UNESCO“2021 HACI BEKTAŞ VELİ YILI” ÜZERİNE

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

E.Öğr.Üyesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Hacı Bektaş Veli'nin ölümünün 750. yılı nedeniyle dünyada "2021 Hacı Bektaş Veli Yılı" ilan edildi.UNESCO'nun 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 40. Genel Konferansı'nda(APX) alınan karar gereğince Hacı Bektaş Veli'nin vefatının yıl dönümü, Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya'nın desteğiyle "2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri" arasına alındı. UNESCO tarafından alınan bu karar ülkemizin tanıtımı ve Hacı Bektaş Veli’yi dünyaya tanıtmak açısından aslında bulunmaz olanaklar sunuyor. Tabii bu olanakları kullanabilirsek.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO tarafından 2021 yılının Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmesi kapsamında "Paris'teki UNESCO Genel Direktörlüğünde hazırlanmış özel bir logomuz var. Sadece Hacı Bektaş Veli için kullanılacak olan özel logo 3 dilden oluşuyor: Türkçe, İngilizce ve Fransızca. Hacı Bektaş Veli Dergahı'nın bulunduğu Nevşehir'de, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bir sempozyum yapmayı planlıyor” demiştir.(AA,15.10.2020).

2021 Hacı Bektaş Yılı, sadece Nevşehir’de düzenlenecek bir sempozyumla geçmemelidir. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri elini taşın altına koyarak Hacı Bektaş Veli ve felsefesini tüm dünya uluslarına tanıtma gayreti içine girmelidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan Hacı Bektaş Yılı konusunda nasıl bir faaliyeti, etkinliği olacağına dair henüz net bir açıklama yapılmadı. Hünkar Hacı Bektaş’ın adını taşıyan Nevşehir’de bulunan Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’de planlanan sempozyum dışında başka bir etkinliği olacağına dair henüz bir paylaşım yapmadı. Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bu konuda öncülük yapmak durumundadır.

Hacıbektaş Belediyesi borç içinde olan bütçesiyle 2021 yılını tek başına etkin bir şekilde kutlayabilecek olanaklara ve mali güce sahip değildir. Her yıl Ağustos ayı içinde yapılan etkinliklerin bu yıl daha farklı planlanması kaçınılmazdır. O nedenle Nevşehir Valiliği’nin, Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün seferberlik ilan etmesi gerekmektedir.

Sadece tarihi bir demir yığınından oluşan Eyfel Kulesini görmek için her yıl Paris’e yaklaşık yirmi beş milyon turist gelmektedir. Konya da bulunan Mevlana Müzesi’ni her yıl ortalama üç –dört milyon insan ziyaret etmektedir. Hacıbektaş İlçemiz henüz gelişmemiş altyapısı sebebiyle dini turizmden ,kültür turizminden yeterince yararlanamamaktadır. Hacı Bektaş Veli Türbesinin Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde olduğunu dahi bilmeyen ve bu türbeyi görmeyen milyonlarca insanımız bulunmaktadır.

UNESCO, Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin yaklaşık sekiz yüz yıl önceye ortaya koyduğu görüşleri temel felsefeyi dünyaya anlatma için bize fırsat vermiştir. Devletin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tüm gücüyle Hacı Bektaş Veli kitaplarını yeniden basması, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça, İspanyolca, İtalyanca baskılarını yapması ve bu kitapları dünyanın değişik ülkelerine ulaştırması gereklidir.

Dünyanın belli başlı gazetelerinde, dergilerinde, TV’lerinde bu konuda tanıtım programları yapılması planlanmalıdır. Hacı Bektaş İlçemizin tanımı da bu arada unutulmamalıdır.

Hacı Bektaş Veli’ye ait “En yüce servet ilimdir/Yolumuz; ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur./ İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır./Çalışmadan geçinenler bizden değildir.” Sözleri yüzyıllardır insanlara ışık olmuştur.

Bin yıllardır değişik kültürlere beşiklik eden ülkemiz ve Anadolu’muz 2021 yılını en iyi şekilde kullanmalıdır. Hünkar Hacı Bektaş Veli bu toprakların en temel taşlarından birisidir. Bu nedenle herkesi üzerine düşen görevi yapmaya çağırıyorum.