Kapadokya At ve Atçılık Geliştirme Derneği, 50-009-139 Kütük numarası ve 4971052723 vergi numarası ile 19.03.2021 tarihinde kuruldu.

Dernek Başkanı Rahmi Özgür yapmış olduğu açıklamada; Güzel Atlar Diyarı Kapadokya’da, binlerce yıllık süre gelen atçılık geleneğinin temsilciliğini yaptıklarını belirtti ve sözlerine şunları ekledi;

‘’Biz Kapadokya bölgesinde binlerce yıldan beri süregelen at ve atçılık geleneğinin/ kültürünün günümüzde ki temsilcileriyiz.

Atçılık Kapadokya için bir kültür, milli bir değer, bir yaşam biçimidir. Bu kültürün ilerleyen nesillere aktarılması için gerekli bütün adımları atıyoruz. Kapadokya bölgesinde 2000 civarında at, 100 lerce binici, 10larca at çiftliği bulunmaktadır. Bu işten geçimini sağlayan 100lerce insan bulunurken, yıllık 100.000 saat üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi at turlarına katılmaktadır. Yine atçılık ve binicilik üzerine Jandarma Genel Komutanlığımızın JAKEM merkezi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Atçılık bölümleri ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi atçılık araştırma merkezi bölgemizde binicilik üzerine çalışmalar yapmaktadır. 

Bizde atlara ve atçılığa gönül vermiş yöre insanları olarak, atların ve atçılığın geliştirilmesi için Kapadokya At ve Atçılık Geliştirme Derneği’ni kurduk. Bu kapsam da öncelikle at haklarının korunması ve atlar için belirli bir yaşam kalitesinin sağlanması için faaliyetler yürüteceğiz. Binicilik sporunun geliştirilmesi, binicilik üzerine faaliyet gösteren işletmelerin haklarının korunması, belirli bir hizmet kalitesinin sağlanması, biniciliğin kitlelere sevdirilmesi için çalışmalar yapacağız. Bu süreçte bize destek olan, teşvik eden başta SN. Valimiz İnci Sezer Becel olmak üzere, Millet Vekillerimize, Göreme Belediye Başkanımız Ömer Eren’e, Kapadokya Alan Başkanlığı yetkililerimize, Nevşehir Turizm İl Müdürlüğü yetkililerimize, İl Dernekler Müdürlüğü yetkililerimize Kapadokya atçılık camiası adına teşekkür ederim’’ dedi.

Yine dernek faaliyetleri hakkında bilgi veren Kapadokya At ve Atçılık Geliştirme Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Ekrem İlhan yapmış olduğu açıklamada;

‘’Kapadokya’da atçılık çok büyük ve ciddi bir aile... Türkiye’de en fazla atın bulunduğu, en çok işletmenin ve binicinin bulunduğu bölgeyiz. Yıllık baz da en fazla at binişinin yapıldığı bölgeyiz. Bütün bu yoğunluk, bir takım sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Atların en iyi koşullarda yaşaması, binicilerin, çiftliklerin, hizmet alıcıların, hizmet sağlayıcıların tam koordine ile faaliyet gösterebilmesi ve binicilik sporunun geliştirilmesi için biz dernek olarak bu sorumluluğun takibini yapacağız. Nevşehir ve Çevre İl Valiliklerimiz, Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz, Nevşehir Tarım il Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müz, Nevşehir Jandarma Komutanlığımız, Kapadokya Alan başkanlığımız, SGK Kurumumuz, Nevşehir Defterdarlığımız, Nevşehir İş Kurumumuz, İl Göç İdaremiz….kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile bu koordinasyonun sağlanması için gerekli bütün iş birliğini yapacağız.  Bu kapsamda ilerleyen süreçlerde ziyaretlerde de bulunacağız… Kapadokya’da atçılığın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Bizlere bu süreçte destek veren herkese teşekkür ederim’’ Dedi.