NTV'de yayınlanan Seda Öğretir ile Özel Röportaj programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya'da devam eden yol çalışmasıyla peri bacalarının değil, kaçak yapıların yıkıldığını ve yeni yol sayesinde kültürel varlıkların korunduğunu fotoğraflarla tek tek anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya'da yürütülen Ortahisar-Göreme arası yol yapım çalışmaları hakkında "Peri Bacalarının Yıkılması Söz Konusu Değil, Böyle Algı Yaratılıyor" dedi.

"PERİ BACALARININ YIKILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL, BÖYLE ALGI YARATILIYOR"

Bakan Mehmet Nuri Ersoy açıklamasında; "Peri bacaları ile ilgili yıkım görüntüsü kaçak diyebileceğimiz tuvaletlerin yıkımına ilişkin görüntü. Yolun değiştirilmesinin sebebi de oradaki tarihi kültürel değerlerimize zarar veriyor diye yol başka güzergaha alındı. Peri bacalarını korumak için yapıldı. Yıkılması söz konusu değil." ifadelerine yer verdi.

''İş makinelerinin peri bacalarını yıktığı ana ait görüntüler'' iddiasıyla kamuoyunda tartışma yaşanan konuya ilişkin açıklamada bulunan Bakan Ersoy, ''Kaçak yapısı yıkılanlar Peri Bacaları konusunda dezenformasyon yapıyor. Yeni güzergah tarla yolunun genişletilmesi'' dedi.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy: “Kapadokya Alan Başkanlığı sınırları içerisinde 400’den fazla kaçak yapıyı yıktık. Daha ilginç bir şeyi söyleyeyim aynı yeri 4 kere yıktık. Yıktığımız yapı bir daha yapılıyor, bir daha yıkıyoruz.

Burada kaçak yapıda ısrar edenler var. Böyle bir yapıyla uğraşıyoruz orada. Özellikle seçim döneminde siyasiler bürokratlar geri çekilirler gibi bir düşünce içinde olanlara da buradan sesleniyorum; "Kapadokya da kaçak yapılarla ilgili kesinlikle bir geri adım atmayacağımızın bilinmesini isterim." dedi. 

Bu fotoğrafı aslında yayanlar, ilk ortaya çıkaranlar kaçak yapıları yıkılanlar. Kaçak yapıyı yapan kişiler.” Buradan çekilen fotoğraflar sosyal medyaya taşınırken aynı yerle ilgili iki farklı açıdan çekip gösterdiğinizde aslında olay daha net anlaşılıyor. Algı yapmak isteyenler çektikleri genel fotoyu kullanıyorlar. Oysa ki durum diğer açıdan yakın çekim fotoğraftan baktınızda hiçte öyle değil. Yıkılan yerin kaçak WC binası olduğu apaçık gözüküyor."

''MEVCUT YOL İÇİN UNESCO YAZI GÖNDERDİ''

Bakan Ersoy, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: ''Bölgede şu ana kadar 400'den fazla kaçak yapı yıktık. UNESCO mevcut yolun kapatılması için yazı gösterdi. Mevcut yolun altında höyükler, yeraltı şehirleri var''

"Bu fotoğrafı paylaşanlar, kaçak yapıları yıkılanlar"

Mehmet Nuri Ersoy, peri bacalarına ilişkin paylaşılan fotoğraflara da değinerek, "Fotoğrafa bu açıdan bakarsanız hakikaten bir tane iş makinesi, peri bacasını yıkıyor gibi bir görüntü var. Bu fotoğrafı kim yaydı diyorsanız, bakın bu fotoğrafı aslında yayanlar, ilk ortaya çıkaranlar, kaçak yapıları yıkılanlar, kaçak yapıyı yapan kişiler." ifadelerini kullandı.

Bölgeyi korumak amacıyla alan başkanlığı kurulduğunun altını çizen Ersoy, şöyle devam etti:

"Çünkü UNESCO, 2006 tarihli raporunda Kültür ve Turizm Bakanlığına tavsiye kararında bulunuyor. UNESCO diyor ki sen burada yeni bir yönetim sistemi yaratmalısın bölgeyi korumak için. Aslında UNESCO bizden talep ediyor bunu. Diyor ki 'Böyle bir yapı yapmak zorundasın yani yönetim planı, yönetim sistemi oluşturmak zorundasın, burayı koruyabilmek için çünkü burası çok geniş ve çok değerli bir alan.' Bunun üzerine biz, alan başkanlığını kuruyoruz, Kapadokya Alan Başkanlığı. Aslında ana çıkış noktası odur. Alan başkanlığı niye kuruluyor? Kaçak yapılara özellikle hızlı müdahale edebilmek, bölgenin koruma planlarını hızlı bir şekilde yapabilmek ve alanın doğru şekilde yönetilmesini sağlayabilmek için."

Paylaşılan fotoğrafın, algı oluşturmak ya da dezenformasyon yapmak isteyenlerin yaymak istediği görüntüyü verdiğinin altını çizen Ersoy, "Fotoğrafın öbür tarafından bakarsanız resme bakın burada aslı yıkılan varlık bu. Bunu göstermiyor tabii. Bu peri bacasının yanındaymış gibi gözüküyor değil mi şuradan baktığınız zaman? Gerçekten geriden baktığınız zaman, bakın tuvalet, müdahale edilen yer bu. Peri bacası burada. 33 metre mesafe var arasında. Tabii fotoğrafı nasıl çektiğinizle alakalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: NTV