Kış Gündönümü'nün başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık, sosyal medyanın da en çok konuşulan konusu oldu.

Dünyanın Güneş eksenindeki dönüşünde en uzak mesafeye gelmiş bulunuyoruz. Yılda iki kez yaşanan bu olayda gece artık en uzun anına denk gelir. 21 Aralık tarihinde Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açıyla gelir, en uzun gece yaşanır (Güney Yarım Küre için tam tersi).

21 Aralık – En uzun gece
Kuzey Yarım Kürede en uzun gecenin yaşanmasının ardından artık geceler kısalacak ve gündüzler uzamaya başlayacak. Birçok ülke için kışın ortası sayılan bu dönemde, Güney Yarım Küre’de en uzun gündür, bizim de bulunduğumuz Kuzey’de en uzun gece yaşanır.

Bu solstisler aynı zamanda mevsimlerin de başlangıcı sayılmaktadır. Bundan sonra 21 Mart‘a kadar geceler kısalmaya başlayacak ve bu tarihte 0 noktasına ulaşacak. İlkbahar başlangıcı olan 21 Mart tarihinde gece-gündüz süresi eşit olacak. Takvimdeki bu anın sonrasında gündüzler uzamaya devam edecek ve zirve noktasını 21 Haziran‘da yaşayacak. 21 Haziran’da yeniden kısalmaya başlayan gündüzler 23 Eylül tarihinde yine gece ile eşitlenecek, ardınan geceler 21 Aralık (yani bugün) tarihine kadar uzayacak. İstanbul‘da yaşayanlar için 21 Aralık şöyle görünüyor:

Kış gündönümü olarak bilinen 21 Aralık gecesi kuzey yarıkürede en uzun gece olacak ve bugünden itibaren gündüzle uzamaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise Güney'deki Hatay'da oluyor.

Güneşin doğuşu: 08:27

Güneşin batışı: 17:40

Gece süresi: 14 saat 47 dakika 

Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika

Ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Sinop’ta yaşanacak.

En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. 
EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRÜYOR?
21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.