Kapadokya Alan Yönetimi’ne ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uzmanlarından oluşan bir heyet Kapadokya Bölgesinin etkin bir şekilde korunması ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, Çanakkale örneğinde olduğu gibi ilimiz Nevşehir'de de Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığı Kurulacak.

Bu şekilde yıllardır büyük bir beklenti içerisinde olan bölge turizmcileri için Özel Kapadokya yasası çıksın şeklindeki hayallerde bir anlamda gerçeğe dönüşecek. Hayata geçirilecek olan yeni Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığı sistemi ile hem tarihi hemde doğal değerler tamamen koruma altına alınacak ve bu bölgede ki tüm kontrol bu yeni alan sistemi Başkanlığının emrine girecek. Yeni kurulacak sistemde Turizm Beldesi yerel yönetimler ile beraber ilgili Müdürlüklerinde içerisinde yer alacağı bir komisyon oluşturulacak. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine Türkiye’den ilk dahil edilen alanlardan olan Kapadokya’da artık çarpık yapılaşma ve imara asla izin verilmeyecek.

KAPADOKYA ALAN BAŞKANLIĞI'NDA SONA DOĞRU

Kapadokya bölgesinde korumacılık anlamında olduğu kadar bölgenin geliştirilmesi amacıyla Çanakkale’de olduğu gibi Alan Yönetimi Sistemi oluşturulmasına yönelik çalışmalar için son bir değerlendirme ve incelemelerde bulunmak üzere geçtiğimiz haftalarda ilimiz Nevşehir'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kapadokya,198 ülkeden ziyaretçi alan Türkiye'mizin en değerli tanıtım yüzü..." dedi.

Kapadokya turizm açısından bizim gözbebeğimiz.

Bakan Ersoy, Çanakkale örneğinde olduğu gibi Kapadokya Bölgesinde de Alan Yönetimi Sistemi’nin ortaya konulması yönünde başlatılan bir çalışmada artık son noktaya gelindi. Bizlerde bu konuda çeşitli bakanlıklarla da görüşmelerde bulunduk, görüşmede bulunduğumuz bakanlık yetkilileri de bu konuya oldukça sıcak bakıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Kapadokya Alan Yönetimi Sistemi ile ilgili olarak son çalışmalar sürüyor. Kapadokya, ülkemizin birkaç yüzünden birisi, bu bölge gerçekten ülkemizin turizm alanında gözbebeklerinden şüphesiz. Halen ortaya konulan uygulamalarda bazı bakanlıkların yetkilerde çakıştıklarını görüyoruz, ancak Alan Yönetimi Sistemi ile bu ortadan kalkacak ve gerek korumacılık ve gerekse bölgesel gelişim süreci daha da işlerlik kazanacak. ” dedi.