NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin Merkeze Nevşehir’de yıllardır bakanlığa gönderilen ören yeri gelirlerinin tekrar mahallinde kullanılması konusundaki çabalar sonuç vermedi.

2011 Yılında 10 Milyon lirayı aşan ören yeri gelirleri hatırlanacağı üzere 1998 yılına kadar Nevşehir’de kullanılıyordu. O dönemin Vali Vekilinin de katkısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına bırakılan ören yeri gelirlerinin tekrar Nevşehir döndürülmesi çabaları tam 10 yılını devirdi ama sonuç alınamadı.

Eski Nevşehir Valisi Asım Hacımustafaoğlu’nun “Ankara elindeki imkanları devretmekten vazgeçmiyor” diye değerlendirdiği ören yeri gelirlerinin tekrar ilimize aktarılması konusunda ne yazık ki siyasi iktidar partisi milletvekillerinin de gayretleri de sonuçsuz kaldı.

Ören yeri gelirlerinin bölgemizde kullanıldığı dönemlerde bu paraların Nevşehir’in tarihi ve kültürel değerlerinin korunmasına değil de hiç alakasız işlere harcanmasının sıkıntısını şimdi tüm belediyeler çekiyor. Nevşehir ili genelindeki 15 e ulaşan ören yerinden elde edilen gelirlerin bakanlığa gönderilmesi ile birlikte ise ören yeri geliri elde belediyeler ise sadece 5 lik pay ile yetinmek durumunda kalıyorlar.

Konuyla ilgili bir soruyu değerlendiren Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Yetkilileri de “Yıllarca ören yeri gelirlerinin yeniden turistik merkezlerde mahallinde kullanılmasını istedik. Ve dernek olarak bu yöndeki girişimlerin hep içerisinde bulunduk. Ancak Ankara yetkilerini devretme yanlısı değil. Bu nedenle bakanlık olaya turistik belde belediyelerimizin projelerini desteklemek suretiyle ören yeri gelirlerinden bu projelere destek vermek niyetli bir yaklaşımda bulunuyor. Yıllardır bu yaklaşımı kıramadık” diyor.