Kapadokya Turizm Otelciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yakup Dinler MYTV ekranlarında yayınlanan "Yeni Bakış" programına konuk oldu.

Kapadokya Turizminde Pandemi Dönemini Değerlendiren Yakup Dinler ;"Cumartesi akşamı Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sn. Mevlut Yeni ile youtube üzerinden yayın yapan MYTV ekranlarında yayınlanan "Yeni Bakış" programına konuk olup "KAPADOKYA" ağırlıklı keyifli bir canlı yayın gerçekleştirdik. Sn. Mevlüt Yeni, mygazete.com ekibine ve programı izleyip destek veren dostlara çok teşekkür ederim." dedi. 

Keşke turist sayımız az, gelirimiz yüksek olsa...

Kapadokya Otelciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yakup Dinler, "Bizim en büyük derdimiz uçak. Kapadokya’nın derdi uçak” dedi.

Gazeteci Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı MY TV'de yayınlanan 'Yeni Bakış' programına katılan Kapadokya Otelciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yakup Dinler, pandemi sürecinin İç Anadolu turizmine etkilerini değerlendirdi. Kapadokya’nın çözüm beklediği bir konuya da dikkat çeken Dinler, “Bizim en büyük derdimiz uçak. Kapadokya’nın derdi uçak” ifadelerini kullandı.

Her hafta farklı konu ve konukların yer aldığı, MYGazete.com Genel Yayın Yönetmeni, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı Yeni Bakış programının dün akşamki canlı yayın konuğu, Kapadokya Otelciler Birliği (KAPTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Yakup Dinler oldu. 

YAKUP DİNLER: “PANDEMİYİ İLK HİSSEDEN KAPADOKYA OLDU”

KAPTİD Başkanı Yakup Dinler pandeminin Kapadokya'ya etkilerini şöyle anlattı: “Kapadokya’yı kelimelerle anlatmak aslında çok zor. 2019 yılında Kapadokya çok güzel bir sezon geçirmişti. Tüm değerleri ile beraber Antalya, Muğla, Bodrum ve diğer bölgelerimiz gibi. 2020 yılına hevesli başlamıştık. Büyüme rakamları da güzeldi. Pandemiyi bu covid-19’u Türkiye’de ilk hisseden Kapadokya oldu.

Malum bu konuda farklı spekilasyonlar var. Ama Çin Halk Cumhuriyeti virüsün çıkış noktası ve Türkiye’ye gelen Çinli turistin yüzde 90’ı Kapadokya’ya geliyor. Ocak ayı Çinli turistin çok yoğun geldiği aylardan birisi. Kapadokya’da virüsün başlangıcı için tam bir yıl oldu. Biz geçen yıl bu dönemlerde iptalleri almaya başlamıştık.”

“BİR DESTİNASYON DEĞİLİZ”

Kapadokya’da ortalama 2 gece kalındığını belirten Dinler, “Antalya’dan çok daha az. Bizim en büyük sorunlarımız Kapadokya’da bu kadar güzel değerlere sahip olmamıza rağmen hala bir destinasyon olabilmiş değiliz. Bunu kabul etmiyorum.

Çünkü destinasyon olabilmenin yolu, direk uçuşlardan geçiyor. Biz bırakın direk uçuşları, sadece iç hat İstanbul var. Nevşehir, Kayseri havalimanına çok nadir İzmir, Antalya seferleri var. Nevşehir – Antalya hiç yok. Biz sadece İstanbul’a bağlıyız. O sebeple bir destinasyon değiliz.” ifadelerini kullandı.

“KEŞKE TURİST SAYIMIZ AZ GELİRİMİZ YÜKSEK OLSA”

Yakup Dinler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye gelen turist sayısında altıncı, gelirde de on dördüncü ve on beşinci. Keşke bunu hep diyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy da dile getiriyor. Keşke turist sayımız daha az olsa gelirimiz yüksek olsa. Biz bunu Kapadokya’da sağlıyoruz. Turist sayımız çok değil. Geceleme de çok değil. Ama gelen turistin harcama oranı belki de Türkiye'yi artıran bölgeyiz.

Çünkü burada bir gecede bir otele verdiği parayı bir turist, uçak dahil Antalya’ya geliyor. Her şey dahil bir haftada konaklıyor. Bizim burada her şey dahil sistemi de yok. Oda kahvaltı çalışıyoruz. Bazı oteller yarım pansiyon çalışıyor. Buraya geldiği zaman harcaması çok yüksek oluyor.”

INSTAGRAM TURİZMİ

Kapadokya’nın sadece kültür turizminden ibaret olmadığına dikkat çeken Dinler, “Biz sadece kültür turizmi yapmıyoruz. Biz Antalya dahil sahil kesimlerinin yaptığı deniz, güneş ve kum turizmi hariç her türlü turizmi yapıyoruz. Balon turizmi de yapıyoruz. Trekking turizmi de yapıyoruz. Spor turizmi de yapıyoruz. Bir de instagram turizmi oluştu.

Özellikle gençler, z kuşağı gelip 4,5 gün kalıp fotoğraf ve videolar çekip bunları sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Binlerce beğeni alıyorlar. Baktığımızda ünlüler de Kapadokya’yı tercih ediyor. Kapadokya’daki otellerin konaklaması özellikle mağara otellerimizdeki ortalamamız dünyada ilk onda, misafir memnuniyeti anlamında.” yorumunu yaptı.

YAKUP DİNLER’DEN KAPADOKYA DAVETİ

Misafir segmentinin farklı alanlara dağılmış olduğundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dinler, herkesi Kapadokya’ya davet etti.

Dinler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Balon için binmeye gelen de var. Fotoğraf çekinmek için gelen de var. Kiliseleri gezmek için de var.Kafasını dinlemeye gelen de var. Şarap içmek için gelen de var.Şarabımız da var, meşhur. Belki de Türkiye’nin en iyi şarapları. O sebeple, aslında Kapadokya bu sakinlikte dinginlikte görülecek yer. İzleyenleri de Kapadokya’ya davet ediyorum.

Geçen yıl alan başkanlığımızı kurduk. Sayın Valimiz İnci Sezer Becel ile sürekli toplanıyoruz. Kapadokya’yı gelecek nesillere nasıl aktarırız bunu konuşuyoruz. Geçen ki toplantılarımızda da konaklama sektörünün durumları ile alakalıydı. Turizm İl Müdürümüz Cengiz Ekici, son veriyi verdi. Kapadokya’da 685 tane otelimiz var.”

“2019 YILINDA 600 KİŞİ BALONA BİNDİ”

Bölgenin tanıtımı açısından markalı otellere ihtiyaç olduğunun altını çizen Dinler, bölgeye gelen ziyaretçi rakamlarını da açıkladı.

Dinler, “4 milyon müze ziyaretçisi. Turiste nitelendirirsek bunu 1.8 milyon turist. 2019 yılında da 600 bin kişi balona bindi.” ifadelerini kullandı.

BALON TURU HANGİ MEVSİMDE YAPILIR?

Dinler, balon turu yapmak isteyenlere de mevsim önerisinde bulundu:

“Kapadokya’da turizm sezonu 11 ay. 15 gün Aralık’ta, 15 gün Ocak’ta kaybediyoruz. Balon işi yapan 25 tane firma var. Misafirlerimiz ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerini tercih ederlerse balona binme olasılıkları daha yüksek.”

“ANTALYA’YI KAPADOKYA’YA BAĞLAMAK GEREKİYOR”

Antalya ile Kapadokya arasında hava bağlantısı olmamasını olumsuzluk olarak değerlendiren Dinler, “Biz bunu en son SunExpress ile görüştük. Onlar düşünüyordu. Araya pandemi girdi. Ama o uçağı istiyoruz.

Antalya’yı Kapadokya’ya bağlamak gerekiyor. O iki değeri buluşturmak gerekiyor. Nasıl ki Antalya’da kalan misafir 11 gün kalıyor otelde ve bir yerde sıkılıyor. Pamukkale'ye gidiyor, raftinge gidiyor. Başka turlara katılıyor. Kimse 10 saat otobüs yolculuğunu çekmek istemiyor artık.” şeklide konuştu.

Mevlüt Yeni tarafından kendisine yöneltilen “Hangi dönemler Uzakdoğu’da turizm fuarlarına katılıyorsunuz?” sorusuna Başkan Dinler şu şekilde yanıt verdi:

“Fuar mentalitesi Avrupa’dan biraz farklı örnek vereyim. Singapur’da iki tane fuar yapılıyor. Tur planlamaları oradaki fuarlarda yapılıyor. Daha fazla sıcak satış olabiliyor. Gidiyoruz, orada da Türk bayrağını dalgalandırıyoruz.”

FİYATLAR

Dinler, Kapadokya’da tatil yapmak isteyenler için de fiyatları şu şekilde özetledi:

“Adam akıllı bir otelde kalmak isterseniz 200’den başlayıp yukarı doğru çıkar. Üst limit 3500 Euro. 50 liradan 3500 Euro’ya gider bu skala. Balon fiyatları da aynı otel gibi düşünmek lazım.”

BALON FİYATLARI NE KADAR?

Dinler balon fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

“Balon sadece yukarı havalanıp inen bir hava aracı değil. Dünyanın en güvenilir hava aracı. Fakat bu balonlarda önemli kriterler var. Balon sepeti kaç kişilik, kaç kişi biniyor. Balon firmasının kullandığı kalite.

Farklı farklı kaliteler var. Pilotun kalitesi ve marka ismi. Ortalama bu işin olması gerek rakamı 150 Euro. Şimdi tam zamanı. 5OO TL’den başlayan fiyatlarla balona binebilirler.”

GASTRONOMİ TURİZMİ

Yemek noktasında başarı sağlayamadıklarını kaydeden Dinler şunları söyledi:

“En zayıf olduğumuz nokta gastronomi turizmi. Kağıt üzerinde çok zengin olmasına rağmen maalesef Kapadokya gastronomisini testi kebabına indirgemiş durumdayız. O testi kebabı da zaten bizim değil Yozgat’ın. Gelen turistin bir yemek beklentisi yok Kapadokya’da.”

KAPADOKYA TARTIŞMASI

Dinler, gündemde yer alan Kapadokya ile ilgili Kayseri ve Nevşehir tartışmalarına da son noktayı şöyle koydu:

“Son dönemde popüler bir olay oldu. Kapadokya krallığı varmış. O dönemde başkenti Turhal’mış. Turhal’da Tokat. Turhal şimdi Kapadokya bizim demiyor. Bugüne gelmek lazım. Ben size soruyorum.

Kapadokya denildiği zaman aklınıza neresi geliyor? Nevşehir geliyor. Tamam konu bitti. Kapadokya, Nevşehir, Ürgüp, Göreme, Avanos, Uçhisar tüm bileşenleri ile bir bölgedir. Kapadokya Kayseri değildir. Niğde de değildir. Nevşehir’deki il merkezi ve ilçelerdir. Aslında bunu çok dillendirmeye de gerek yok.”

SABAH FOTOĞRAFÇILIĞI

Bölgenin yeni iş istihdamı sağladığı da paylaşıldı:

"Kapadokya’da sabah fotoğrafçıları da olmaya başladı. Otellerin damları kiralanmaya başladı. Sabah taksiler çalışıyor. Fotoğrafçılar çalışıyor. Damlar kiraya veriliyor. Oradaki kahvaltı sofrası vs. inanılmaz hareketlilik. Binlerce araç balon turizmin bir parçası oldu. Başka bir Kapadokya yok balonların uçabildiği.”

YATIRIMCILARA TAVSİYELER

Yakup Dinler, yatırım yapmak isteyenlere şu şekilde tavsiye verdi:

“Gelsinler yatırımlarını yapsınlar. Ama farklılık yaratmaya çalışsınlar. Bir şeyin kopyasını yapmasınlar. Kendilerini özelleştirsinler. Yapacakları küçük otellerinde kendileri de olursa Kapadokya’ya gelen misafir, ev sahibi ortamını görmek istiyor.Yatırım yapmaya çok müsait bir bölge.Biz Kapadokya’ya yatırım istiyoruz. Ama birbirinin aynısı kopyası olanlar değil. Farklılaştıracaklar kendilerini.”

"KAPADOKYA’NIN DERDİ UÇAK"

Programın sonuna doğru konuk olarak kendisine yer verdiği için Mevlüt Yeni’ye teşekkürlerini ileten Dinler, Kapadokya bölgesi olarak en büyük sıkıntılarının bir kez daha altını çizerek, “Bizim en büyük derdimiz uçak. Kapadokya’nın derdi uçak.Başka bir derdimiz yok şu an. Pandemi dışında tabii. Pandemi olmadığı zamanda da uçağı koyduramadık. O uçak lazım bize.” dedi.

Kaynak: https://www.turizmaktuel.com/haber/keske-turist-sayimiz-az-gelirimiz-yuksek-olsa#.YAVJM8H0FtZ.twitter