2014 yılında yapılacak yerel seçimler için geriye sayım devam ediyor. Seçim tarihi  yaklaştıkça aday olmak isteyenler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Şimdiden birçok isim gerek medyada, gerekse siyasi kulislerde konuşulmaya başlandı.
FİB Haber Merkezi olarak kamuoyunda ve siyasi kulislerde dillendirilen Nevşehir Belediye Başkanlığı için en çok ismi geçenleri sizler için derledik: İşte o isimler....

İlk planda isimleri geçenler Eğitimci-Yazar Ahmet Belada-Eski AK Parti İl Başkanlarından Zafer İnanır-Ersan Erkut-Eski Nevşehir Milletvekilelrinden Rıdvan Köybaşı-Nevşehir in saygın iş adamlarından Yücel Menekşe- Genç İş Adamlarımız dan Emrah Güner-Spor Bakanlığında Danışman Rasim Arı- Eczacı Mustafa Açıkgöz-  Eski Danışman Salim Koşar- Nevşehir Baro Başkanı Fahri Korucu-AK Parti mevcut İl Başkanı Av.Kazım Sunar-Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü  AK Parti kanadında şuan Nevşehir de en çok zikredilen isimlerden...

2014 Yerel seçimleri için Nevşehir'ide Aday bolluğu yaşanması beklenilen ve Bu Özellikleriyle seçimlerin gözde partisi  AK Parti bu konuda oldukça hareketli. Şu an için teşkilatlarda görev yapan bazı isimlerin 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanı olmak istediği biliniyor. Tabi AK Parti’de il ve ilçelere belediye başkanı aday olmak isteyen AK Parti mensupları genel merkezden gelecek işareti bekliyor.

O işaret de henüz gelmedi. 

Hatta aday olmak isteyenler sürpriz bir açıklamayla hayal kırıklığı yaşadılar.

Açıklamayı yapan da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Başbakan Erdoğan’ın şu açıklamasını gündeme taşımıştı: “Teşkilatlarda başkanlık gibi görevlerde olanların belediye başkanlığı düşünmeleri doğru değil. Böyle bir şey olmaz. Onlar kendi görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar.” 

Bu açıklamadan benim anladığım tek bir yorum çıkıyor.

Önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde, başkanlık görevinde bulunanlara adaylık yolunun büyük ölçüde kapalı olduğu.

İstisnaları olabilir mi?

Bu sorunun yanıtı, evet.

Fakat özellikle AK Parti Teşkilatları açısından değerlendirdiğimizde partinin teamüllerine göre büyükşehir statüsündeki illerin il başkanları belediye başkan adayı gösterilmiyor.

İstisnası geçmişte kurucu il ve ilçe başkanlarıydı. 

Aday adayı olmak herkesin hakkı.

Onları listeye koymak, aday yapmak ise AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere üst yönetimin bileceği bir iş.

Neticede biz olasılıkları değerlendiriyoruz.

Bu konuyla ilgili son yorumum ise;

Nevşehir de İl ve ilçe başkanlarının tek şansı göründüğü  kadarıyla 2015 yılında gerçekleşmesi muhtemel genel seçimlerde milletvekili adayı olmalarında gözüküyor.

Öte yandan siyasi partilerde aday belirleme yöntemi eski usul olmayacak gibi görünüyor.

CHP’nin bu kez adaylarını üye bazlı ön seçim ve özelliklede kamuoyu anketleriyle belirleyecek gibi görünüyor.

MHP’de son söz Genel Başkan Dr. Devlet Bahçeli ve Genel Merkez olsa da anket sonuçlarına ve örgütün eğilimine dikkat ediliyor.

Önümüzdeki seçimde de bu yöntemin uygulanacağı söyleniyor.

AK Partide ise durum belli. Anketlerle önce vatandaşa soruluyor belirlenen isimler içerisinde Son kararı Başbakan veriyor.

Kuşkusuz temayül yoklamaları ve kamuoyu anketlerinden çıkacak sonuçların da aday belirlemede etkisi olacaktır.

Peki siyasi partiler adaylarını  ne zaman sahneye çıkartacak.

Ankara’dan gelen haberler 2014 yılında yapılacak yerel seçimler için siyasi partilerin adaylarını bu kez çok önceden belirleyeceklerini gösteriyor.

Erken aday açıklamanın ilk adımları 2009’daki son yerel seçimde atılmıştı. İki ay önceden partiler belediye başkanlarını büyük oranda belirlediler, çalışmalara da başladılar.

Şimdi ise…

Aday açıklamalarının daha da erkene çekilmesi söz konusu.

Gerçi…

AK Parti tüzüğündeki 3 dönemden fazla seçilememe kuralı gereği, bir daha milletvekili olamayacak kimi bakanların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın izniyle Ekim ya da Kasım aylarında istifa etmeleri bekleniyordu.

Fakat…

Bu beklenti AK Parti’de daha da genişledi, çeşitli nedenlerle kritik görülen bazı yerler hariç tüm adayların yaz sonuna kalmadan belli olması düşüncesi doğdu.

Benzer bir düşünce CHP’de de var.

CHP örgütleri, Genel Merkez’e her fırsatta yerel seçimlere iyi hazırlanabilmek ve halkın karşısına daha etkileyici projelerle çıkabilmek için adayların en az 6 ay önceden belirlenmesi yolunda görüş bildiriyorlar.

Gördüğümüz kadarıyla…

AK Parti ve CHP’de ortaya çıkan adayları erken açıklama eğilimi, MHP’yi de benzer bir hareketin içine itiyor. O cepheden de erken aday açıklaması ile ilgili mesajlar geliyor.

Kısacası, bu seçim kampanyası hem çok uzun, hem de son derece hareketli olacak gibi görünüyor. Bilinen ve beklenen  tek gerçek Nevşehir ve Türkiyemiz için yeni uzun soluklu ve oldukça renkli bir seçim süreci bizleri bekliyor. Aday bolluğu yaşanması beklenilen Yerel Seçimler için bu bollluk Demekki artık Nevşehir siyasetçide İş Adamıda yetiştiriyormuş görüşünü ön plana çıkarıyor. Hakkımızda hayırlısı olsun...