CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan; "11.08.2022 tarihinde yayınlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” te yapılan yeni düzenleme ile firmaların tüketim fazlası enerjilerinin bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılması kararı getirildi. Bu yeni uygulamanın sanayiciler için bir haksızlık oluşturduğu ve yeni yatırımcıları caydıracağı iddialarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ'e önerge ile sorarak #TBMM gündemine taşdık." dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasa’nın 98.maddesi, İç Tüzüğün 96. ve 99.maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla rica ederim. 12.08.2022 

Av.Faruk SARIASLAN 

Nevşehir Milletvekili 

11.08.2022 tarihinde yayınlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” te yapılan yeni düzenleme ile firmaların tüketim fazlası enerjilerinin bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılması kararı getirilmiştir. Yapılan bu düzenleme ülkemiz sanayicileri tarafından “ciddi sıkıntılara yol açabilir” uyarısıyla karşılanmıştır. 

Ülkemizin ciddi bir enerji açığı var. Yenilenebilir enerji tam da ihtiyacımız olan, yeşil dönüşümün ruhuna uygun bir yatırım. Yeri müsait olan firmalarımız da enerjiye bu kadar ihtiyaç varken bir katkı sağlayalım diye kredi kullanarak, borçlanarak fazlasını sisteme satmak amacıyla yönetmeliğe uygun olarak bu yatırımları yapıp, bu yükün altına girdiler. Şimdi yapılmak istenen düzenleme ile üstelik de hukuka uygun olmayan biçimde geriye dönük, geçmiş yatırımları da kapsayacak bir şekilde tüketim fazlası bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılacaktır. Cari açığımızın ana kaynağı ithal ettiğimiz enerji iken ve yerli kaynaklarla enerji üretimini arttırabilmek için çaba gösterirken, yeni yatırımcılarımızı caydıracak, daha önce yatırım yapmış olanları sıkıntıya sokacak bu yönetmeliğin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir. 

Bu bağlamda; 

  1. Firmaların tüketim fazlası enerjilerinin bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılması uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? 

  1. Bu yeni uygulamanın sanayiciler için bir haksızlık oluşturduğu ve yeni yatırımcıları caydıracağı iddiasına bakanlığınız bir açıklama yapacak mıdır?