Kapadokya bölgesinide olumsuz yönde etkileyen Gezi parkı eylemleriyle yaşanılan rezervasyon iptalleri sonrası Ramazan bayramındaki hareketlilik turizmcileri memnun etti ve ilerleyen günler içinde umutlandıurdı.
Ramazan bayramında Göreme,Uçhisar,Avanos,Ürgüp,Ortahisar,Mustafapaşa ve Kaymaklı adetat oldu doldu taştı.Yerli turistler dikkat çekti.

BAYRAM SEKTÖRDE İYİMSERLİĞİ ARTIRDI

Yüzde 100'e varan doluluklara ulaşılan Ramazan Bayramı tatilinin doping etkisi yaptığı turizm sektörü, sonbahara büyük umutla girecek.
Bayram dolayısıyla tatilciler, turizm bölgelerindeki otel ve plajları doldurdu. Temmuz ayını sönük geçiren tesislerdeki yoğunluğun bayram sonrasında da devam etmesi bekleniyor.

Ramazan bayramı öncesi, yerli tatilciler Ege kıyılarına akın etti. Çeşme ve Bodrum'daki oteller, bayram dolayısıyla tamamen doldu. Yoğunluk sebebiyle Ölüdeniz'de 5 yıldızlı otellerin yanı sıra motel, pansiyon gibi konaklama tesisleri dahi yüzde 100 dolu çalıştı.

Eylül de çok iyi geçecek

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet işler, Bakanlık belgeli işletmelerin yanı sıra pansiyonlar, rezidanslar, ikinci konutlar dahil bütün sektörün yüzde 100 dolu olduğunu söyledi.

İşler, bayram gelmesi nedeniyle turizmde adeta bir doping yaşanmaya başladığını söyledi. Ramazan ayının yüksek sezona denk gelmesi ve Gezi olaylarının yabancı basında turizmi baltalamaya yönelik kullanılmasının rezervasyonları biraz yavaşlattığını belirten İşler, "Ancak bu girişimler Türk turizminin hızını ve yolunu kesememiştir. Nitekim ilk 6 ayda Türkiye turizmde yüzde 14,5 artış gösterdi. Bu geçen senenin üzerindeki rakam, Türkiye turizminin artık kırılganlık eşiğini aşmış, sektörün de endüstrileştiğinin bir göstergesi olmuştur. Bunun ilk belirtisini de bayramda görülmüştür. Turizmde şu anda adeta bir bayram doping yaşıyoruz. Mübarek ramazanın bitimiyle gelen bayramda bütün tesislerimiz yüzde 100 doluluğa ulaşmıştır. Bu bayramla sınırlı kalmayacaktır. Okulların açılmasına kadar ki 1,5 aylık sürede de bayram dopingiyle devam etmesi için çalışıyoruz. Kampanya ve promosyonlarla okullar açılıncaya kadar bayram heyecanı ve havası devam edecektir" diye konuştu.



Yoğunluk bayramdan sonra da devam edecek

Bodrum Otelciler ve İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt da, temmuz ayının biraz sıkıntılı geçtiğini, ancak Ramazanla birlikte hareketliliğin arttığını söyledi. Herhangi bir aksi durumun olmaması halinde ağustos ayının da iyi gözüktüğünü belirten Özyurt, "Bugün itibariyle oteller dolmaya başladı. Bayramda yer yok. Ağustos'ta da yüzde 90 doluyuz. Eylül ve ekim rezervasyonları da iyi gidiyor" dedi.

Temmuz ayındaki düşüşü kapatarak yıllık bazda geçen seneyi yakalamayı hedeflediklerini ifade eden Özyurt, şöyle devam etti:
"Türkiye'de tatiller, dini bayramlara ve okulların kapanmasına göre ayarlanıyor. Diğer ülkedeki insanlar gibi ayarlayabilsek daha ucuza tatil yapabileceğiz. Bu sistemi henüz oturtamadık. Biraz erken rezervasyonla başladı. Ancak yetersiz. Mayıs-haziran veya eylül-ekim aylarına tatilimizi yayabilsek o zaman daha hesaplı tatil yapabileceğiz. TÜRK TURİST BAYRAMDA EN ÇOK NERELERİ TERCİH ETTİ?



Uçak bileti arama ve karşılaştırma motoru Skyscanner üzerinden yapılan aramalarda en çok hangi ülkeler öne çıktı?
İskoçya merkezli uçak bileti arama ve karşılaştırma motoru Skyscanner’ın Türkler 2 – 11 Ağustos tarihleri arasını kapsayan verilerine göre Türk seyahatseverler Ramazan Bayramı’nda en çok yurtiçini tercih etti. 

Türkiye’den bayram için yapılan uçak bileti aramalarında ilk sırada yer alan yurtiçini,  ikinci sırada Almanya ve üçüncü sırada İngiltere izledi.

Güneşli Akdeniz ülkelerinden İtalya dördüncü sırada yer alırken, beşinci sıraya İspanya yerleşti. Türkiye’ye olan uzaklığı nedeniyle daha çok uzun tatiller için tercih edilen ABD ise bu bayramda Türkiye’den en çok aranan 6. ülke oldu.

Türkiye’den çok uzaklaşmak istemeyen ve tatiline deniz, kum, güneş üçlüsünü eklemek isteyenler ise rotayı komşuya çevirdi. Bayram tatilinde Türkiye’den en çok aranan 9. ülke Yunanistan oldu.

Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, “Kısa bir tatil olmamasına rağmen Türk seyahatseverlerin ilk tercihlerini yurtiçinden yana kullandığını görüyoruz. Ramazan Bayramı döneminde yurtiçi turizmin daha gözde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ABD’nin 6. sıradan en çok arananlar listesine girmesini ise mesafelerin seyahatseverlerin gözünü korkutmadığının bir işareti olarak yorumlayabiliriz” dedi.

Ramazan Bayramı’nda Türkiye’den en çok arananlar

1. Yurtiçi
2. Almanya
3. İngiltere
4. İtalya
5. İspanya
6. ABD
7. Rusya
8. Fransa
9. Yunanistan
10. Ukrayna

Kaynak:Turizm Gazetesi
http://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=71146