Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya’da 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan peribacaları pek çok yönüyle insanları hem şaşkınlığa uğratıyor hem de ilgi odağı olmaya devam ediyor.
 
Şapkalı, konili, mantar biçimli, sütunlu gibi çeşitleri bulunan peribacaları yoğun olarak bulunduğu Avanos ve Ürgüp’e yoğun turist gelmesinin de başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.
 
Tamamen doğal oluşumlu peribacaları kimi zaman deve, at, eşek, köpek, kaplumbağa ve fok balığını anımsatırken, bazıları ise dans veya dua eden insanlara benzemesiyle de insanların hayallerini zorluyor.
 
Avanos’a bağlı Paşabağı’nda bulunan bir peribacası ise üzerindeki ağaç sayesinde diğerlerinden daha fazla ilgi çekiyor.
 
Yaklaşık 10 metre boyundaki peribacası üzerinde kendiliğinden çıkarak büyümeye devam eden küçük ağaç turistik mekana gelenlerin en çok fotoğrafını çektikleri peribacası olma özelliğini de devam ettiriyor.
 
peribacalarının yoğun olarak bulunduğu Paşabağı’nı ilk kez görenler “Burası gerçekten çok mükemmel ve fantastik. Burada insan kendini başka bir gezegende hissediyor.” Cümleleriyle duygularını ifade ediyorlar.

Avanos Gzts.