Avanos’taki Güray Seramik tarafından 2009 yılında yapımına başlanan “Avanos Yeraltı Çömlek ve Seramik Müzesi”nin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Müzenin Mart 2013 tarihi itibariyle hizmete başlamasının planlandığını belirten Güray Seramik’in sahiplerinden Güray Tüysüz, hedeflerinin ilk çağdan günümüze kadar Anadolu’da çömlek ve seramiğin evrimini orijinal eserlerle göstermek ve gelecek nesillere güzel bir hediye bırakmak olduğunu söyledi. Bir kültür merkezi olarak da hizmet verecek olan müze 1300 metrekarelik alanı kaplıyor.

 

Güray Tüysüz, üç bölümden oluşan Avanos Yeraltı Çömlek ve Seramik Müzesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Birinci bölümde ilk çağdan 20. yüzyıla kadar olan eserler yer alacak. İkinci bölümde, hem 20. yüzyıla ait eserler bulunacak hem de imza sahibi sanatçılarımıza ait köşeler hazırlayarak onların klasik ya da modern tarzda yaptıkları sanat eserlerini sergileyeceğiz. Üçüncü bölümde ise resim, heykel ve seramik sanatçılarımızın belirli dönemlerde eserlerini sergileyebilecekleri bir sergi salonu ile küçük bir kafeterya bulunacak. Müzemizde bir kütüphane de yer alacak. Müzemiz gündüz saatlerinde sadece müze olarak faaliyet gösterecek; akşamları ise toplantı, seminer, kokteyl ya da konser gibi sosyal ve kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Bu organizasyonlar için 400 kişilik alanımız mevcut.”

 

“Hedefimiz gelecek nesillere güzel bir hediye bırakmak”

Tüysüz, hedeflerinin ilk çağdan günümüze kadar Anadolu’da çömlek ve seramiğin evrimini orijinal eserlerle göstermek ve gelecek nesillere güzel bir hediye bırakmak olduğunu vurgulayarak, “Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte öncelikle bölgemizdeki önemli bir eksiklik giderilmiş olacak. Ziyaretçilerimiz sadece eserleri görmekle kalmayacak, imalatın her aşamasını izleme şansını da elde edecekler” dedi.

 

Kaynak:Peribacası Dergisi