Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Nevşehir'in Avanos ilçesi Kızılırmak alanında ve Kayseri Avanos ilçesi sınırları arasında bulunan Bayramhacılı Barajı’nda meydana gelen toplu balık ölümlerini, TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Sarıaslan, barajda yaşanan balık ölümlerinin nedenlerini verdiği soru önergesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

          Aşağıdaki sorularımın, Anayasa’nı 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri gereğince, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 01.07.2022

                                                                                                      Av. Faruk SARIASLAN

                                                                                                           Nevşehir Milletvekili

Geçtiğimiz günlerde, Avanos ilçemizin Kızılırmak bölgesinde,  balık üreticilerimiz ve vatandaşlarımız tarafından üzerinde yara bulunan toplu balık ölümlerine rastlanmıştır. Kızılırmak Avanos bölgesinde toplu balık ölümlerinin yaşanması yerel basına da yansımıştır. Avanos ilçesinde sazan balığı üretimi yapan ve Türkiye’nin çeşitli noktalarına satış yapan iş insanı Hasan Şahin ve vatandaşlarımız tarafından tespit edilen bu durum endişe vericidir. Avanos ilçemizde Kızılırmak üzerinde bulunan Bayramhacılı Barajında da görülen bu sorunun, Kayseri’den atık bırakan fabrikalardan kaynaklı olabileceği iddiaları vardır. Toplu balık ölümleriyle ortaya çıkan bu sorun, ırmakta balık avlayan veya ırmaktan alınan balıkları tüketen vatandaşlarımızda da endişe ve korkuya sebep olmuştur.

Bu bağlamda,

  1. Avanos ilçemizin Kızılırmak bölgesinde meydana gelen toplu balık ölümleri ile ilgili Bakanlığınız tarafından bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa sonuçları nelerdir?
  2. Kızılırmak bölgesinde fabrikaların atık suları tahliye usulleri denetlenmekte midir?
  3. Kızılırmak bölgesinde su ve çevre kirliliğine yönelik denetimler yapılmakta mıdır?
  4. Kızılırmak bölgesinde atık bırakan bir fabrika tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse gerekli yaptırımlar uygulanmıştır?