Unutulmaz Kahramanlardan ; Mustafa Fevzi Taşer
Dr. Faruk GÜÇÜ
Merak etmek insanoğlunun en önemli özelliklerinden birisidir. Çoğu insan tarihe, geçmişe , yaşadığı topraklarda daha önce yaşamış medeniyetlere ilgi duyar. Nedense bizde yerel tarihle ilgili bilimsel çalışmalar yeterli düzeyde değildir.
1972-1976 yılları arasında dört yıl Ürgüp Ortaokul ve Lisesinde okumuş birisi olarak tarih öğretmenlerimden Mustafa Fevzi Taşer adını duymadım. Mustafa Fevzi Taşer’in doğum yeri olan Çökek Köyü’nden de çok sayıda arkadaşım vardı. Onlarda anlatmadılar.
Aradan yıllar geçti Çökekli bir kahraman yani Mustafa Fevzi Taşer olduğunu duyabildim.
Mustafa Fevzi Taşer 1888 yılında Ürgüp’ün Çökek Köyü’nde doğmuştur. Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirmiş ve Çanakkale Savaşı’na yedek subay olarak askerlik yapmıştır. Daha sonraki yıllarda,1916 yılında Gelibolu’dan 23 Alaya katılmak üzere Revandiz’e gider. Revandiz Kuzey Irak’ta Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir. Ruslarla savaşırken Revandiz’de Ruslara esir düşmüş, Vetluga Bölgesinde esir kampında kalmıştır. Burada iki yıl esir kaldıktan sonra Alman bir ailenin yardımıyla 27 Haziran 1918 de topraklarına geri dönebilmiştir. Ürgüp’te şubesi açılan İhtiyat Zabitleri Teavin Cemiyeti’nin kurucuları arasındadır.
Kayseri’de bulunan Atlı Piyade Kışlasında kendisine görev verilmiştir. Kasım 1919 da Konya Bozkır Ayaklanmasının bastırılmasında görev alır. Kurtuluş Savaşı’na kendi isteği ile katılmak ister , Batı Cephesi’ne gönderilir. Mangal Dağı’nda Yunanlılarla savaşırken yine esir düşer. Atina ve Lefke Adasında esir kampında kalır. Savaş sonrası imzalanan Lozan Antlaşmasıyla 1923 de özgürlüğüne kavuşur.
1925 yılında çıkan Şeyh Sait ayaklanmasının bastırılmasında da görev alır. Celal ve İhsan isminde iki oğlu vardır. 19228 yılında Çökek Köyü’nde okul açılmasına öncülük etmiştir. Çökek Köyü okur yazarı çok olan bir köydür. Mehmet Türkan isimli ünlü yazarımız bu köyden çıkmıştır.
Ürgüp’ün Kayseri’ye bağlı olduğu dönemde CHP’den Kayseri İl Genel Meclisi üyesi seçilen Mustafa Fevzi Taşer,1965 yılında vefat etmiştir. Kültür Bakanlığı yıllar sonra “Cepheden Cepheye Esaretten Esarete” isimli Mustafa Fevzi Taşer anılarını içeren kitabı basmıştır.
Ülkemizin acı savaşlar yaşadığı 1915-1923 döneminde iki kez esir düşen Mustafa Fevzi Taşer, kendisine milletvekilli önerilmesine rağmen kabul etmez, köyüne ve Ürgüp’e hizmet etmeyi tercih eder.
Ürgüp ilçesinde niçin bir Mustafa Fevzi Taşer caddesi ya da sokağı yok merak eder dururum. Ülkesine hizmet eden tarihi kahramanları yaşatmak bu topraklar üstünde yaşayan herkesin asli görevlerinden birisi olmalıdır.
Yararlanılan Kaynak;
Cepheden Cepheye Esaretten Esarete (Ürgüplü Mustafa Fevzi Taşer'in Hatıraları) Haz: Eftal Şükrü Batmaz ; Kültür Bakanlığı Yayınları, 2000