Liseler Arası Futbol Maçları Neden Ocak Ayında?

NEVŞEHİR(MHA) Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Okul Sporları kapsamında her ilde düzenlenen Liseler arası futbol şampiyonasının her yıl Nevşehir’de Ocak ayında düzenlenmesi sporcu öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin tepkisiyle karşılanıyor.

Bu yıl ağır kış şartları nedeniyle müsabakalar bugüne kadar 2 kez ertelendi. Şimdi okullar kötü hava koşulları nedeniyle okullar kapalı. Sahalar karla kaplı. Hazırlanan fikstüre göre Çeyrek ve Yarıfinal maçlarının oynanması gerekiyordu.12 Ocak 2015 Pazartesi günü de final oynanacaktı. Ancak Çeyrek final maçları bile oynanamadı.

Geçen hafta oynanan liseler arası genç kızlar maçında öğrenciler ağır saha ile mücadele ederken, her tarafları çamur içinde kaldı. Fiziksel dayanıklılık gerektiren bir spor dalında profesyonel sporcular bile ağır saha şartlarında zorlanmakta.

Zaman sıkışıklığı nedeniyle geçen yıl öğrenciler final gurubunda 3 gün üst üste maç oynamak zorunda kaldı. Birçok öğrenci sakatlandı ya da üst üste maç oynarken zorlandı. Mevsim şartlarının daha iyi olduğu aylarda, daha iyi şartlarda oynanacak maçlarla sporun gelişmesi sağlanabilir.

Öğrencilerin sakatlanmaması, ,seyircilerin, hakemlerin ve diğer görevlilerin hastalanmaması için, millî servetimiz olan sahaların korunması için Ekim, Kasım aylarında bu etkinliklerin planlanması daha uygun olabilir.

Sporun ilimizde ve ülkemizde gelişmesi, organizasyonların başarıyla gerçekleştirilmesine, sporun sevdirilmesine ve başarılı planlamalar yapılmasına bağlı. İl Tertip Komisyonu planlamalarını daha gerçekçi yapmalı.

Spor il Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri etkinlik planlama çalışmalarında mutlaka okulların yazılı görüşünü almalı. Eğer Genel Müdürlük yarışma talimatnamesini geç yayınlıyorsa resmi yazı ile karşılaşılan güçlükler anlatılmalı.

Sahaların ve tesislerin takım antrenmanlara sürekli açılması, Zor şartlarda görev yapan Hakemlerimizin desteklenmesi ve eğitimlerinin profesyonelce yapılması, (Birçok branşta final maçlarında yanlış kararlar büyük tartışmalar yaratıyor, hatalar itiraz edenleri cezalandırarak kapatılıyor.), Okullara çalıştırıcı, malzeme destekleri verilmesi, müsabakaların uygun zamanlarda yapılmasının sağlanması gerekmektedir. Nevşehir’de güçlü ve profesyonel takımlarımızın azlığı, çalıştırıcı eksiklikleri bir diğer handikap. Bu eksikliklerin giderilmesi şehrimizin sportif alanda gelişimine katkı sağlayacak. Sadece bireysel sporcu başarılarıyla değil takımlarımızla da Nevşehir’imizin başarılarına yeni başarılar ekleneceği de düşünülüyor.