2011 seçimleri sonrası  kurulan yeni kabine için,  daha göreve başladığı ilk aylardan itibaren birçok bakanın görevden alınacağı tartışmaları hiç eksik olmadı. Zaman zaman bazı bakanların görevden alınması için çağrılar yapıldı, birçok çevreden istifa sesleri geldi.

2012 yılının ikinci yarısında özellikle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile ilgili bu çağrılar sıkça yapılır oldu.

Başbakan yine kendi teamüllerini uyguladı, medyanın istediği zamanda değil kendi uygun gördüğü bir zamanda kabinede değişiklik yaptı.

Beklentiler daha çok bakanın değişeceği yönündeydi ancak 4 bakan değişti.

MUAMMER GÜLER SÜPRİZ DEĞİL

Koltuğa oturduğu günden bu yana sivri çıkışları ve gaflarıyla hiç gündemden düşmeyen İdris Naim Şahin dönemi bitti. Yerine son 10 yılın en başarılı bürokratlarından biri Mardin Milletvekili Muammer Güler, İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. İstanbul'da uzun bir dönem başarılı valilik dönemi geçirdi. Ardından Yeni kurulan Kamu Güvenliği müsteşarlığına atandı. Son seçimlerde de Mardin'den milletvekili olarak Parlamentoya girdi.

Muammer Güler'in bakan olması sürpriz değil. İsmi geçenlerden biriydi. Demokratik açılım sürecinin en önemli ayaklarından biri olarak kurulan Kamu Güvenliği Müsteşarı olarak atanması bunun ilk göstergesiydi. Devleti iyi tanıyor olması, tecrübesi, kriz yönetme kabiliyeti onu bakanlık koltuğuna taşıdı. Mardin milletvekili oluşu da bölgeye önemli bir mesaj olarak algılanabilir. Adımları hızla atılan ve terörün tasfiye edilmesinin planlandığı yeni süreçte de zannediyorum yeni bakan aktif görev alacak.

ÖMER ÇELİK NİHAYET BAKANLIK KOLTUĞUNDA

Ak Parti dönemlerinin tüm kabinelerinde adı bakanlık için zikredilenlerden biriydi Ömer Çelik.  Her kabine değişikliğinde Ömer Çelik için bir bakanlık namzet gösterilirdi. Ancak Sayın Başbakan'ın en yakın çalışma ekibinden biri olan Çelik üçüncü döneminin sonuna yaklaşıldığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Yakışır...

Birikimi, stratejik öngörüleri, siyaset bilimi dalındaki çalışmaları, yabancı dili, kültürel altyapısı ve gazetecilik geçmişi ile koltuğa en çok yakışacak isim.

Ömer Çelik, başından beri  Başbakan'ın yakın çalışma ekibinde olmuş, başdanışmanlık yapmış bir isim.  Son görevi de Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı idi.

Arap baharı, Libya, Tunus, Mısır ve Suriye süreçlerinde Başbakan Erdoğan'ın hemen yanı başında olan isimdi.

Afrika , Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve son olarak Avrupa'da ki çalışmalarda hep onun imzasını gördük.

Üçüncü döneminin sonunda bakanlık koltuğuna oturmasını kendisine yapılmış bir jest olarak görebiliriz.

Her ne kadar Adana çok sevindi ise de, bu atama Türkiye için de büyük bir kazanım.

Kürt meselesi ile ilgili çalışmaları, bölgeyi yakından tanıyor olması ve kritik süreçlerin tamamında ekipte olmuş birisi olarak Ömer Çelik'te terörün tasfiye ve silahların susturulmak istendiği barış sürecinde aktif görev alacak bir başka isim.

Hayırlı olsun...

NABİ HOCA KABİNEDE

Bir iletişim Profesörü. Bir hoca. Nezaket timsali. Bilge kişi. Enformatik cehalete savaş açmış bir isim... Ak Parti yürüyüşü başladığından beri Başbakan Erdoğan'ın danışman olarak en yakınındaki isim. Başbakan'ın hocası.

Kritik süreçlerde hep önün hamleleri etkili oldu. Milletvekili olduktan sonraki dönem de de başkanlık yaptığı komisyonda önemli çalışmalara imza attı.

Prof. Dr. Nabi Avcı, eğitimci ve siyaset bilimci kimliği ile Milli Eğitim Bakanlığı'na en çok yakışan isim.

Başbakanlık Müsteşarlığı , Çalışma Bakanlığı ve MEB süreçlerinde çok önemli icraatların sahibi Ömer Dinçer'in hakkını da teslim etmek lazım.

4+4+4 eğitim sistemi, Kuran-ı Kerim derslerinin okullarda yeniden başlaması, İHL'lerin orta kısımlarının yeniden açılması gibi cesur ve önemli adımları atan isim olarak Cumhuriyet tarihine adını yazdıran Bakan oldu.

Ömer Dinçer, bundan sonraki süreçte de Parti içinde önemli görevler üstlenecektir. Bundan hiçbir şüphe duymuyorum.

KABİNENİN İLK GÖÇMEN BAKANI MÜEZZİNOĞLU

Başbakan Erdoğan'ın en güvendiği yol arkadaşlarından biri Mehmet Müezzinoğlu. 30 yılı aşkın süredir Erdoğan'ın siyaset yürüyüşünde ekipteki isimlerin arasında yer aldı. Müezzinoğlu, Başbakan'ın Refah Partisi'nde siyaset yaptığı yıllarda da ağır toplarından biriydi. Parti içinde yenileşme hareketi başlattıkları dönemde Genel Merkez'e karşı İstanbul İl Başkanlığı için aday yaptığı isimdir Mehmet Müezzinoğlu.

Tecrübelidir, siyasetin içinden yetişmiştir, yakın çalışma ekibinde olduğu için takım ruhunu bilendir. Doktordur  ve sağlık sektörünün içindendir. Bu nedenle başarılı olacağına dair şüphe yoktur.

Ancak, sağlıkta çıta çok yüksek. Recep Akdağ 10 yıllık Ak Parti iktidarları döneminde bakanlık koltuğunda kalmış ve devrimlere imza atmış bir isim. Hastanelerin revizyonundan işleyişine, eczanelerin tamamından ilaç alınmasına, randevu sistemlerinin aksamadan yürüyebilecek mekanizmanın kurulmasına, her yaştan insanın sağlık güvencesinden faydalanmasından özel hastanelerin kapılarının tüm hastalara ücretsiz açılmasına kadar bir çok acil yeniliğe imza attı Recep Akdağ.

Türkiye'nin her bölgesine kurulan donanımlı yüzlerce yeni hastanenin yapılması da cabası...

Recep Akdağ'da tarihe ismi not düşülecek isimlerden biri.

Bu nedenledir ki yeni Bakan Mehmet Müezzinoğlu'nun işi çok kolay değil. Sürekli bir önceki Bakan'la kıyaslanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Edirne'den parlamentoya giren Müezzinoğlu şimdi bakan koltuğunda. Bugün görevi devralacak.

Recep Akdağ  en çok özel hastaneler üzerinde çalışma yapmış ve en çok onların tepkisini çekmişti.

Başbakan'dan aldığı destekle Recep Akdağ,  hiçbir hastanın kapıdan çevrilmediği, rehin alınmadığı ve ücretsiz tedavinin uygulandığı özel hastaneler sistematiği kurmuştu. Gelen tüm tepkilere ve direnişlere rağmen...

Yeni Bakan Müezzinoğlu'nun en büyük handikaplarından biri bu.

Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun sağlık alanında şirketleri var ve İstanbul'un batı yakasında özel hastane sahibi.

Bu alanı en iyi bilenlerden biri.  Bu avantajını da kullanarak iyi işler yapabilir. Ancak, eleştiri oklarının üzerine çevrileceği alanda burasıdır.

4 yeni bakan hayırlı olsun. Ak Parti iktidarları döneminde bugüne kadar 53 bakan görev yapmıştı. Bu dört yeni isimle bu sayı 57 oldu.

İbrahim Erdoğan - Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni