AK Parti Nevşehir Milletvekili Av. Murat Göktürk,MHP Grup Başkanlığı tarafından verilen sulama birliklerinin sorunlarının tespiti ve çözümü için Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge aleyhine AK Parti Grubu adına yaptığı o konuşmanın metni:

 

MURAT GÖKTÜRK (Nevşehir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; MHP Grup Başkanlığı tarafından verilen sulama birliklerinin sorunlarının tespiti ve çözümü için Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergenin aleyhine Grubum adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi ve heyetinizi, değerli milletimizi saygılarımla selamlıyorum.

2004 yılına kadar, sulama birlikleriyle ilgili düzenleme 1580 sayılı Belediye Kanunu’yla yapılmaktaydı, sulama birlikleri bu kanuna göre kurulmaktaydı. Bundan sonra sulama birlikleri 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile yapılmaya başlandı. Ancak uygulamada bir boşluk meydana geldiği için sulama birlikleri için özel bir yasal düzenleme yapılma ihtiyacı gündeme geldi ve 2005 yılında 6172 sayılı Kanun’la Sulama Birlikleri Kanunu iktidarımız tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirildi ve yasalaştırılması sağlandı.

Sulama birliklerinin kurulmasının amacı, sulama işletmeciliğini sürekli kılmak, denetlenebilir ve hesap verilebilir şeffaf birlik yapısı oluşturmaya çalışmaktır. Mevcut düzenlemeyle, sulama birlikleri özel kanunla müstakil bir yapıya kavuşturulmuştur. Yeni oluşturulan sulama birlikleri ile köylerimize kendilerine ait olan suyla kendi arazilerini sulayabilecekleri bir birlik oluşturma imkânı sağlanmış durumdadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sulama ile ilgili, yukarıda belirttiğimiz gibi, ülkemiz, sanıldığının aksine su bakımından zengin bir ülke değildir. Bu durumu çok iyi bilen AK PARTİ iktidarımız suyun akıp gitmesine seyirci kalmamış ve su ile ilgili çok önemli yatırımlara imza atmıştır. Yıllarca yapımı süren ancak bir türlü tamamlanamayan GAP projesinin AK PARTİ iktidarımızın yaptığı yatırımlar sayesinde sonuna gelinmiştir. Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

Yine, Konya Ovaları Projesi’ne de 2011 yılında Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin kurulmasıyla ivme kazandırılmış, 2011 tarihinde Mavi Tünel’in iki ucu birleştirilmiş, yüz yıllık rüya gerçekleştirilmiştir.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) – Sulama birliğiyle ne ilgisi var yani bunun? Ne ilgisi var GAP’ın sulama birlikleriyle, yapmayın Allah aşkına ya!

MURAT GÖKTÜRK (Devamla) – Bu konuda AK PARTİ iktidarımızın ülkemiz için hayal olarak değerlendirilen bu hususu gerçeğe dönüştürdüğü görülmüştür.

Konya Ovası Projesi, Konya-Aksaray-Niğde gibi illeri ilgilendiren kıraç, susuz, suya hasret toprakları suya kavuşturacaktır.

Yine, seçim bölgem olan Nevşehir ilinin Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş ilçelerini ilgilendiren Yamula Barajı ve Sulama Projesi çok önemlidir. 2002 yılında başlanılan projeye 2003 yılında su tutulmaya başlanmış ve 2005 yılında açılmıştır. Bu projeyle de çok önemli bir alan suya kavuşturulmuş olacaktır.

Bunun gibi, iktidarımız zamanında saymakla bitiremeyeceğimiz birçok su projesi hayata geçirilmiştir. Bir zamanlar “su akar Türk bakar” tabiri artık tarihe karışmış, “su akar Türk yapar”a dönüştürülmüştür.

İktidarımız sadece yer üstü suları için değil, yer altı suları için de suyun ekonomik ve verimli kullanılabilmesi için gerekli tedbirleri almaktadır. Tarım Bakanlığının damlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalara verdiği yüzde 50 hibe desteği bu açıdan oldukça önemlidir.

Değerli milletvekilleri, görüldüğü gibi AK PARTİ, sulama birliklerinin üzerinde anlaşma sağladığı bir metni Meclis Genel Kuruluna getirmek suretiyle yasalaşmasını sağlamış ve hukuki bir boşluğu gidermiştir. Yer altı ve yer üstü sularla ilgili politikalar geliştirerek suyun verimli ve ekonomik kullanımına imkân sağlamak için çalışmalar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.

Yine, suyun ekonomik kullanılması için damlama sulama sistemini teşvik etmek, gölet ve barajları yapmak, suyun naklinin klasik yöntemler terk edilmek suretiyle su zayiatını en aza indirecek kapalı basınçlı sulama sistemine geçmek  suretiyle tedbirleri almaktadır. 

İzah ettiğimiz gibi, AK PARTİ iktidarı bu hususta kararlı bir şekilde gereğini yapmaktadır. Her şey tamamlanmıştır, yapılacak bir şey kalmamıştır diyemeyiz. Ancak AK PARTİ olarak, yapılması gerekenleri yerinde ve zamanında yapmaya devam ediyoruz.

Biraz önce, burada grup önerisi lehine konuşan hatibin bahsettiği bazı hususlara da değinmek istiyorum. Elektrik borçlarıyla ilgili, yine, iktidarımız zamanında 6111 sayılı torba yasayla borçların düşük faizle ve peşin ödeme hâlinde faizlerinin silinmesi suretiyle silinmesi sağlanmıştır. Yenilenebilir enerjinin kullanımıyla ilgili olarak yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır.

Su sayaçlarının takılması konusuyla ilgili, biraz önce de söylediğim gibi, ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Hem yer üstü hem yer altı suları kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğumuz için suyu dikkatli kullanmak ve verimli kullanmak durumundayız. Bu nedenle de su sayaçlarını kullanmak suretiyle suyu dengede tutmaya çalışıyoruz ancak bunun altyapısının oluşturulması için zamana ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır ve biraz sonra, bu gündemden sonra görüşeceğimiz yasayla da bu zamanı çiftçimize ve ülkemize sağlamak adına belirli bir süre bu yasanın uygulanması, ertelenmesi amaçlanmaktadır. Bizim, burada, çiftçinin suyunu kesmek gibi bir düşüncemiz yoktur. Eğer bu şekilde, yer altı ve yer üstü sularını sarf edip kullanmaya devam edersek nihayetinde çiftçimiz tamamen susuz kalacaktır. Dolayısıyla, çiftçimizin tamamen susuz kalmasını engellemek adına bazı tedbirleri almamız gerekmektedir.

Bu vesileyle, MHP Grubu tarafından verilen araştırma önergesinin aleyhinde olduğumuzu bildirir, yüce heyetinizi ve değerli milletimizi saygılarımla selamlarım.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Göktürk.

MURAT GÖKTÜRK (Devamla) – Ben de teşekkür ederim.