Türkiye’nin tarihi değerlerle bezeli turizm destinasyonu Kapadokya belgesellere konu olmaya devam ediyor.

Orijinal ismi Ancient Apocalypse, Türkçe tanımla Kadim Uygarlıklar adlı 8 bölümlük belgesel hazırlayan araştırmacı teorisyen yazar Graham Hancock, filminde Kapadokya’daki yeraltı şehirlerine de yer verdi.

Buzul çağında insanların uzun süre boyunca yerin metrelerce altında yaşam sürdüğünü anlatan Hancock, yeraltı şehirlerinin bilinen tarihinden daha eski geçmişe sahip olduğunu aktardı.

Belgeselinde, milattan önce 5000’li yıllarda bölgede hüküm süren Hititler döneminde de kullanılan yeraltı şehirlerinin asıl yapım tarihinin kullanılan alet izlerine bakıldığında milattan önce 9500 yılında yani günümüzden 11.000 yıl öncesinde inşa edildiğini savunuyor.

Belgeselde yeraltı şehirlerinin karınca yuvası gibi olduğunu gösteren Hancock, hazırlanan 3D animasyonla ilgi çekici görüntüleri sundu. 

Eleştirmenler Hancock’un bu yapımı için, “Kadim Uygarlıklar’da Atlantis efsanesiyle ilişkilendirdiği, gelişmiş bir küresel buzul çağı uygarlığı hakkındaki çok bilinen teorisiyle geri döndü. Bu programda ve çeşitli kitaplarında ortaya koyduğu argümanı, bu gelişmiş uygarlığın dehşet verici bir felaketle yok olduğudur” diyor.