Nevşehir Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet DEMİR, 2015/2016 Eğitim-Öğretim Yılı çıraklık kayıtlarının bugün başladığını duyurdu.

Kayıtlar 30 Eylüle kadar devam edecek

 

Pratik öğrenim

 

“Bir işyerinde çırak olarak çalışan ve daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar kayıtlarını Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında merkezimize şahsen başvuruda bulunarak yaptırabilirler” diyen DEMİR , şunları söyledi; “Çıraklar; kapsamdaki meslek dallarında, teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula devam ederek diğer günler işyerlerinde pratik öğrenim görmek suretiyle eğitimlerini tamamlayacaklar.

 

Kayıt zorunlu

 

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan sonra ilköğretim 8. sınıfı tamamladıktan sonra ayrılanların merkezimize kayıt yaptırabilmeleri için “AÇIK LİSEYE” kayıt yaptırmaları zorunludur. 12 yıllık zorunlu eğitim çıraklığa kayıt olma konusunda engel teşkil etmemektedir. İsteyen çırak açık meslek lisesine ya da düz açık liseye devam edebilir. Böylece çırak öğrencilerimizin ellerinde hem meslekleri, hem de lise diplomaları olur.

 

Devlet karşılıyor

 

Kayıt yaptıran çırak öğrencilerin öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıkları ile Genel Sağlık Sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Unutulmamalıdır ki çıraklık eğitimi isteğe bağlı değil, zorunlu bir eğitimdir. Bütün işyerleri yanında çalışan çırakları sigortalarını kendileri ödeseler dahi mesleki eğitim merkezlerine göndermek zorundadır.”

 

Çıraklık eğitiminin işyerine sağladığı kolaylıklar

 

1-Kanuni bir sorumluluğu yerine getirmiş olurlar.

2- Okulda mesleği ile ilgili eğitim gören çıraklar işyerine daha çok katkı sağlarlar.

3- Öğrencinin S.G.K. Primleri Okul tarafından ödenir

4–Çırağa verilen ücret gider olarak gösterilebilir.

 

Öğrenciye Sağladığı İmkanlar

 

1-Sigortadan yararlanır. (Her türlü tedavi sağlık kuruluşlarında yapılır)

2-Mesleki teknik bilgi kazanır.

3-Öğrencilik haklarından yararlanır. (İndirimli Seyahat Kartı, Askerlik Tecili vb).

4-Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.

5-İşyeri açabilmek için gerekli olan kalfalık ve ustalık belgelerini hak ederler.