Pandemi döneminden en çok etkilenen sektör hiç şüphesiz Turizmdir. Turizmin önemli sac ayaklarından biri olan profesyonel turist rehberleri pandemi döneminde ciddi maddi ve manevi zarar görmüşlerdir. Bu süreç içinde birçok Turist Rehberi NERO yönetimini yeterli destek alamadıkları gerekçesiyle eleştirmiştir. 

Bir süredir suların durulmadığı Nevşehir Rehberler Odası bugün gelen istifalara sarsıldı. Yönetim kurulunun 8 üyesinden 4'ü bugün aşağıdaki metni yayınlayarak istifa ettiklerini açıkladılar.

Değerli NERO Üyeleri

Siz değerli meslektaşlarımızın bizlere vermiş olduğu oylar sayesinde yönetim kurulu görevine getirildik. Yönetime geldiğimiz günden beri elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettiğimiz hususunda takdir sizlerindir. Yönetim kurulu başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri olarak birçok işe "birlikte" imza attık. Bu yüzden " birlikten güç doğar" bizim ana ilkemiz olmuştur.

Ancak son aylarda Sayın Başkanımız Yunis Ünal' ın bazı konularda fevri kararları bizi bu noktaya getirmiştir. Bazı ayyuka çıkan konular tarafımızca asla kabul edilemez olduğu için sizlere bu bildiriyi yayınlama gereği duyduk. Dün akşam kendisinin yapmış olduğu canlı yayında bazı konularda eksik ve yalan bilgiler vermış olup ve cevap hakkımızı kullanma ihtiyacı doğmuştur. Cevaplarımız şu şekildedir:

1. Odamıza TUREB tarafından 09.02.2021 tarih çıkışlı "21 Şubat Dünya Rehberler Günü” için bir davet gönderilmiş ve genel sekreterimiz Melek Hanım tarafından kendisine bildirilmiştir. İlgili belge Oda Başkanı tarafından yönetim kurulu üyeleri ile paylaşılmadan, bizzat katılmayacağı TUREB’ e beyan edilmiştir. Son derece önemli ve mesleğimizi yakından ilgilendiren konularda yapılacak olan bu toplantıya katılmama sebebi olarak yakın çevresine protesto amaçlı gitmediğini söylemiş ama yönetim kurulu ile bilgi paylaşımı yapmamıştır ve bu durum tarafımızca kabul edilemez durumundadır.

2. 21 Şubat Dünya Rehberler Günü online konuşma ve tebrik mesajı için canlı yayın yapılacağı tüm oda başkanlarına bildirilmiş olup, Oda Başkanı tarafından “son anda olan bir toplantı “ denilerek yaşanan hoşnutsuz görüntüler unutturulmaya çalışılmıştır. Bu toplantıyı önemsemeyerek asla kabul edemeyeceğimiz ve NERO Başkanı kimliğine yakışmayan bir görüntü ile karşı karşıyayız. Bu durum ne yazık ki odamızın itibarını ulusal camiada da derinden zedelemiştir. Burada kesinlikle özel hayata ilişkin olarak değil, NERO Başkanı sıfatına büyük bir eleştiri getirmekteyiz. Odamızın temsil yüzü olan Başkanımız’ da dahil hiçbir NERO üyesi böyle bir tavır sergileyemez, sergilememelidir.

3. Yukarıda belirtilen durum üzerine odamızın başkan yardımcısı sıfatıyla Gaye Gönülal tarafından acil toplantı çağrısı yapılmıştır. Yapılan görüşmede kendisinin istifa etmesi talep edilmiş ancak NERO ismine zarar verdiğini kabul etmeyerek istifa talebini reddetmiştir. Burada önemli olan "koltuk" değil, NERO' nun itibarıdır. Yapılan hataları kabul edip gereğini yapmak yerine, güç zehirlenmesi yaşayan bir başkan konuma gelmiştir.

4. Aidat meselesi konusunda TUREB’ in ilk mesajına ve odalar arası yapılan toplantıya istinaden 575 TL alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Ancak 12 gün sonrasında TUREB tekrar bir bildiri yayınlamış ve üyelerden 350- 575 TL arası aidat alınabilir yazısı odamız da dahil tüm ülke odalarına göndermiştir. Bunun üzerine yönetim kurulu üyemiz Alican Yüce tarafından acil toplantı talep edilmiş ve bu talep de Oda Başkanı Yunis Ünal tarafından reddedilmiştir.

5. Canlı yayında Türkiye' nin kalbinin attığı "Anıtkabir" ziyareti için " rutin bir ziyaret" cümlesini kullanması bizi derinden üzen diğer bir temel noktadır. Ülkemizin en büyük değeri olan Ulu Önder Atatürk' ün ziyareti " rutin ziyaret” olarak düşünülmesi bizim için kabul edilir değildir. Atatürk her zaman en üst noktada ve eşsiz bir değerdedir ki bu durum tarafımızca da büyük bir özveriyle yaşatılmaktadır, yaşatılacaktır. Umarız ki bu konuşma bir dil sürçmesidir ki bu durum bile bizde derin üzüntü yaratacaktır.

Bunların dışında ilk defa sizlerle beraber duyduğumuz Kayseri'de gönüllü denetmen tamamen yönetim kurulu bilgisi disindadir. Canli yayın sayesinde biz de öğrenmiş olduk. Pandemi dönemi boyunca online yayinlar yapmayı talep ettiğimiz Başkanımız, dün akşam ilk defa kendini anlatmak için kamera karşısına geçti!

Yukarıda sıraladığımız maddeler Oda Başkanı’ nın bizleri de dahil ederek canlı yayında kamuoyuna sunduğu birçok yalan ve yanıltıcı beyandan sadece bir kaçıdır. Bu şartlar altında Sayın Yunis Ünal Başkanlığı’ ndaki yönetim görevimize devam etmemiz mümkün değildir. Yapmış olduğu eksik ve yalan bilgilerin destekçisi olmadığımızı belirtir, yaşadığımız derin üzüntü ve hayal kırıklığı ile yönetim kurulu görevimizden istifamızı bildiririz. Bundan sonra takdir Değerli NERO üyelerinindir.

Saygılarımızla.

Alican YÜCE ( Yönetim kurulu üyesi)
Ayşegül OSKAY BAŞIBÜYÜK ( Yönetim kurulu üyesi)
Özay ONUR ( Yönetim kurulu üyesi)
Şükran Çıtak ( Yönetim kurulu muhasip üye )