Korona pandemisi sürecini Kapadokya turizmi açısından değerlendiren TÜROFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve  Kayakapı Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, 2022 yılının 2021 yılından daha iyi geçeceğini söyledi.

Dinler, 2020 ve 2021 yılını değerlendirerek, 2022 sezonuna ilişkin görüş ve beklentilerini şöyle açıkladı:

"Türk ve Kapadokya turizminin en parlak yılı olan 2019’dan sonra çok büyük hayal ve beklentilerle 2020 yılını karşılamıştık. Bir çoğumuz ta uzaklarda, Çin’de yaşanan malum olaylardan habersiz olarak tabii. Fakat “Çin Yılbaşı” döneminde ilk önce Kapadokya turizmcileri yüzleşti hala başımıza bela olan virüs ile ocak ayı sonu gibi. Bu sebeple bölgede birçok otel ve acente mart – nisan gibi ya ciddi şekilde kapasitesini düşürdü ya da kapılarını kapattı. 2020 yılı, Kapadokya başta olmak üzere tüm turizmcilerin unutmak istediği, istatistiki olarak bile kayıtlarında yer vermediği, yok sayılan bir yıl olarak kaldı.

2021 yılı ise, mart ayından itibaren normalleşmenin başlaması ile beraber güzel sinyaller vermeye başlamıştı. Kapılarını tekrar açan tesisler, bunca sıkıntıya rağmen iyi sayılabilecek bir doluluk oranı ile sezona başlamışlardı. Bu doluluklarda Rus, Ukraynalı ve elbette Türk misafirler ana tabakayı oluşturuyordu. Yeni yıl – sezon başlamış olmasına başlamıştı ama sorunlar da peş peşe gelmeye başlamıştı. Öncelikle personel sorunu ciddi sorun yaratmaya başladı. Çünkü çalışma arkadaşlarımız neredeyse 12 aydır çalışmamıştı.

Tam motivasyonu sağlama konusunda yol alınmışken, bu sefer darbe Rusya’dan geldi 

Motivasyon kaybı, işten uzaklaşma, turizmden soğuma, adını ne koyarsanız koyun tekrar işe odaklanmaları bir süreç alacaktı. Tam motivasyonu sağlama konusunda yol alınmışken, bu sefer darbe Rusya’dan geldi. Rusya – Türkiye arasındaki uçuşları malum hastalığı “bahane” ederek 12 Nisan’dan itibaren kısıtladı. Elimizde mevcut durumdaki en önemli pazar da gitmişti. Neyse ki elimizde az da olsa Ukraynalılar ve en önemli pazarımız olan iç pazar kalmıştı.

Bu sefer de Türkiye’de nisan sonundan mayıs başına kadar bir tam kapanma kararı alındı. Bu tam kapanmayla beraber, hala sebebini anlayamadığımız şekilde Kapadokya’da balon uçuşları bile durduruldu. Yerliye zaten yasaktı ama, yabancıya da yasaklandı. Bu anlamsız karar ile beraber zaten çok kısıtlı gelen yabancı turist de gelmedi ve Kapadokya’nın bahar ortasında tekrar kara kışı yaşamasına sebep oldu.

Haziran ayı ile beraber aslında aynı yıl içinde sezonu ikinci kez açmış olduk 

Haziran ayı ile beraber aslında aynı yıl içinde sezonu ikinci kez açmış olduk. Bu dönemde özellikle ABD’li turistler Kapadokya’ya çok yakın ilgi gösterdi. Bu durumun yaşanmasında TGA’nın ABD’de bir tanıtım atağı yaparak bu pazara yoğunlaşmasın da önemli bir etkisinin olduğunu unutmamak lazım. ABD ile birlikte Romanya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri, Endonezya ve Meksikalı misafirlerimiz, bölgede iç pazar ile birlikte bizlere moral verdiler. Bu ülkelere ilave olarak, yurtdışında yaşayan ve “Gurbetçi” olarak tanımlanan yurttaşlarımız adeta bizlere can suyu oldu.

Artık yüzlerde bir gülümseme olmasa bile, bir tebessüm vardı. Ama bu sefer de yüksek gelirli turistleri ağırladığımız ABD, ağustos ortasında Türkiye’yi “çok yüksek riskli ülkeler” sınıfına aldı ve bu hamle ile ABD turist sayısı maalesef beklemediğimiz seviyelere indi. Yılın geri kalanında ise, normal sezonlara kıyasla düşük bir eylül-ekim geçirmemize rağmen, yine de tatmin edici doluluklar yaşandı diyebiliriz. Kasım ayı, ara sömestr döneminin etkisi, aralık ayı ise Noel ve yılbaşı dönemlerinden ötürü, keyifli aylar oldu bizler için.

2021 yılında yaşadığımız “geriye dönüş” sinyallerinin daha da üstüne çıkmayı hedefliyoruz 

2021’i geride bırakırken, 2022’nin ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde ise; elbette 2021 yılında yaşadığımız “geriye dönüş” sinyallerinin daha da üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Bazı turizmci dostlar 2022 yılının 2019 yılı gibi “rekor yılı” olacağı yönünde keşke dedirten ama katılmadığımız tabirler kullansa da, 2022 yılının 2021 yılından daha iyi olacağı noktasında umudumuzu koruyoruz.

Kapadokya’nın ana pazarları olan Latin Amerika ve Uzakdoğu’nun 2022 yılında az da olsa kıpırdaması, bu konuda en büyük itici gücümüz olacaktır. Yıl boyu gelen Türk misafirlerimize ilaveten Haziran – Ağustos ayları için gurbetçilerimiz bizleri bu sene kur avantajı ile yine yalnız bırakmayacaktır diye umuyoruz. Fakat elbette her şeyin başı sağlık. Ülkemize, Kapadokya’ya ve tüm turizmcilere her şeyden önce sağlıklı bir yıl diliyorum."

Kaynak: Turizm Aktüel