Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAJEMKOY) Müdürü ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mutluhan Akın Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından çevrim içi düzenlenen eğitim seminerleri serisi kapsamında, Kapadokya’daki tarihi dönemlerde açılmış ve güncel olarak da açılmaya devam edilen kaya oyma mekânlarda gözlenen jeomühendislik problemlerinin değerlendirilmesine yönelik olarak “Kapadokya Bölgesi’ndeki Kaya Oyma Mekanlar ve Gözlenen Mühendislik Sorunları” konulu eğitim semineri verdi. 

Söz konusu çevrim içi eğitim seminerinde, Kapadokya genelinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kaya oyma yerleşimlerinde gözlenen duraysızlık türleri ve bu duraysızlıkların önlenmesine yönelik uygulanabilecek iyileştirme yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Kültürel miras niteliğindeki bu kaya oyma mekanların gelecek nesillere aktarılabilmesi için korunmasının öneminin de vurgulandığı seminer kapsamında, bölgede yapılmış bilimsel çalışmalardan örnekler sunuldu. 

Öte yandan, Nevşehir ve yakın çevresinde son yıllarda sayıları giderek artan kayadan oyma doğal soğuk hava depolarının tasarımına yönelik uygulamaların da tartışıldığı seminere diğer üniversitelerden araştırmacıların yer aldığı 60’ın üzerinde dinleyici katıldı.  Seminerde 2017 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve bölgedeki kaya oyma mekânların tasarımına ve yenilenmesine yönelik uygulamaları içeren “Kayadan Oyma Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik” maddeleri ile ilgili genel değerlendirmeler yapıldı.

 Yaklaşık 2.5 saat süren çevrim içi seminer soru-cevap bölümü ile tamamlandı.

Kapadokya Bölgesi’ndeki Kaya Oyma Mekânlar ve Gözlenen Mühendislik Sorunları” konulu eğitim seminerine aşağıda verilen link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/hQkU7Z3cAKM