Televizyon ekranlarının sevilen yüzü ünlü şarkıcı Alişan’ın hazırlayıp sunduğu hafta içi her gün TRT 1 ekranlarında yayımlanan 'Alişan ile Hayata Gülümse' programının çekimleri Kapadokya'da yapılıyor.

Ünlü sanatçı Alişan'ın sunumuyla ekranlara gelen programda, Nevşehir Turist Rehberleri Odası (NERO) Başkanı Özay Onur, Devrent vadisinde Nazlı ve Hasan'ın hikayesini anlattı. Onur, daha sonra TRT 1 ekranlarında izleyecilere Hacı Kurra Hasan efendinin hayatını kabri başında anlattı.

NERO Başkanı Onur, Alişan ile Hayata Gülümse programında Kapadokya'yı tanıttı...

NERO Başkanı Özay Onur; "Hasan efendi medresemizde uzun yıllar kuran eğitimi vermiş bir kuran alimidir. Sadece Kur'an alimi değil aynı zamanda bir Kur'an aşığıdır. Konyalı Hadimi hz lerinin de talebesidir. Talebelik yıllarında kış günleri medresede yaz döneminde Açık alanlarda ağaçlık yeşillik alanlarda ders yapıyorlardı yine birgün bir akarsu kenarında ders yaparken sıra Hasan efendiye gelmiş Hasan efendi besmele çekerek okumaya başlamıştı bir müddet sonra hocası ve arkadaşları hayret verici bir olaya şahit olurlar yanlarından akan  su adeta önünde bir set varmış gibi akmıyor ve dere kenarına doğru yükselmeye başlıyordu .

Su yükselip dere yatağından taşma seviyesine gelmeden hocası Hasan efendiye sadakayı çek evladım diyor Hasan Efendi ayet sonunda sadakallahülazim demesiyle birlikte su tekrar akmaya başladı.  Hasan efendi kendi döneminde şeyhülkurra olarak anılırdı. 
Kurra kuranın on ayrı okuma usulüne hakim olanlara verilen bir ünvan şeyhül Kurra ise Kurraların hocası anlamına gelir. Bugünkü deyimle profesör ve ordinaryüs prof misali kıraat ilminde son derece ilerlemiş bir alimdir 1794 e kadar kuran eğitimi veren Hasan efendi 1800 Lü yilların başında vefat etmiştir daha sonra oğulları medresede hocalık yapmıştır .

Hasan efendi vefatından sonra medresenin avlusuna defnedilmiştir.  Vefatından sonra da Hasan efendiyle ilgili dikkat çekici olaylar yaşanmıştır. 1974 Kıbrıs savaşı döneminde camide görevli hocalarımızdan Cemal hocamızın bir hatırasını da sizlerle paylaşmak isterim; "Motorlu araçların çok yaygın olmadığı o dönemde avluda namaz vaktini beklerken caminin önünden Askeri bir araç geçer aynı araç birkaç dakika sonra geri döner medresenin önünde durur. Araçtan bir kişi iner avluya girer selam verir cami hakkında bilgi almak ister hocamız camiyi tanıtır. Avludaki mezarlarda yatanları özellikle Hasan efendiyi anlatır. 

Hoca efendi misafire sorar önce yukarıya geçtiniz daha sonra dönüp geldiniz sizi buraya getiren sebep nedir diye sorar....

-Misafir buradan geçerken bir maneviyat hissettim o maneviyat beni geriye getirdi der. 
Hoca efendi bunu duyunca içinden 
Kendi kendine eyvahlar olsun bize 
Kapı önünden geçenin hissettiği maneviyatı günde beş defa gelmemize rağmen hissedemiyorsak vay halimize diye üzülür.
Söz misafiri tanımaya gelince ; Savaş uçaklarının başındaki yüzbaşı olduğunu öğrenir . Herkesin merak ettiği soru harp sonucu ne olacak diye sorar. -Misafir;"Çok sürmez harbi kazanacağız inşallah... Şimdiye kadar abdestsiz hiçbir pilotu uçağa bindirmedik diye cevap verir. 
Meryem süresi 96 ayet: 
“İman edip yararlı işler yapanlara Rahman olan Allah (gönüllerde) sevgi uyandırır.” 
Vefatından 200 yıl sonra Hasan efendinin ismiyle Ürgüp ilçemizde bir dernek kurulmuş ve dernek vasıtasıyla hacı Kurra Hasan efendi ismi bu camiye verilmiştir." dedi.

Çekimlerin ardından açıklamada bulunan NERO Başkanı Özay Onur; "İşimizi büyük aşkla ve şevkle yapıyoruz. Amacımız Dünya kültür miras listesinde yer alan Kapadokya'mızı her platformda tanıtmak. Bu kapsamda değerli sanatçı Alişan'ın sunumuyla hafta içi hergün TRT 1 ekranlarına gelen ‘ Alişan İle Hayata Gülümse ’ programının konuğu olduk" dedi.