Kapadokya’nın karakteristik kayaoyma mekânlarından birinde, 2011 yılından buyana sürmekte olan toplantılar serisi, 2018’de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Argos Kültür Sanat işbirliğiyle gerçekleştirildi. Uçhisar’daki Argos in Cappadocia otelin 1500 yıllık yeraltı mekânlarından ‘Bezirhane’nin ev sahipliği yaptığı buluşmalara, Aralık ayında 2 değerli konuk katılıyor.

1- TANIL BORA / "Taşra ve Düşünce Hayatı"

12.12.2018 – Çarşamba – 18.30

Bora’nın güncel araştırma konularından biri olan taşra, Buluşma’nın teması olacak. Taşra, tam olarak neresi?...Türkiye'de taşranın düşünce hayatında nasıl bir yeri var - ya da yok?...Bu durumun tarihsel seyri nasıldı?...Yakın tarihimizde taşrada hangi düşünce "mahfillerini" hatırlıyoruz?...Taşrada düşünsel faaliyetin hayatının ne gibi zorlukları var ve ne gibi üstünlükleri olabilir?...Taşra, bir mefhum olarak, düşüncede nasıl bir iş görüyor?...soruları etrafında bir tartışma geliştirmeyi amaçlayan konuğumuz, salondan da katkıları bekliyor.

1963 Ankara doğumlu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörüdür. O zamandan beri kitap çevirmenliğiyle de meşguldür. 1993’ten 2014’e kadar üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum&Bilim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1989’dan beri düzenli yazdığı aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’in 2012’de yayın koordinatörlüğünü, 2016’da yayın yönetmenliğini üstlendi.Ağırlıklı çalışma alanları, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçiliktir.

2- DAVID STEVEN KATZ / “Christianity: Made in Anatolia”  (Anadolu İcadı Hristiyanlık)13.12.2018 – Perşembe – 17.00

BezirhaneBuluşmaları’nın Aralık ayındaki ikinci konuğu İsrailli tarihçi ve yazar David Katz, Hristiyanlığı bir ‘Anadolu icadı’ olarak ele alacağı konuşmasında, Batı dini olarak düşünülen Hristiyanlığın beşiğinin aslında Orta Doğu ve daha çok Anadolu olması üzerinden bir tartışma açacak. Aziz Paul’ün, Anadolu topraklarında kurup yaygınlaştırdığı ve bugünün İstanbul’unda bir evrensel din olarak kurumsallaşan Hristiyanlığın gelişimine farklı bir açıdan dikkat çeken Katz, Anadolu kökeninin anlamını ve etkilerini tartışacak.

1953 doğumlu tarihçi David StevenKatz, doktorasını Oxford Üniversitesi’nden aldı. 1978’den buyana ders vermekte olduğu Tel Aviv Üniversitesi başta olmak üzere dünyanın önemli okullarının tarih bölümlerinde, Erken Avrupa Modernitesi ve Dinler Tarihi dersleri vermektedir. Seçkin İngiliz tarih örgütü ‘RoyalHistoricalSociety’ üyesidir. Katz’ın çok sayıda makalesi ve kitabı arasında “TheShaping of Turkey in the British Imagination, 1776-1923” (2016), “And God’s Last Words: Reading the English Biblefromthe Reformationto Fundamentalism” (2004), “The Occult Tradition: Fromthe Renaissancetothe PresentDay” (2007), yazarın ilgi alanlarına dair fikir vermektedir.