2011 seçimleri için kamu görevlilerinin görevlerinden ayrılmaları için belirlenen sürenin hemen öncesinde Daire Başkanlığı’na atanması ve kurum yöneticilerinin birlikte çalışma talepleri nedeniyle Milletvekilliği için istifa etmeyen İrfan BARUT’un, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde aday olması bekleniyor.

 

Halen, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlık Müşaviri olarak görev yapan İrfan BARUT, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi alanında Doktora çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürdüğü biliniyor. Türkiye’de 1980 Sonrası Medya ve Demokrasi konulu Doktora Tezinde son aşamaya geldiği ve tamamlamak üzere olduğu öğrenilen İrfan BARUT’un, gerek Siyaset Bilimi alanındaki akademik bilgi ve birikimi, gerek 25 yılı aşan bürokrasi bilgisi ve tecrübeleriyle Türkiye’ye, AK Parti’nin kurumsal yapısına ve Nevşehir’e çok önemli katkılar ve hizmetler sağlayacağı siyasi kulislerde öne sürülüyor.

 

Bilgisi, birikimi ve ahlaki özellikleri yanında bütün yaz tatillerini Nevşehir’de geçirmesi, dini bayramlarda çoğu kez Nevşehir’de bulunması, yıllardır her fırsatta Nevşehir’e gelmesi ve halk ile ilişkisini güçlü bir biçimde sürdürmesi, insanların Ankara’dan olan taleplerine karşı duyarlı davranması ve yardımcı olması gibi nedenlerle Nevşehir’de çok sevilen ve siyasal parti ayırımı gözetmeksizin herkesle çok iyi bir diyaloğu olduğu gözlenen İrfan BARUT’un, bazı siyasi kaynaklara göre; aday olması durumunda AK Parti dışından diğer partilerden de önemli ölçüde oy alacağı belirtiliyor.

Diğer yandan yapılan milletvekilliği seçimlerinde Derinkuyu İlçesinden  farklı partileden Milletvekili adayları veya aday adayları olmasına karşılık seçilen hiç bir milletvekili olmadı.

 

İRFAN BARUT’UN ÖZGEÇMİŞİ:

1964 yılında Nevşehir-Derinkuyu’da dünyaya gelen İrfan BARUT, ilkokul, ortaokul ve liseyi Nevşehir’de tamamladı. 1986 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, İ.İ.B.F. Maliye Bölümünü başarıyla tamamlayan İrfan BARUT, 1987-88 yıllarında Hakkari-Yüksekova’da Asteğmen olarak askerliğini yaptı. 1989 - 1996 yıllarında Maliye Bakanlığında Vergi Denetmeni (Vergi Müfettişi) olarak görev yapan İrfan BARUT, kamu görevini sürdürürken öte yandan 1995 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisan yaptı. 1996 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na naklen atanan İrfan BARUT bu kurumda Denetim Birimi Kontrolörü ve Uzman Denetçi, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı ve Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. İngilizce bilen iki çocuk babası olan İrfan BARUT halen RTÜK Başkanlık Müşaviri olarak görev yapmaktadır.

Doktora çalışmalarına ağırlık vermek üzere kendi isteğiyle Daire Başkanlığı görevinden ayrılan İrfan BARUT’un yıllardır sürdürdüğü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde Siyaset Bilimi alanında Doktora çalışmalarında son aşamaya geldiği ve yakın zamanda Türkiye’de 1980 Sonrası Medya ve Demokrasi konulu doktora tezini tamamlaması beklenilmektedir.

Memuriyet sicil notları 90 puan üzerinde olması nedeniyle Maliye Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda ayrı ayrı iki kez Kademe İlerlemesi Terfileri almıştır.

İrfan BARUT, Maliye Bakanlığı’nda hizmet içi eğitimlerde Bakanlık memurlarına Hukuk Hiyerarşisi ve Bu Hiyerarşide Yer Alan Terimler, Devlet Yapısı ve Maliye Bakanlığı Teşkilatı Hakkında Genel Bilgiler derslerini vermiştir.

BARUT, Haziran 2014’te Gençlik Stratejileri Araştırma Kurumu Derneği (GESAK) tarafından düzenlenen Uluslararası Gençlerde Demokrasi ve İletişim Sempozyumu’nda Türkiye’de 1980 Sonrası Medya ve Demokrasi başlıklı bildiri sunmuştur.

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) tarafından düzenlenen ‘Kamu Diplomasisi Eğitim Programı’ kapsamında diğer kamu kurum ve kurulu bürokratları ile birlikte; Halep, Almanya (Köln), Lüksemburg, Belçika (Brüksel, Brüj,) Fransa (Paris), Hollanda (Roterdam, Den Haag-Lahey, Amsterdam) gezi ve incelemelerinde bulunmuştur. Ayrıca, Kıbrıs’ta yapılan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı, TODAİE - Lefke Avrupa Üniversitesi Akdeniz ve Orta Doğu Araştırma ve Eğitim Merkezi, ‘Üst Düzey Yönetici Eğitimi’ kapsamında Lefke, Girne ve Lefkoşa’da bulundu.

 

İrfan BARUT, 2009 yılının Kasım ayında kurumu tarafından yapılan resmi görevlendirme üzerine katıldığı Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen ve birçok kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin de katıldığı ‘Jean Monnet Avrupa Birliği Sosyal Politika Modülü’ eğitimini almıştır. Bu eğitim sonunda yapmış olduğu “Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ve Avrupa Birliği Ülkelerindeki Türk Vatandaşı İşçilerin Çalışma Hakları Konusunda Açmış Oldukları Davalar” konulu çalışması ile tüm katılımcılar arasında birinci olmuştur. Bunun üzerine ATAUM tarafından İrfan BARUT’un şahsına ve kurumu RTÜK’e ayrı ayrı takdir yazıları yazılmış ve düzenlenen bir törende kendisine Birincilik Sertifikası verilmiştir.

İrfan BARUT’un resmi olarak katıldığı şûra, konferans, kurs ve seminerlerden bir kısmı şöyledir:

•          Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı V. Din Şurası, Ankara, 8-10 Aralık 2014.

•          Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın İş Kanunu Çalıştayları, Ankara, Eylül 2014, Erzurum Kasım 2014.

•          İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sosyopark Arama Konferansı, İstanbul, Mart 2014.

•          Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye’de Aile Yapısı Araştırmaları İleri İstatistik Analizi Araştırması Toplantısı, Ankara, Temmuz 2014.

•          Başbakanlık, Medeniyetler Diyalogu Uluslararası Sempozyumu, Ank., Mayıs 2014.

•          Başbakanlık, Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Komisyonu Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilci Abdülaziz Al-Nasır’ın 3 FSM Vakıf Ün. Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Konferansı, İstanbul, Şubat 2014.

•          Başbakanlık, Başmüşavirliği (Prof. Dr. Bekir KARLIĞA), Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurul Toplantısı, Ankara, Aralık 2013.

•          Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Hayat; Herkes İçin Çalıştayı, Ank., Ekim 2013.

•          Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ‘Güçlendirilmiş Bütünlük Sistemleri İçin Şeffaflık ve Hesap Verebilirliğin Geliştirilmesi Uluslararası Konferansı’, Ankara, Aralık 2012.

•          Başbakanlık Türkiye İnovasyon Konferansı, ‘Kamuda İnovasyon Konferansı’, Ank.

•          Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) E-Devlet Merkezi (eDEM) tarafından düzenlenen ‘Bilgi Yönetimi’ semineri, Ankara, Aralık 2012.

•          Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ‘Etik İlkelere İlişkin Uluslararası Standartlar’ Konferansı, Ankara.

•          Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen ‘Jean Monnet Avrupa Birliği Sosyal Politika Modülü’ Kursu. (Kurs Çalışmalarında Birincilik Sertifikası almıştır.), Ankara, Ekim- Kasım 2009.

•          Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) tarafından düzenlenen ‘Kamu Diplomasisi Eğitim Programı’, Ankara, Mart – Nisan 2009.

•          TODAİE - Lefke Avrupa Üniversitesi Akdeniz ve Orta Doğu Araştırma ve Eğitim Merkezi, ‘Üst Düzey Yönetici Eğitimi’, KKTC, Kasım 2008. 

Haber:Osman Aytekin / Derinkuyu Haber