Koronavirüs hastalığı çocukları da ciddi bir şekilde etkilemeye başladı. Bugünlerde COVID-19’dan kaynaklı çocuk vaka sayılarının en fazla olduğu dönemi yaşıyoruz. Çocuklarda görülen MIS-C, COVID-19 ile enfekte olan çocukların sağlığını tehdit ediyor.

Deride soyulma, gözde kızarıklık, parmaklarda şişme gibi belirtiler tehlikenin belirtileridir. Üç belirtiyi görürseniz vakit kaybetmeden doktora başvurun...

Çocuklarda MIS-C ve alması gereken önlemler:

Çocuk Gelişimi Doktor Öğretim Üyesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan; Pandemi başladığı günden itibaren çocukların koronavirüs salgınından çok az etkilendiği gibi bir inanış hakimdi. Ancak bugünlerde COVID-19’dan kaynaklı çocuk vaka sayılarının en fazla olduğu dönemi yaşıyoruz. Konuya ilişkin yayınlanan raporlarda çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom MIS-C tanısında bir artış olduğu vurgulanmaya başlandı. Bu aslında COVID-19 hastalığının ciddi bir komplikasyonu olarak düşünülmektedir.  

MIS-C nedir?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkez, (ABD, CDC), Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) hastalığının kalp, akciğerler, böbrekler, beyin, deri, gözler veya gastrointestinal organlar dahil olmak üzere pek çok farklı organın iltihaplanabileceği bir tablo olarak tanımlamaktadır. Bulgular çok spesifik olmayıp, COVID-19 sonrası görüldüğü için COVID-19 bulgularının daha ağır formu gibi düşünülebilir. Çocuklarda genelde MIS-C ile ilgili şüphe için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlardan kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz: Öncelikle çocuk veya yakın çevresinde aktif COVID-19 ile uyumlu bulguların varlığı (temas öyküsü, ateş, kas ağrısı, koku alamama, tat alamama, halsizlik vs) olmalıdır. Diğer bir tanı ölçütü ise çocuk ve yakın çevresinde son 6 hafta içerisinde COVID-19 ile uyumlu olabilecek hastalık geçirme öyküsü aranmaktadır.

MIS-C belirtileri nelerdir?

MIS- C Hastalığında görülebilecek belirtiler çok farklıdır. Bu belirtiler, solunum sistemi (göğüs ağrısı, yan ağrısı, solunum sıkıntısı), sinir sistemi (baş ağrısı, bilinç durumunda değişiklik, meningismus, konvülziyon, fokal nörolojik defisit), deri sistemini ilgilendiren bulgular (kaşıntılı veya kaşıntısız döküntü, dudaklarda kızarıklık, çatlama, şişme, çilek dili, ekstremitelerde şişlik, ekstremite uçlarında cilt soyulması, konjonktivit vs) ve bunlara ilave olarak sistemik bulgulardan olan ateş, kas ağrısı, kemik ağrısı, taşikardi, hipotansiyon, dolaşım bozukluğu, lenf bezi büyüklüğü şeklinde ortaya çıkmaktadır.

MIS-C hastalığının gripten ayrılan özel bir belirtisi olmadığı gibi spesifik bir bulgusu da bulunmamaktadır. Genellikle, COVID-19 testleri yapılarak ve (sürüntü, kan testi) sistemler gözden geçirilerek ilave laboratuvar testleriyle vakalar ayırt edilmeye çalışılır.

https://www.hurriyet.com.tr/aile/yazarlar/murat-dogan/cocuklarda-mis-c-sendromu-tehlikesine-dikkat-41661652           

14.11.2020 

Aileler, bu riskli hastalığın grip belirtisi ile benzer özellikler gösterdiğinden dolayı;

- çocukların özellikle kalabalık ortamlarda bulunmamasına,

- çocukların bulunduğu kapalı ortamların sık havalandırılmasına,

- çocukların soğuk ortamlarda bulunmamasına dikkat etmelidir.

Günlük vefat sayısının 140’lara çıktığı, yüz yüze eğitme ara verildiği bu dönem iyi değerlendirilmelidir ki, bir an önce normal yaşantıya geçilebilsin.