Bu yıl Kapadokya'da 4.sü düzenlenecek olan ve önceki yıllarda Mayıs ayında yapılan 2018 Cappadox Festivali bu yıl Haziran ayında yapılacağı açıklandı.

İlki 2015’de düzenlenen ve festival tarihinin 19 Mayıs gibi bölgenin en yoğun olduğu günlere denk gelmesi üzerine Kapadokya'da bölge turizmcilerinden büyük tepki gören festival tarihi en son bu yılda 18-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenmişti. 

Cappadox Festivalinin ​Tarihi Tepki Topladı.

Önümüzdeki yıl Cappadox festival tarihinin bu seferde Ramazan bayramına denk gelen 14 – 17 Haziran 2018 olarak açıklanmasının ardından Kapadokya'dan STK'lardan, turizmcisine, Gazetecisinden vatandaşına tepkiler birer birer yükselmeye başladı.


Kapadokya'da turizmciler,  Bölgemizde turizmin en yoğun olduğu bir tarihte böyle bir festival olurmu?

Keşke örnek alınsanız keşke...
KAPTİD Başkanı Yakup Dinler ise sosyal paylaşı sitesinden yaptığı sert açıklamasında; "Festivaller bir bölgeyi “off-season”da cazibe merkezi haline getirir, fakat Cappadox Fest bunu yapmak yerine Kapadokya’nın en yoğun olduğu dönemlerde festivali düzenlemeyi kendine misyon edinmiş. 3 yıl boyunca 19 Mayıs dönemi şimdi ise Ramazan Bayramı. Aferin (!)  Alaçatı’da Nisan ayında yani “off-season”da Ot Festivali’ni düzenleyip, bölgeye binlerce kişinin gelmesini sağlayan gerçek organizatörlere teşekkür ederim . Keşke örnek alınsanız keşke..."

Kapadokya'da 'Hatadan dönülsün' çağrısı
Bölgemiz turizmcilerinden Kapadokya Hıll Butik Otel Sahibi Musa Ertaş; "Biz Festivalin Bölgemize faydalar sağlayacağını kabul ediyoruz ama böylesine önemli bir festivalin yılın en yoğun günlerine denk getirilmesi hiç mantıklı ve anlamlı olmamış. Eğer ki festival bir amaca hizmet etsin isteniyorsa o zaman bu konunun yeniden gözden geçirilmesini öneriyorum" dedi.

Akıl tutulması 
Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, Festivallere evet ama burada amaç eğer bölge turizmine katkı sağlamaksa tarihi kesinlikle hatalı. Festival için alınan tarih yanlış. Etkinliği düzenleyenlerin Bu tarihe yeniden bir ayar verilmesini bekliyoruz. 

Destek Vermeyiz!
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil'de yaptığı açıklamasıda; Biz Göreme Belediyesi olarak, Gerek kasabamızın gerekse Kapadokya bölgemiz olsun tanıtımı konusunda ki hassasiyetlerimiz herkesçe bilinmektedir. Bu bağlamda da şuana kadar Cappadox Fest'e Göreme Belediyesi olarak ta gereken her türlü desteği sağladık bundan sonrada sağlarız ama bir şartla. Biz Festivali düzenleyen Canan hanımla daha önce yaptığımız görüşmemizde, kendileriyle Festivalin bölgemize katkılarını değerlendirdik. Bizim Canan hanımdan isteğimiz şuydu, Düzenlenen festivalin Kapadokya turizminin yoğun olmadığı tarihlerde yapılmasına ilişkin düşüncelerimizi kendilerine ilettik ve bu konuda uyarımızı daha önceden yaptık. O tarihlerde biz zaten doluyuz. Bu işi tatil olmayan tarihlerde yapın... Kendileride bu konuya özen gösterileceğini ve önem verileceğini söylemişti. Ama 2018 yılı için Festival tarihinin 14-17 Haziran olarak karar alındığını duyduk. Yani Ramazan bayramı günlerine denk gelen bir tarihte. Diğer bir değişle Kapadokya turizminin en yoğun olduğu günlerde. Biz tekrardan bunu önemle hatırlatmak istiyorum ki,  Eğer tarihin değiştirilmemesi ve bu tarihte yapılması durumunda biz Göreme Belediyesi olarak bu festivale artık hiçbir destekte bulunmayacağız.

Kapadokya Sahipsiz mi ? Elbette değil...
Kapadokya da yapılacak bir etkinlik için turizmcilerin, STK'ların yada Bürokrasi ve yerel yönetimlerin fikirleri ve önerileri neden alınmıyor. Ben yaptım oldu mantığı bize göre tamamıyla bir diretmeden başka bir şey değil. Bölge hassasiyeti dikkate alınmadığı için alınan bu kararı kınıyoruz. Ve biran önce bu hatadan dönülmesini istiyoruz.


Cappadox festivali tarihi konusunda tepkiler devam ediyor... Biz sadece tepkilerden bir bölümünü aktardık. Tarih değişmesse tepkilerin artması beklenirken, Bakalım Festival tarihinin değiştirilmesi konusunda Bölgeden yükselen bu sese kulak verilecek mi ? Tarih değiştirilecek mi ? Bunu bekleyip ,hep birlikte göreceğiz.