CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, "Nevşehir İlimizin Ürgüp İlçesi sınırları içerisindeki, ‘Sarıhıdır Sulama Tesisi’  Sarıhıdır, Çökek ve Sofular köylerine hizmet ederken 2019 yılında borcundan dolayı kapatılmıştır. Sulama tesisinin bir an önce faaliyete geçirilmesi bölgedeki çiftçilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Önerge ile takipçisi olduğumuz konuyu TBMM Genel Kurulundan birkez daha dile getirdik.

Önerge ile takipçisi olduğumuz Nevşehir İlimizin Ürgüp İlçesi sınırları içerisindeki Sarıhıdır Sulama Tesisi’nin hizmete açılmasının çiftçilerimiz için önemini, TBMM Genel Kurulundan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ‘ye bir kez daha hatırlattık." dedi.

Hatırlanacağı üzere Sarıaslan, bu ayın başında ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ durumunu sormuştu...

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdermirli'ye yanıtlaması isteği ile 1 Temmuz 2021 tarihinde TBMM’ye yazılı bir soru önergesi vermiş ve Bakan Pakdemirli'ye Nevşehir İli Ürgüp İlçesi sınırları içerisindeki ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ durumunu sormuştu.

Milletvekili Sarıaslan açıklamasında şunları ifade etti;  "Nevşehir İlimizin Ürgüp İlçesi sınırları içerisindeki, ‘Sarıhıdır Sulama Tesisi’ Sarıhıdır, Çökek ve Sofular köylerine hizmet etmekteyken 2019 yılında kapatılmıştır. ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ bir an önce faaliyete geçirilmesi bölgedeki çiftçilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu zor günlerde ilgili Bakanlık önergemizi dikkate almalı, sulama tesisini faaliyete geçirmeli ve çiftçimize destek olmalıdır."

                               

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETMECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98. ve TBMM iç tüzüğünün 96. maddeleri gereğince talep ederim. 
                                       

Saygılarımla. 29.06.2021
Av. Faruk SARIASLAN
Nevşehir Milletvekili

Nevşehir İli Ürgüp İlçesi sınırları içerisindeki Sarıhıdır Sulama Tesisinin işletme ve bakım onarım hizmetlerinin D.S.İ. 12. Bölge Müdürlüğü ve Ayhanlar Sulama Birliği arasında 21.01.2019 tarihinde düzenlenerek imzalanan devir sözleşmesi ile Ayhanlar Sulama Birliğine devir olmuştur. Tesisin toplam projeli sulama alanı 6.000 dönümdür. 

‘Sarıhıdır Sulama Tesisi’ Ürgüp İlçesine bağlı Sarıhıdır, Çökek ve Sofular köylerine hizmet etmekte idi. Tesis Kızılırmak’tan aldığı suyu 85 metre terfihe basarak açık kanallar vasıtasıyla bu köylerin arazilerinin sulanmasını sağlamaktaydı, sulama tesisi en son 2019 yılında sulama hizmeti vermiş toplamda 1.358 dönüm arazide sulama yaptırılmıştı. Sulanan bu arazinin 278 dönüm kısmını üzüm bağları oluşturmaktaydı. Sarıhıdır Sulama Tesisinin açılıp işletilmesine geçmişe dönük borçlarının sebep olduğu iddia edilmektedir.

Sulama tesisinin geçmiş yıllardan, Meram Elektrik Anonim Şirketine, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve vergi dairesine borcu olduğu, Meram elektrik Anonim Şirketine olan borcundan dolayı da tesisin elektriğinin kapatıldığı tarafıma iletilmiştir. ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ bir an önce faaliyete geçirilmesi bölgedeki çiftçilerimiz için büyük önem arz etmektedir.

Bu bağlamda,

1-    ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ geçmişe dönük borçlarının olması sebebiyle hizmete açılamadığı iddiası doğrumudur?

2-    İddia edildiği üzere, ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’,Meram Elektrik Anonim Şirketine, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Vergi Dairesine olan toplam borcu ne kadardır?

3-     ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ geçmişe dönük borçlarının af edilmesi ya da faizsiz ertelenmesi düşünülmekte midir?

4-    ‘Sarıhıdır Sulama Tesisinin’ve kanalların ıslah edilip faaliyete geçirilerek,Ürgüp İlçesine bağlı Sarıhıdır, Çökek ve Sofular köylerine tekrar hizmet vermesi ile ilgili bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?

5-    Girdi maliyetlerinin yüksekliği, iklim değişikliği sebebiyle; kuraklık ve sel felaketleri ile mücadele eden çiftçilerimizin feryadına kulak verip gerekli önlemler alınacak mıdır?