Kapadokya'da görülecek çok yer, kalınacak çok otel, yapılacak çok aktivite var. Amaç ister tatil, isterse kültür veya eğlence olsun, herkes aradığını buluyor. Gelin Kapadokya'da neler yapabileceğinize dair kısa bir tur atalım...

Önce balon turu sonra gondol sefası;

Avanos'un Bir önceki Belediye Başkanı Dr.Mustafa körükcü dönemiyle başlayan reform niteliğindeki yeniliklerden  Kızılırmak nehri kıyı düzenleme çalışmaları kapsamında başlattığı gondol turları, önemli turizm aktiviteleri arasında yer almaya başladı. İtalya’nın Venedik kentindeki gondollarla birebir özellik taşıyan 10 gondol ile başlatılan turlar 10, 20 ve 30 dakikalık süreleri kapsıyor. İlçedeki bazı genç çiftler nikahlarını bile gondol turlarında gerçekleştiriyor. En fazla 6 kişinin yararlanabildiği gondol turlarına katılanların yakınları da fotoğraflarla bu anı ölümsüzleştiriyor. 


Kapadokya, peribacaları, kaya kiliseleri ve yeraltı kent yerleşimleri ile ülkemizin önemli kültür ve turizm merkezlerinden. Bu çoklu alternatifleri ile adeta bir turizm cenneti olan Kapadokya, turistlerin de gözdesi. Türkiye'nin gözbebeği bu yörenin yıldızı gün geçtikçe daha da parlıyor. Bu artıştaki en büyük pay ise yeni açılan oteller ve gerçekleştirilen aktiviteler. Bölgeyi bu yılın ilk beş aylık döneminde 1 milyon 18 bin 316 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerlerini geçen yılın aynı döneminde 990 bin 480 turist ziyaret etmişti. Bölgenin en bilinen yerleri Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve, Açıksaray ve Mustafapaşa ören yerleri, Nevşehir, Ürgüp, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Çavuşin, Gülşehir St. Jean, Mustafapaşa Constantin- Eleni, Karanlık ve El Nazar kiliseleri. Kapadokya bölgesinde yüzyıllar öncesinde yaşayan toplumlar düşmanlarından kaçıp saklanmak için yeraltı şehirleri inşa etmişler. İşte bu yeraltı şehirleri de görülmeye değer yerler. Çevredeki eski evlerin bu yeraltı kentlerine gizli geçitlerle bağlandığı da söyleniyor. Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı kentleri arasında en popüler olanları. 

KAPADOKYA DEMEK BALON DEMEK 
Kapadokya'da görülecek ve gidilecek çok yer var ama balonun keyfi bir başka. Vadiler üzerinde süzülmenin keyfini anlatmak yetmiyor, mutlaka denemek gerekiyor. Balonun tek zorluğu sabah saat 04.30 otelden çıkıp kalkış alanına gitmek. Uçuşlar yaz aylarında bazen akşamüstleri de yapılabiliyor. Ama en uygun zamanı güneş doğmadan önce. Uçhisar'dan Çavuşini'ne, Güvercinlik Vadisi'nden Aşk Vadisi'ne, Kapadokya'nın tüm doğal güzellikleri, ayaklarınızın altında. Balonun sepetinde süzülürken doğan güneşi izlemek bambaşka. Atmosphere Balloons, Kapadokya Balloons ve Rainbow Balloons sektörün deneyimlilerinden. Siz hangisini seçeceğinize kararınızı verin ve bir buçuk saat boyunca gökyüzünde süzülün. Siz inince üzerinde adınızın yazılı olduğu sertifika sizi bekliyor. Balon turu kişi başı 160 Euro. 

NEREDE, NE YENİR?
Kapadokya'nın ilk ve şimdilik tek Hint restoranı olan Indian Rasoi'yi tavsiye ederiz. Restoran Göreme'deki Anatolian Houses otelde. Otelin içinden bir tünele girip sokağın altında ilerliyorsunuz. Hint restoranı bu tünelin sonunda. Eğer baharat seviyorsanız yemeklerine bayılırsınız. Yan masalarda Hintlilerle rastlamak ise hiç sürpriz değil. İstanbul'da birçok şubesi bulunan Sur Balık, Avanos'ta da karşınıza çıkıyor. Hem de enfes bir manzara ile. Sur Balık'ın Avanos'taki şubesi Kızılırmak'ın kıyısında. Birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, Ege otlarından salatalar, levrekten yapılmış balık köftesi, güveçte veya şiş olarak yapılmış lagosunu mutlaka deneyin. 

ÇANAK ÇÖMLEK YAPMADAN DÖNMEYİN
Avanos'ta babadan oğula derken seramik yapımında iki yüzyılı devirmiş bir aileye ait olan Venessa Seramik'e kesinlikle uğrayın. Buradaki şovu izleyin, sonra alın elinize kırmızı kili ve şekillendirmeye çalışın. Ustanın elinde adeta bir sanat eserine dönüşen kil belki size de aynı fırsatı verir. Sizin de elinizdeki çamur topağı belki bir vazoya veya bir tabağa dönüşür. Ama şekil vermekle bu iş bitmiyor. Yaptığınız eseri, fırında kuruması sonra sırlanması üzerine desenler yapılması gibi bir sürü evreden geçirmek zorundasınız. 

KIZILIRMAK'TA GONDOL MU JET BOT MU?
Bölgeye hayat veren ve Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak üzerinde yapacağınız iki aktivite var. Birisi Venedik'tekilerin tıpatıp benzeri olan gondollara binip müzik eşliğinde gondol sefası yapmak diğeri ise nehrin sularında çılgınca bir hızla ilerleyen jet bot ile ırmak boyunca ilerlemek. Yaşamlarına heyecan katmak isteyen kendilerine verilen can yeleğini ve kaskı giyip jet bota biniyor. Nehir hızla ilerlerken tekne bir anda ani manevra yaparak 360 derece dönüyor. Sonuç, tabii ki heyecan verici ve çok eğlenceli. Ani dönüşlerde yüreğiniz hopluyor ama üzerinize sıçrayan sular sizi kendinize getiriyor. 20 dakikalık jet bot turu kişi başı 50 TL. 

KAPADOKYA'DA KONAKLAMAK BİR BAŞKA GÜZEL

GÖREME

Kapadokya'da kaya içine oyulmuş birçok otel var. "Benim otelim hem kayanın içine oyulmuş, hem de konforlu olsun" diyorsanız Göreme'deki Anatolian Houses oteli aradığınız niteliklerde. 33 suit odası var. Odalarda ve otelin içindeki köşelerde çanaklar, çömlekler, ok uçları, çeşitli objeler var. Bunların hepsi Nevşehir Müzesi'ne kayıtlı. 

UÇHİSAR
Bir başka kaya içine oyulmuş otel ise Uç Hisar'daki Kaya Hotel. Güvercinlik Vadisi'ne bakıyor. Restoranında Türk ve dünya mutfaklarından lezzetler sunuluyor. Bahçesindeki yeşillik içindeki havuzun manzarası da vadiye hakim. Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın başrollerinde oynadığı, Türk sinemasının klasiklerinden Dila Hanım'ın bazı sahneleri bu otelde çekilmiş. Bu nedenle yerli turistlerin de tercihi. 

Uçhisardaki bir başka otel ise Ramada Cappadocia. Modern bir anlayışla dekore edilmiş 12'si süit 211 odası var. Otelin geniş spor ve spa olanakları görülmeye değer. Erciyes Dağı manzaralı odaları son derece konforlu. 

AVANOS
Avanos'taki DoubleTree by Hilton hem modern hem de son derece lüks. Personel sizi evlerine konuk gitmişsiniz gibi ağırlıyor. Otelin spa'sı, açık ve kapalı yüzme havuzu bulunuyor. Eğer ki masaj seviyorsanız kesinlikle masajı yaptırarak rahatlayın ve günün yorgunluğunu atın. 

Kaynak: Sabah Gazetesi