Tatil için geldikleri Kapadokya'da bisikletle bölge gezisine çıkan turistler, peribacaları, yeraltı kentleri vadilerden sonra bu kezde Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak beldesinde kayadan oyma doğal soğuk hava deposunu keşfettiler.

Depoculuğu ile ünlü Kavak kasabasında soğuk hava depolarının bugünkü konukları Rust turistler oldu. Neredeyse hergün ziyarete gelen turistler depoların büyüklüğüne hayran kalıp bol bol fotoğraf ve video çekiyorlar.

Burası dünyanın en büyük buzdolabı olmalı...

Kapadokya bölgesindeki doğal tüf kayalardan oluşan Kavak kasabasındaki Üçler tarım doğal soğuk hava deposunun büyüklüğü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen Rus turistler, burası belkide dünyanın en büyük ve en doğal buzdolabı olmalı diyerek hayranlıklarını dile getirdiler.

Geldikleri günden beri hergün Kapadokya bölgesinde yeni keşiflerde bulunduklarını ifade eden Rus Andrey Baklasov ile İlya Shvetcza, açıkcası peribacaları, tarihi kiliseleri, yeraltı kentleri ile burası dünyanın başka benzeri olmayan bir cenneti. Sıcak hava balonuyla gökyüzünü gezerken Kapadokya'nın jeolojik yapısını uzaya benzetebilirsiniz. Yeraltı kentleri ve soğuk hava depoları inanılır gibi değil...Açıkcası Kapadokya bölgesine aşık olduk" dediler.

Soğuk hava depolarını Rus turistlere gezdiren Depo Müdürü Teoman Şahin, "Rus turistler Kavak Beldesinde bisikletle spor yaparlarken bizim depoda ki çalısmalarımızı görüp rehberleri ile yanımaza geldiler ve içeri girmek istediklerini rica ettiler. Bizde kendilerini kırmadık. Soğuk hava depolarını gezdirdik. Patetes nasıl yetişiyor, nasıl depolanıyor? Kendilerine bir bir anlattık. Ve merak ettikleri tüm soruları yanıtladık. Hem çok şaşırdılar hem hayran kaldılar. Memnuniyetlerini dile getirerek ayrıldılar" dedi.

Kapadokya bölgesindeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında muhafaza edilen limon ve patatesleri ellerine alan turistler bu anı ölümsüzleştiren kareler için günün anısına birlikte fotoğraf çekindiler.

'Soğuk hava depoları' yazın turistleri, kışın ise patatesleri ağırlıyor...

Nevşehir Kapadokya bölgesinde çoğunlukla Kavak kasabasında bulunan kayadan oyma depolar yaz aylarında yerli ve yabancı bir çok turisti ağırlarken, kış aylarında ise patates, limon, elma deposu olarak kullanılıyor.

Kapadokya Bölgesinin muhteşem özelliklerinden olan ve yazın soğuk hava deposu görevi gören kayadan oyma yer altı depolarında Adana ve Mersin taraflarından gelen limonlar ve yine bölgede çıkan patatesler depolanarak ilk günkü tazeliği korunuyor.