Kapadokya Turizmine Kötü Haber  iptaller başladı. Çin'den gelen iptaller Kapadokya'daki  turizmcileri endişelendiriyor. Artık Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birşeyler yapmak lazım...

Çin'in Doğu Türkistan Özerk bölgesinde yaşayan Müslümanlara zulüm edildiğini iddia eden bazı gruplar, Çin lokantalarına ve Çinli zannettikleri Koreli turistlere saldırmıştı. Son olarak başka bir grup, Sakarya'da, Çin'in efsanevi lideri Mao'nun maketini asmıştı. Olayların ardından Çin, Türkiye'ye dönük seyahat uyarısı yaparken, bu ülkeden hem grup rezervasyonlarında hem de mümferit rezervasyonlarda iptaller gelmeye başladığı öğrenildi. 


TURİZMDE TEHLİKE ÇANLARI… Japonlardan sonra Çinli turistlerde uzaklaşıyor...

Çinlilere yönelik saldırıların sonuçları gelmeye başladı. 2014 yılında yaklaşık 200 bin, 2015 yılının ilk 5 ayında ise yüzde 48'lik artışla 106 bin turist aldığımız Çin'den iptaller geliyor. Bu artış hızıyla devam etseydi, bu yıl Çin'den yaklaşık 300 bin turist alacaktık.

Yaşanan olayların ardından Çinli tur operatörlerinin İstanbullu otelcileri arayarak, hükümet ve sektör nezdinde olayların kınanıp gerekli önlemlerin alındığına dair izahat istedikleri belirtildi. Kapadokya Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Dinler mümferit ve grup iptalleri aldıklarını belirtirken, Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, olayların kışkırtılıyor olabileceğini belirterek Dışişleri Bakanlığı'nın açıklama yapmamasını eleştirdi.



BAHATTİN YÜCEL: SALDIRILAR MANİDAR

Türkiye ile Çin arasında ticari ilişkilerin bu kadar geliştiği bir dönemde bu tip saldırıların manidar olduğunu belirten Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Ben Çinlilere yönelik tepkilerin kısa süreli olaylar olduğunu düşünmüyorum. Sanki planlı bir durum söz konusu. Anadolu, ne zaman Çin ile Avrasya arasında bir ticari köprü olmuşsa, o zaman refahı yaşamıştır. Çinliler ilk defa Türkiye'de bir banka satın aldı ve ticari anlamda burayı bir sıçrama noktası olarak görüyor."

YAŞANAN OLAYLAR ÇİNLİLERİ ÜLKEMİZDEN UZAKLAŞTIRIR

"Bazı grupların çekik gözlülere ya da Çinlilere saldırmaya ne hakları var. Türkiye'de sanki milliyetçilik tabanlı bir kargaşa yaratılmak isteniyor. Böyle bir şeye nasıl izin verilir? Bakınız, IŞİD Suriye'de bir Japon gazetecinin başını kesti, Japonlar şimdi Kapadokya'ya gelmeyi bıraktı. Yaşanan bu tip olaylar da Çinlileri ülkemizden uzaklaştırır."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SESSİZ

"İşin ilginç tarafı Dışişleri Bakanlığı'ndan hiçbir açıklama yapılmıyor. Uygur Özerk bölgesinde ne olup bittiğini bilmiyoruz. Yok mu bizim oralarda temsilciliklerimiz çıksın açıklasınlar. Dışişleri Bakanlığı bu konu ile ilgili olarak açıklama yapmalıdır."



DİNLER: ÇİNLİ TURİST SAYISI HIZLA ARTIYORDU

Kapadokya Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Dinler ise, son yıllarda Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısındaki artışa dikkat çekti. Cumhurbaşkanı'nın Çin ziyareti öncesinde yaşanan olayların ilginç olduğunu kaydeden Dinler, Çin hükümetinden yapılan Türkiye uyarısının ardından iptaller almaya başladıklarını kaydetti. Dinler, şu noktaların altını çizdi:

"Kapadokya Japonların kalesiydi. Türkiye dendiğinde akıllarına ilk Kapadokya sonra da İstanbul gelirdi. Günümüzde ise artık fazla gelmiyorlar. Ancak son yıllarda özellikle Brezilya ve Çin'den önce mümferit sonra da gruplar gelmeye başladı. Oradaki tur operatörleri güçlendi. Çin'in yurt dışına çıkanlar konusunda bir kotası var. Türkiye için bu kota ne kadar bilmiyorum ama son yıllarda Çinlilerin sayısı giderek artıyordu."

FOTOĞRAFLARIN SAHTE VEYA ESKİ TARİHLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

"THY Çin'in dört bölgesinden Türkiye'ye uçuyor ve doluluklar yüzde 97. Çok karlı bir operasyon bölgesi. Son günlerde sosyal medyada dolaşan ve yürek burkan fotoğrafların sahte veya eski tarihli olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen Çin lokantasını Uygurları dövmekten, Çinli zannedip Koreli turistlere saldırmaya kadar bir dizi hadiseler yaşanıyor."

"Ben Uygur bölgesinde yaşayan bir arkadaşımla konuştum. Kendisi Uygurların son yıllarda en özgür dönemlerini yaşadığını anlattı. Sadece oruç konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bunun da daha çok öğrenci ve öğretmenlere dönük olduğunu ve amacın da verimliliğin düşmesinin önüne geçmek olduğunu anlattı."

CUMHURBAŞKANI ÇİN'E GİDECEK

"Üstelik yakın zamanda Cumhurbaşkanı'nın Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu olayların ziyaret öncesi yaşanması da oldukça manidar geliyor bana. Çin ile Türkiye arasında sürekli gelişen bir ticaret olduğunu biliyoruz."

HEM GRUP, HEM MÜMFERİT İPTALLER ALIYORUZ

"Kapadokya'da şu anda Çinlilerden başka turist yok. Ancak biliyorsunuz yaşanan olaylardan sonra Çin hükümreti Türkiye konusunda vatandaşlarını uyardı. Bu uyarının ardından bir yandan insanlar Türkiye seyahati iptal şartlarını sormaya, bir yandan da seyahatlerini iptal etmeye başladılar. Hem mümferit, hem de grup iptalleri almaya başladık."

TUROB VE TÜROFED'DEN KINAMA

Yaşanan olaylara ilişkin birer açıklama da Turistik Otelciler Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) ile, Türkiye Otelciler Federasyonundan (TÜROFED) geldi.



TUROB: ÇİNLİ TURİSTE YÖNELİK TACİZ VE SALDIRILAR ENDİŞE YARATIYOR

"TUROB olarak saldırıları yapanları şiddetle kınadıklarını belirtirken, gelişmelerin endişe yarattığı da ifade edildi. Açıklamada, “Son dönemlerde, birtakım grupların, medyada geniş hali ile yer bulduğu üzere bazı siyasi gelişmeleri bahane ederek ülkemizde misafirimiz olan Çin Halk Cumhuriyeti’nden geldiklerini zannettikleri ziyaretçilere yönelik sözlü ve fiziki tacizde bulundukları bilinmektedir. Öncelikle insan hakları ile bağdaşmayan bu tür  bağnaz saldırıları yapanları şiddetle kınadığımızı belirtiriz. Turizm sektörü olarak, hükümetin hiçbir desteği olmaksızın sektörün kendi çabaları ile ayakta kalmaya çabaladığı bu dönemde, üstelik sevgi, saygı ve hoşgörünün en üst seviyede yaşandığı mübarek Ramazan ayını idrak ederken ve ülkemizden Efes’in de ‘Dünya Miras Listesi’ ne eklendiği dönemde cereyan eden bu tür taciz ve saldırılardan derin endişe duymakta olduğumuzu kamuoyuna açıklıyoruz

Onlar bizim misafirimiz 

Büyük emekler sarf edilerek zorlukla ülkemize getirdiğimiz turistlere yönelik saldırı girişimlerinin güvenlik güçlerimiz tarafından engelleneceği, bu tür olayların organizasyonunda görev alanlar hakkında ise yasal yaptırımların ivedilikle uygulanacağı beklentisi içinde oldukları ifade edilen TUROB açıklamasında, “Netice olarak, ülkemize gelen turistlerin misafirimiz oldukları gerçeğinden hareketle, toplumda kendine yer edinmek isteyen siyasi şovların maşalarının bu amaçlarını başka alanlarda sergilemelerini öneririz"



TÜROFED: KAMUNUN VE ÖZEL SEKTÖRÜN GÖREVİ

"Bilindiği gibi son zamanlarda Çin’in Uygur bölgesinde yaşandığı iddia edilen olayların basında yer alması üzerine bazı grupların yaptıkları gösterilerin ardından, Çin ile ilgili kişi ve kuruluşların hedef alındığı gözlemlenmektedir. Ülkemizi güvenli olarak değerlendirerek gelen turistleri korumak, onları rahat ettirmek, hem kamunun hem de özel sektörün görevdir.

Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerimizin iyice arttığı bu dönemde, daha özenli davranmamız ve Çinlilerin Türkiye’ye tavır almasını engellememiz gerekmektedir. Bu nedenle, ilgili tarafların sağduyu çağrısında bulunması ve gelen konuklarımıza yönelik saldırıların önlenmesi hususunda yetkililerin ivedi önlem alınmasında yarar bulunmaktadır.

Ayrıca bizim en önemli özelliğimiz olan, misafirperverliğimize aykırı olan bu davranış, imajımızı da olumsuz etkileyecektir. Yapılacak olan gösterilerin demokrasi sınırları içerisinde barışçıl nitelikte yapılmasında yarar vardır.

Turizm, bir barış projesi olarak ele alındığında yapılan bu hareketlerin barışa karşı olduğu yönünde şüphemiz bulunmamaktadır. Barış hepimizin geleceğidir. Sosyal ve ekonomik yönden gelişmek istiyorsak barışa sahip çıkmalıyız."

Savaş Daş - TurizmGüncel

Kaynak: Turizm Güncel