TAM KAPANMADA YAPABİLECEKLERİMİZ

Pandemi döneminde vakaların artışı nedeniyle 29 Nisan 20121-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulandı. Alınan karar doğruydu vaka sayıları önlenemez bir hal almıştı. Sağlık Bakanının söylediği gibi bunda herkesin sorumluğu vardı, kurallara uymamak gibi bir huyumuz var.

Evde bu kadar uzun süreli kalmak herkes için sıkıcı ve bunaltıcı olması aşikâr, başka çaremiz yok buna uymak zorundayız. Elbette esnafımız iş dünyamız bu kapanma nedeniyle bazı kayıpları var. Çok insan bu durumdan şikâyetçi.

Pekiyi kesintisiz sokağa çıkma yasağı sıkıcı olmaktan çıkarmanın yolları var mı? Elbette vardır. Birçoğumuz önceden yapmak isteyip te bir türlü elimizin varmadığı işler ve aktiviteler vardır. Bunları yapmanın tam zamanı ve evdeki sıkıcı ruh halimizden çıkmanın bir yolu olabilir. İnsanlara kapanmada evde neler yapacaksınız diye bir soru sorsaydık; film izlerim, müzik dinlerim kitap okurum, evde tadilat tamirat yaparım, aileme zaman ayırmış olurum gibi benzer cevaplar verir. Bunlar değerlimi, değerli geçmişte zaman ayırıp yapmadığımız bir türlü elimizin varmadığı işler.

Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlar arasında yer alan egzersiz, kişinin hem fiziksel hem de psikolojik olarak zinde kalmasına yardımcı olur. Evde yapılacak egzersizler için istekli ve kararlı olunmalı, böylece kişi, düzenli egzersiz alışkanlığı edinebilir ve etkinliğin sürekli olarak ertelenmesini engelleyebilir. Egzersize başlamadan önce kişinin kondisyonuna göre egzersizler seçmesi önemli. Kesintisiz egzersiz yapmak yerine beşer dakikalık tekrarlanarak yapılabilir. Gün içinde yapılan egzersizler fiziksel hem de psikolojik olarak kendinizi daha güçlü ve zinde hissedebilirsiniz.

Çocuklarınızla bazı oyunlar oynayabilirsiniz, çocukluğumuzda herkesin çok severek oynadığı saklambaç oyunu, körebe oyunu, (bu oyunda evinizdeki eşyaların düşme ve yaralanmalara karşı önlemi alınız) balon ile tenis oyunu oynanabilir.

Bazı yeteneklere sahip olabiliriz ama hayatımızda uygulamayız, bunlar bir enstrümanı çalmak, resim yapmak, ahşaba şekil vermek vb gibi becerilerimizi zaman bulmuşken uygulamaya geçirmenin tam zamanı. Bunları uygulamaya korkan bir maddi kazanç hesabı yapmadan tamamen amatörce becerimizin hayata geçirerek hem güzel zaman geçirmiş hem de evdeki sıkıcılığımıza çare bulmuş oluruz.

Her şeyin başı sağlık olduğuna göre, sağlıklı günler dileklerimle.

03.05.2021

İhsan BİÇKİN