Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması Kapadokya'da turizmcilere ilaç gibi geldi. Peki Kapadokya'da Gezilecek - Görülecek Yerler? Ne gibi aktiviteler yapılabilir...?

Ağaçlarla çevrili geniş alanda çadır kampı yapmak unutulmazlarınızdan olacak. Balon ve peribacaları turlarına katılabileceğiniz bu huzurlu kaçamak için en yakın havaalanı 30 kilometreyle Nevşehir Havaalanı.

KAPADOKYA’DA YAPILACAK 8 AKTİVİTE
Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden Kapadokya’da yapılacak şeyler; konuklarına oldukça zengin seçenekler sunuyor. Klasik bir Kapadokya Turu da yapsanız, kendi kendinize bölgeyi de gezseniz ne kadar süreniz varsa o kadar faaliyetiniz var diyebiliriz. Kapadokya Gezi Rehberimizin gez, gör, öğren, yaşa kısımlarının bu bölümünde Kapadokya Balon Turu, ATV safari, çanak yapımı, kaplıcalar, yer altı mağaraları ziyaretleri gibi temel aktiviteler ve Kapadokya’da ne yenir sorusunun da cevabı olan özel birkaç sofra ve eğlence deneyimine yer vereceğiz.

Peribacalarını izleme ve vadi gezileri
Tabii ki Kapadokya’nın bir numaralı aktivitesi bölgenin muhteşem coğrafi yapısı ve doğal ‘yapıları’ arasında kaybolmak. Fiziki bir kaybolma imkanı çok kolay değil, her yer birbirine bağlı ve aslında çok küçük bir alan, ancak düşünce seviyesinde kendinizi kaybetmemek için hiçbir bahaneniz yok. Peri bacalarını herhangi bir insan evladı tasarlasaydı bu kadar güzel olmazdı o yüzden doğaya saygı duyup, onun bu sonsuz nimeti karşısında derin düşüncelere dalma ve cezbedici bir keyif yaşama fırsatını değerlendirin. Elbette her açının fotoğrafını çekeceksiniz ancak arada kadrajı indirip rüzgarı dinlemek de pek keyifli.

Kapadokya seyahati

Kapadokya Balon Turları
Hem Türkiye’nin tüm tanıtım filmlerinde yer alması, hem de bölgenin önemli bir aktivitesi olması nedeniyle, ne yazık ki bazen de kazalarıyla Peri Bacaları balon gezisi Kapadokya’da çok meşhur. Muhteşem bir silüeti ve doğanın tüm güzelliğini gök yüzünden görmek kadar, turistik olarak deveden balona terfi edişimiz açısından da hoş bir aktivite. Kapadokya‘da balon turu fiyatları firmaya ve pakete göre değişmekle beraber 150 TL’den başlar 400 TL’ye kadar yükselir. Esktra paketler ve özel konsept uçuşlarda 1000 TL’ye kadar ulaşır. (Düğün, doğum günü, balonda evlenme teklifi v.s.)

Kapadokya Balon -1

Kapadokya’da ATV Turu
Yeni dönemin meşhur aktivitelerinden ATV hem doğada dağlarda taşlarda bir tur için, hem de birbirine çok yakın ancak ulaşım imkanı kısıtlı birçok yeri hızla gezebilmek için şahane bir ulaşım aracı. Saatlik kiralamalar kadar günlük kiralama da yapılabilir, bu durumda kendi ulaşım aracınız olarak da kullanabilirsiniz.

Kapadokya ATV Turu -1

Avanos’ta Çanak Yapımı
Yine en meşhur aktivitelerimizden toprak çanak çömlek yapımı özellikle Avanos bölgesi’nde meşhur bir aktivite. Profesyonel ellerin ürünlerinin satışlarının yapıldığı dükkanların birçoğunda amatörce toprakla ve çamurla oynama keyfini yaşayabilirsiniz. Genelde 5 – 10 TL gibi sembolik bir bedel karşılığında eğlenmenize, toprağın güzelliğine erişmeye ve ama saçma ama süper ellerinizle yaptığınız ürünü satın almanıza verilen bu imkanı kaçırmayın ve sehpanın önüne koyulun ilk fırsatta.

Avanos Çömlek Yapım Anı

Ürgüp Şarap Tadımı
Ürgüp, Avanos v.s. adı altında minimize etsek de bölgenin müthiş iklimi verimli üzüm bağları ve tarihsel bir bilgi birikimi ile şarapçılıkla birleşmiş. Civarda irili ufaklı birçok tesis ve birkaç büyük fabrika bulunuyor ve hepsi satış sahasında yasalarımız dahilinde tadım yaptırıyor. Mutlaka ülkemizin güzel üzümlerinden üretilen Nevşehir şaraplarını tadabilir ve satın alabilirsiniz. Biz marka/mekan vermeyelim. Bir turizm klasiği olan peri bacası şişesinden de alıp, içmemecesine saklayabilirsiniz.

Kapadokya aktivite 2

Nevşehir Kozaklı Kaplıcaları
Avanos‘a 70 – 75 km. mesafedeki Kozaklı’da 20’den fazla tesis her bütçeye uygun olarak bölgenin şifa deposu kaplıcalarını halka ulaştırıyor. Kozaklı kaplıcalarına ulaşım oldukça kolay. Ankara-Kayseri karayolu üzerinde yer alan Kozaklı’ya hususi araçla 1 saat civarına gidilebildiği gibi, otobüs ve minibüs seferleriyle her saat başı Nevşehir ve Kayseri’den gidilebilir.

Nevşehir Kozaklı Kaplıcalar

Kapadokya’da Türk Gecesi
Genel olarak biz bu işi en ince tabirle ‘bayık’ buluruz. Özellikle sahil bölgelerimizdeki animasyonlar veya ekstra pahalı etkinlikler çerçevesinde bu işin çok başarısız örneklerini izlemiş olduğumuzdan olsa gerek. Ancak Kapadokya bu konuda fena olmayan birkaç sunuma sahip ve oldukça meşhur. Ülkemizin temel birkaç lezzeti, oldukça vasat ancak ‘işini yapan’ bir sunum eşliğinde ve her yöreden folklorik danslar ve birkaç özel yerel ambiyans karşısında sunuluyor. Kaçırmayın demeyiz ancak fırsat olur da bütçeniz uygunsa ense arkası etmeyin.

Kapadokya'da Türk Gecesi

Kapadokya Yemekleri ve Nevşehir Lezzet Deneyimleri
İki önemli noktaya değineceğiz. Eylül başı gibi bölgenin meşhur kabak çekirdeğinin hasatı var, dolayısıyla yeni mahsul kabap çekirdekleri tezgahta yerini alıyor. 4 mevsim mutlaka tadın ve alışveriş yapın der, bölgenin önemli ritüellerinden testi kebabına geçeriz. Nevşehir’in toprak çanaklarından yapılan testinin içinde kapalı bir şekilde pişirilen testi kebabı muhteşem lezzeti kadar masada kırılan kapağının ritüeli ile hem yerli hem yabancı turistleri cezbediyor. Kebabın yanında şahane salatalar ve mezeler de bölgenin üstün yemek sunumu içinde kendine yer buluyor. Paraya kıyın ve doya doya yiyin deriz.

kapadokya yemek

PEKİ NASIL, NE ZAMAN?
Tüm bunları yapmak için tek gereklilik Kapadokya’ya gitmek. Öncesinde detaylı bilgiler edinmek ve gitmişken hakkını vermek için güncel Kapadokya Gezi Rehberimiz sizi bekliyor.


Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması turizm sektörünü hareketlendirdi. Erken rezervasyon kampanyasıyla iç pazarda ciddi bir ivme yakaladıklarını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yerli turist sayısının arttığını belirtti. 250 bin turist beklendiği ve bu durumun 500 milyon TL gelir getireceği ifade ediliyor.

Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanması ve 200 ile üzerinde koltuk sayısına sahip charter uçaklara verilen desteğin artırılması, turizm sektörü temsilcilerinin yüzünü güldürdü.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ramazan Bayramı tatilinin erken açıklanmasını turizm sektörü açısından çok olumlu bulduğunu söyledi. Tatilin erken açıklanması ve 9 gün olmasının turizm sektörünün talebi olduğunu belirten Ayık, “Çünkü insanlar erkenden planlarını yapabilecek ve kendilerine uygun tesisi seçme şansı olacak. İnşallah 9 günlük periyotta tesislerimizde arzu edilen doluluklara ulaşılacak. Yerli turistin sektöre ciddi bir hareketlilik sağlayacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Sektörde son yıllarda çok ciddi bir dinamizm ve hareketlilik yaşandığını dile getiren Ayık, “Turizm sektörünün uzun yıllardır sürdürdüğü erken rezervasyon kampanyasıyla birlikte iç pazarda ciddi bir ivme yakaladık ve insanımızın tatil alışkanlığını geliştirme konusunda önemli katkılar sağladık. İç pazarda ektiğimiz tohumların meyvelerini toplayarak, yerli turist sayısını büyüterek yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Ayık, 1 Haziran-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında 200 ve daha fazla koltuk sayısına sahip uçaklarla yapılan tarifesiz (charter) uçak seferlerinde (en az 150 yolcu getirmek kaydıyla) 6 bin dolarlık destek tutarının yüzde 30 oranında artırılarak uygulanmasının da sektör açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ayık, “Çok yerinde bir karar. Hatta bana sorarsanız bu desteğin sezon sonuna kadar uzatılması lazım. Bizim talebimiz o yöndeydi. İnsanların uzun vadeli plan yapabilmesi için sezonu kapsayacak şekilde uygulanması daha iyi olurdu.” dedi.  

250 bin turist bekleniyor
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ da turizmi teşvik edecek her türlü gelişmeyi olumlu bulduklarını ifade etti. Uçak desteğinin artırılmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Kızıldağ, “Özellikle uluslararası turizm açısından çok olumlu. Sektöre katkı sağlayacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

İç turizmi teşvik edecek kampanyalardan yerli turistlerin çok yararlandığını söyleyen Kızıldağ, Ramazan Bayramı döneminde yurt içinde en az 250 bin kişinin tatil yapacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

500 milyon lira gelir getirecek

Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında 2015-2016 yılları itibarıyla yaşanan gerileme kıyaslandığında, geçen yıla göre, ocak ayında yüzde 6,44, şubat ayında yüzde 10,32, mart ayında yüzde 12,84 ve nisan ayında ise yüzde 28,07'lik bir azalış tespit edildiğini belirten Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, ancak iç turizmde erken rezervasyonlarda yüzde 25'in üzerinde bir artış söz konusu olduğunu kaydetti. Ersoy, “Geçen yıl Ramazan Bayramı'nda sektörde 200-250 milyon lira arasında bir harcama yapılmıştı. Ancak Ramazan Bayramı tatili 4 gündü ve bu süreçte yurtiçinde 180 bin, yurtdışında 20 bin kişi tatile çıkmıştı. Bu sene tatil süresinin 9 gün olması sektörde geçen yıla kıyasla 500 milyon liraya yakın katkı sağlayacak. Hem otel ve uçak doluluklarına pozitif yansıyacak hem de sektör yatırımcılarına moral verecek.” dedi.