Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde restorasyonu tamamlanan Bektaş Efendi Türbesi Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yeniden ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bakım onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanan Bektaş Efendi Türbesi Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüşünün 751. yılında, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve protokol üyelerinin katılımlarıyla yeniden ziyarete açıldı.

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; "Gönüller Hünkârı Hacı Bektaş Veli'yi anmak üzere Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesine gelen vatandaşlarımızla buluştuk. Hakk’a yürüyüşünün 751. yıl dönümünde, dünyaya sevgi, hoşgörü ve barış tohumlarını eken Hacı Bektaş Veli’nin Türbesi ile restorasyonunu tamamladığımız Bektaş Efendi Türbesi’ni ziyaret ettik. Pir’in hatırasını yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz." dedi.

Bektaş Efendi Türbesi;

Selçuklu mimari tarzında kesme taştan inşaa edilen ve Miladi 1603 yılına tarihlenen Bektaş Efendi Türbesi’ndeki bakım onarım ve restorasyon çalışmaları, 05/07/2021 tarihinde başlamış, 2022 yılı Mayıs ayında tamamlanmıştır. Çalışmada, 1.079.896,92 TL harcanmıştır.


Çalışma kapsamında türbenin dış cephesinin bozulan derzleri onarılmış, derz aralarında oluşan otlar ve dış cephenin tamamı, yukarıdan aşağıya kumlama tekniği ile temizlenmiştir. Binanın etrafını çepeçevre saracak şekilde drenaj sistemi oluşturulmuştur. Pencereler değiştirilmiş, kapıların bakım onarımı yapılmıştır. Binanın iç duvarlarında dökülmüş olan sıvalar tamamen kaldırılarak duvarların orjinal dokusu görülmeye çalışılmış, ardından sağlıklaştırılan sıvalar üzerine kalemişleri yapılmıştır. Türbenin zemin döşemesi olan ahşap düzenek kaldırılmış, yoğun nem içerisindeki toprak dolgu temizlenmiş böylece zemindeki nem sorunu çözümlenmiştir. Elektrik tesisatı yeniden yapılmış ve güvenlik kamera düzeneği oluşturulmuştur. Mezar yapısının taşları düzenlenmiş, Türbenin dışında yer alan derviş mezarının taşları yenilenmiş ve türbenin dört bir tarafı taş döşeme ile çevrelenmiştir. Bahçede bulunan taş malzemeden yapılmış çeşme yine taş malzeme ile yenilenmiştir.