Nice efsaneye konu olmuş Üç Güzeller peribacaları, Nevşehir Kapadokya Bölgesi’nde görülecek yerlerin başında geliyor. Annesinin yanına sokulmuş bir çocuk ve ailesinin yanı başında duran bir babayı andıran irili ufaklı üç peribacası, Kapadokya’nın en meşhur yeri denebilir. Peki, Ürgüp Üç Güzeller’i diğer peribacalarından ayıran ve bu kadar ünlü yapan efsaneyi duymuş muydunuz?

Kapadokya’ya gelen herkesin mutlaka uğrayıp önünde fotoğraf çektirdiği Üç Güzeller, Kapadokya’dan alacağınız birçok hatıra eşyasının ve hediyeliğin de ilham kaynağı aynı zamanda. Evlerin duvarlarını süsleyen Kapadokya Üç Güzeller tablosuna mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu eşsiz manzarayı kendi gözlerinizle görmek ve önünde hatıra fotoğrafı çektirmekse unutulmaz bir deneyim.

Kapadokya Üç Güzeller’e Nasıl Gidilir?

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Üç Güzeller peribacaları, Kapadokya’da en çok fotoğraf çekilen yer. Her sene yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiği bölgede Üç Güzeller ile fotoğraf çektirmeyen yok denecek kadar az. Bu yüzden sosyal medyada Kapadokya fotoğraflarını incelerken karşınıza en fazla Üç Güzeller fonunda çekilen fotoğraflar çıkıyor.

Üç Güzeller, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde yer alıyor. Ürgüp merkezden araçla 5 dakika uzaklıktaki bir seyir terasından Üç Güzelleri ve onların arkasında arzı endam eden Erciyes Dağı’nı görebilirsiniz. Özellikle gün batımı saatlerinde daha güzel manzaralar sunan Üç Güzeller, mitolojik açıdan ve sanat tarihinde büyük öneme sahip.

Üç Güzeller Efsanesi

Kapadokya’nın her yerinde irili ufaklı peribacaları görmek mümkün. Hatta Paşabağ’da neredeyse 2-3 katlı apartmanlarla aynı boyda olanlara bile rastlayabilirsiniz. Ancak Üç Güzeller’i diğerlerinden daha ünlü yapan Üç Güzeller Efsanesi…

Hikayeye göre, Kapadokya’da peri padişahının güzeller güzeli kızı bir çobana âşık olmuş. Peri padişahının tüm engellemelerine karşın kızı çobana kaçmış ve evlenmişler. Zaman içinde bir de çocukları olmuş. Peri padişahı ise bu haberi aldığında daha çok öfkelenmiş ve çoban ile kızını bulması için askerlerini göndermiş. Peri padişahının kızı uzaktan onlara doğru gelen askerleri gördüğünde Tanrı’ya yakarıp, onu ve ailesini birbirlerinden ayırmaması için dua etmiş. Masal bu ya dileği kabul olmuş ve üçü bu üç güzel peribacasına dönüşerek sonsuza kadar bir arada kalmışlar.

Kapadokya’nın eşsiz manzaralarını göz alabildiğine uzanan birçok seyir terasından izleyebilirsiniz. Üç Güzeller’i diğerlerinden ayıran özelliği ise arkalarında Erciyes Dağı’nın ihtişamlı görüntüsü. Üstelik Üç Güzeller’i göreceğiniz alana giriş ücreti alınmıyor. Eğer gündoğumunda buraya gelebilirseniz, gökyüzünü saran rengarenk balonlar eşliğinde muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu muhteşem peribacaları, akşamları da görülebiliyor. Projektörlerle aydınlatılan Üç Güzeller’de manzaranın tadına doyum olmuyor.

Bir başka efsanede ise; ‘Üç Güzeller’ adı ile bilinen peribacaları aslında 5 kişilik bir aileyi temsil ediyor. Bunlardan üç güzellerin hemen arka tarafında bulunan büyük şapkalı olan peribacaları büyükbaba, hemen bir arkasında duran büyükanne ön sağ tarafta duran ise baba. Babanın hemen önünde anne var ve hamile olan anne kucağında çocuğunu tutuyor. Çok eski dönemlerde bu peribacalarının aileyi ve bereketi sembolize ettiğine inanan ve çocuğu olmayan aileler buraya gelerek bu peribacalarının yan tarafında bulunan yokuşu 7 kere inip çıkarmış. İnsanlar bu şekilde çocuklarının olacağına inanırmış ve bir çoğu bu şekilde çocuk sahibi olmuş.



Kaynak: Ets Tur