Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 5 Aralık Çarşamba günü 6360 sayılı ''On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onaylaması ve Köy olacak beldelerin listesinin 06 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından Nüfusu 2000 nin altında bulunan Belediyelerle Turizm öncelikli belediyeler Beldelerinin köy olmaması adına büyük bir mücadele başlattılar.

 

Hatırlanacağı üzere yeni Belediyeler Yasası ile Köy olacak Belde sayısı açısından konu Nevşehir de 21 Beldeyi direkt olarak ilgilendiriyor.

Nevşehir de kapanacak bu 21 Belediyeler ile köy olacak Beldeler içinde bazıları durumu kabullenmiş bazıları ise bu konuda büyük bir mücadele başlatmış gözüküyor.

Nevşehir de köy olacak Beldeler içinde Aynı kaderi paylaşan Ürgüp ilçesine bağlı Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman yine Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak,Gülşehir İlçesine bağlı Karacaşar Belediye Başkanı Muammer Akcan,Derinkuyu İlçesine bağlı Suvermez Belediye Başkanı Yaşar Özdemir şuan başkent Ankara da birlikte beldelerin köye dönüşmemesi için büyük bir mücadele içindeler.

Hatta Hukuki boyutta Beldelerinini köye dönüşmemesi için tüm hukuki boyutta araştırmalarını yürürütürlerken diğer taraftanda kader birliği yaptıkları Belediyelerle ortak hareket ediyorlar.

 

Hatırlanacağı üzere 2008 tarihinde,CHP nin Anayasa Mahkemesine itirazı sonucunda, Kanunun geçici 1. maddesinin birinci fıkrası ise Anayasa'ya aykırı bulunmuştu. Söz konusu fıkra, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesinin tamamının kapanmasını öngörüyordu. “Ancak kararla birlikte, turizm öncelikli belediyeler ve kanunun Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar kapsam dışında kalmışlardı.”

Bu kapsamda Göreme ve Mustafapaşa belediyeleri bu karara çerçevesinde kapsam dışına alınmıştı.

 

Kapanacak Belediyeler içinde şuan için en şanslı olanları şüphesiz Turizm öncelikli Belediyeler içinde yer alan Mustafapaşa ile 2012 Yılı Turizm öncelikli yöre belediyeler listesine dahil edilen Başdere ve Tuzköy beldeleri diğerlerine göre bu özel durumları nedeniyle daha şanslı gözüküyorlar.Zira Anayasa mahkemesi aldığı bir kararın ardından 6 yıl içinde başka bir değişikliğe gidemiyor hükmü olduğu belirtiliyor.

 

Şimdi Kapanacak Belediyeler içinde yer alan Suvermez Belediyesi ise Belediye Başkanı Yaşar Özdemir in gayretli çalışmaları ile TUGİK tarafından 2011 yılı için 2000 nin altında gösterildiğini iddia ederek bu duruma itiraz edeceği belirtiliyor.

 

6 Aralıkta yayaınlanan bu karara 60 gün içinde yani 5 Şubata kadar dava açma hakları olduğu bilinciyle hukuki mücadelelerini verecekleri beliritliyor

 İşte Ankara da bulunan Nevşehir Ürgüp ilçesi Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman ın Belediyemiz kapanamaz Başdere köy olamaz isyanı ve açıklaması:

Mustafa Karaman ;HUKİKİ HAKIMIZ ARICAZ HAKSIZ YERE BELEDİYEMİZ DÜŞMEKTE

MÜCADELEMİZİ EN BAŞTAN BERİ VERDİK PEŞİNİDE ASLA BIRAKMICAM ÇUNKU YASA VE KANUNLAR NET KASABAMIZ NUFUS BAHSEDİLEN YILARDA 20000 DEN FAZLA AYRICA TURİZM ONCELIKLI

2012 NUFUSUNU BİLMİYORLAR İSE NEDEN SONUCLAR NETLEŞMEDEN NUFUS VERİLERİ TAM ALINMADAN KANUN YASA CIKARTILDI

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Belde belediyelerinin halka sorulmadan kapatıldığı için Anayasa'ya aykırı buluyoruz. Belde belediyelerinin açılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Karar Anayasa Mahkemesi'nin olacak" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan’da ,''Büyükşehir Belediye Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz ve iptal davası açacağız'' dedi.

MHP kanadındanda ''Büyükşehir Belediye Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne taşınması konusunda ciddi adımların atıldığı konuşulduğu şu günlerde kapatılacak Belde Belediyeleride işin peşini bırakacak gibi gözükmüyor.Şimdi gözler itiraz sonrası Anayasa Mahkemesinin vereceği karara çevrilmiş durumda…Tüm Gelişmeleri FİB Haber.Com dan takip edebilirisiniz.


Tasarıya Göre Nevşehir ‘de Belediyelikten  Düşerek Köy Olacak Yerlerin Listesi

 

362       Nevşehir          Acıgöl İnallı

363       Nevşehir          Acıgöl Kurugöl

364       Nevşehir          Avanos           Akarca

365       Nevşehir          Avanos           Göynük

366       Nevşehir          Avanos           Mahmat

367       Nevşehir          Avanos           Sarılar

368       Nevşehir          Avanos           Topaklı

369       Nevşehir          Derinkuyu        Suvermez

370       Nevşehir          Gülşehir           Abuuşağı

371       Nevşehir          Gülşehir           Gümüşkent

372       Nevşehir          Gülşehir           Karacaşar

373       Nevşehir          Gülşehir           Ovaören

374       Nevşehir          Gülşehir           Tuzköyü

375       Nevşehir          Hacıbektaş      Karaburna

376       Nevşehir          Hacıbektaş      Kızılağıl

377       Nevşehir          Kozaklı            Kalecik

378       Nevşehir          Kozaklı            Kanlıca

379       Nevşehir          Kozaklı            Karahasanlı

380       Nevşehir          Kozaklı            Karasenir

381       Nevşehir          Ürgüp  Başdere

382       Nevşehir          Ürgüp  Mustafapaşa