CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, TBMM Genel Kurulunda Nevşehir’de, ilçelerinde ve köylerinde kuraklık ve sel felaketlerinin yol açtığı zararlarla karşı karşıya kalan çiftçilerimizin sorunlarını hakkında konuştu.

Milletvekili Sarıaslan yaptığı açıklamasında; "Nevşehir’de, ilçelerinde ve köylerinde kuraklık ve sel felaketlerinin yol açtığı zararlarla karşı karşıya kalan çiftçilerimizin sorunlarını, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye, hem önerge vererek hemde TBMM Genel Kurulundan konuşarak dile getirdim." dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğinceT.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.22/06/2021

Av. Faruk SARIASLAN

Nevşehir Milletvekili

Nevşehir’de, ilçelerinde ve köylerinde çiftçilerimiz, kuraklık ve sel felaketlerinin yol açtığı zararlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu dönemde çiftçilerimizin yoğun emek vererek ürettikleri ürünlerin, kuraklıktan ve sel felaketinden büyük zarar gördüğü,  üretime harcanan emeğin, kullanılan tohumun, atılan gübrenin ve ilacın karşılıksız kaldığı görülmüştür.

Bu bağlamda;

1) Kuraklıktan ve sel felaketinden zarar gören üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan kredi borçlarının uzun vadeli ve faizsiz ertelenmesi düşünülmekte midir?

2) Kuraklıktan ve sel felaketinden zarar gören çiftçilere dekar başına nakdi hibe kuraklık desteği verilmesi düşünülmekte midir?

3) Kuraklıktan ve sel felaketinden etkilenen çiftçilerin borçlarından dolayı elektriklerinin kesilmemesi ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?

4) Kuraklıktan ve sel felaketinden zarar gören çiftçilere hibe tohumluk dağıtımı yapılması, fide ve fidan desteği verilmesi planlanmakta mıdır?

5) Kuraklıktan zarar gören üreticilerin elektrik ve sulama borçlarının uzun vadeli ve faizsiz ertelenmesi düşünülmekte midir?

6) Kuraklıktan zarar gören çitçilerin TARSİM sigorta primlerinin düşürülmesi düşünülmekte midir?

7) Bakanlığınızın, kuraklık ve sel felaketi nedeniyle, hazine arazilerini eken ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan üreticileri de desteklerden yararlanması için bir çalışma başlatacak mıdır?