Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından bir bitki cinsidir.

Çörek otunu sadece hastalandığınız zaman değil, iyi hissettiğinizde de koruyucu olarak tüketebilirsiniz. Çörek otu tüketimi başta bağışıklık sistemi olmak üzere solunum yolları, kanserler, diyabet, romatizma ve mide hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkları önleyebileceği bildiriliyor.

​Astım

Çörek otunun astım hastalığına yönelik olumlu etkilerin olduğu biliyor.

Yüksek Tansiyon

Çörek otu yüksek tansiyonu düşürme de bir görevi üstlenmektedir.

Parkinson Hastalığı

Neuroscience Letters’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, thymoquinon özünün parkinsona bağlı toksisite nöronlarını koruduğu gözlemlenmiştir.

Meme Kanseri

Birleşik Devletler Mississipi Üniversitesi’nde yapılan deneyler sonucunda meme kanserine neden olan kanser hücreleri yavaşlatmada başarılı olduğu ortaya konmuştur.

Şeker Hastalığı

Tohoku J Exp Med Dergisinde yayınlanan laboratuvar çalışmaları sonucuna göre, Türkiye 100. Yıl Üniversitesi’nde, araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu çörek otu yağının kan şekerini düşürme noktasında önemli rol aldığı ortaya konulmuştur.

Kan şekerinde denge sağlıyor

Araştırmalar çörek otu tüketiminin insülin direncinde azalma, açlık kan şekerinde denge sağladığını gösteriyor. Ayrıca pankreastaki diyabetten sorumlu beta hücrelerinin de çalışmasını olumlu yönde etkiliyor.

Medical Science Monitor'da yayımlanan bir çalışmada, geleneksel tedaviye direnen çocukların nöbet sıklığının azalmasında çörek otunun etkili olduğu saptandı. Çörek otunun anti - konvülsif (istek dışı kasılmaları önleyen) etkileri olduğu bildirildi.

Çalışmalar, çörek otunun özellikle kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyerek anti - kanserojen etki gösterdiğini söylüyor. Fareler üzerinde yapılan başka bir çalışmada da hiçbir yan etki görülmeden çörek otunun kolon kanseriyle savaşabileceği bulundu.

Antibiyotiğe dirençli enfeksiyon

Pakistan Lahore sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucu çörek otunun antibiyotiğe direnç gösteren ve ölümcül sonuçlar doğurabilen enfeksiyona (MRSA) karşı olumlu etkileri olabileceği bulundu.

Çörek otunun kalp krizi sonucu oluşabilecek hasarı en aza indirdiği bildiriliyor.

Çörek otu, belli bir hastalık için tedavi edici değildir, etkisini ilaç gibi hemen gösteremeyebilir. Etkisini göstermesi için düzenli ve sürekli olarak kullanmanız gerekir. Ayrıca Çörek otu  Melanthin ve nigelline içermektedir. Melanthin büyük dozlarda alındığında zehirlidir ve nigelline ise felç yapıcıdır. Bundan dolayı bu baharat ılımlı miktarlarda kullanılmalıdır.

Çörek Otunun Faydaları Üzerine Klinik Bulgular




Çörek otu modern tıbbın oldukça ilgisini çeken az sayıda bitkiden biridir. Hastalıklara etkisi üzerine yüzlerce deney yapılmıştır ve onlarcası da halen devam etmektedir. Bu kadar araştırma ve deney hep olumlu sonuçlanmış ve her defasında asırlar öncesinden buyurulan ve kıymeti yeni yeni anlaşılan "Ölümden başkasına şifadır" hadisi şerifine ulaşılmıştır. Ancak ilginçtir ki yine bu yüzlerce çalışmaya rağmen çörek otunun etki mekanizması hala tam olarak çözülememiştir.



Çörek Otunun Faydaları Klinik ve Terapötik Özellikleri

Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır. Bitkinin tohumları ve yağı geleneksel tıp alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özellikleri göstermektedir. Bu derlemede çörek otunun terapötik (iyileştirici) kullanım alanları ve vücut sistemlerini etkileyen hastalıkların tedavisindeki rolü incelenmiştir.

Çörek otu, oksidan ajanları temizleyen antioksidan sistemi harekete geçirme özelliğine de sahiptir. İnflamatuar (iltihabi) süreçlerin mediatörü (arabulucu) olan prostaglandinleri ve lökotrienleri baskılayarak antienflamatuar (iltihap önleyici) özellik göstermektedir. Bitkinin immunomodülatör (bağışıklık sistemini düzenleyici) özellikleri, T hücrelerini ve doğal katil hücrelerini artırarak immun cevaba (savunma sistemine) katkıda bulunma şeklindedir.

Çeşitli kanser ve mikroorganizmalara karşı anti–kanser ve anti–mikrobiyal özellikler göstermektedir. Toksik ajanlara maruz kalmış kolon dokusunda DNA hasarını azaltmakta, karsinogfenezin yani sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmeye başlamasını önlemektedir. Çörek otu diabetes mellitus (DM) da da (Şeker Hastalığı) önemli tedavi edici etkilere sahiptir. Glukoz tarafından indüklenen insülin salgısını artırmanın yanında, intestinal mukozadan glukoz emilimini azaltma yönünde etkisi de bulunmaktadır.

Çörek otu, hepatik dokunun zararlı etkilere karşı korunmasında etkili olmanın yanında hepatik lipit peroksidasyonunu da düzenlemektedir. Çörek otunun etkileri anti–inflammatuar, antioksidan ve antineoplastik (kanseri geriletme, durdurma) etkilerin kombinasyonu şeklinde olduğu düşünülmektedir.

Çörek Otunun İyileştirici Etkisine İlişkin Bazı Bilgiler

Günümüzde modern tıbbın olanakları ne kadar genişlemiş olursa olsun geleneksel uygulamalar varlığını sürdürmektedir. Bir folklorik tıp uygulama bitkisi olarak çörek otunun insanda gözlemlenen bazı etkileri şöyledir:


Antikanserojen (Kanseri engelleyen, durduran, gerileten)
İmmunomodulator (Bağışıklık sistemini düzenleyici)
Antidiyabetik (Diyabeti tedavi edici)
Antihipertansif (Yüksek tansiyonu tedavi eden)
Antiallerjik (Alerjiyi önleyen)
Antiastmatik (Astıma karşı)
Antidiaretik (İshal kesici/önleyici)
Antienflamatuvar (İltihap önleyici)
Mide hastalıklarında tedavi edici
AİDS’i önleyici
Böbrek hastalıklarını tedavi edici
Kalp ve damarları koruyucu
Kolesterol düşürücü
Antiromatizmal (Romatizma tedavi edici/önleyici)
Antikoagülan (Kanın pıhtılaşmasını önleyici)
Antimikrobiyal (Mikrop aktivitelerini engelleyen)
Antimikotik (Mantar gelişmesini önleyen)

Çörek otunun günümüzde tedavi amaçlı olarak faydalanıldığı alanlardan bazılarını da şöyle sıralayabiliriz:

Çörek otunun hem tane hem de yağ formu antimikrobik amaçla kullanılmaktadır
Çörek otu yağı, mantar hastalıklarında antifungal olarak etki göstermektedir
Sitotoksik etkisi nedeniyle zehirlenmelerde sıklıkla antidot olarak kullanılmaktadır
İdrar yolları ve böbrek hastalıklarında ise diüretik etkisinden yararlanılmaktadır.
Mide barsak şikayetlerini gidermede etkilidir.
Çörek otu yağının düz kasları gevşetici özelliği nedeniyle pek çok durumda antispazmodik olarak etki gösterdiği bilinmektedir.
Antitümoral etkisinden dolayı kanser hastalıklarında,
Antiastmatik etkisinden dolayı da göğüs hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Genç kadınlarda çörek otu tohumları ağızdan alındığında adet kanamasını uyarmaktadır.
Menstrüel siklusu düzenlemek ve doğum sırasında da uterus kasılmalarını artırmak için de yararlanılmaktadır.
Emziren genç kadınlar tarafından çörek otu tohumları süt salınımını arttırdığı için kullanılmaktadır.
Çörek otu tohumu taneleri hipertansif/hipotansif etkileri iyi bilindiğinden tansiyonun düzenlenmesinde, yağ metabolizması üzerine olan etkileri nedeniyle kan lipid seviyesinin düzenlenmesinde etkili olmaktadır.
Çocuklarda cilt hastalıklarının tedavisinde, küçük çocuklarda ve genç yetişkinlerde antidiyaretik ve antiemetik olarak kullanılmaktadır.
Çörek otunun genç erişkinlerde antihelmintik olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Çörek otu taneleri ayrıca farenjit, grip, paralizi, karın ağrısı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.



Çörek otu tohumlarının ya da yağının yukarda bahsedilen olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanımına bağlı olarak istenmeyen hatta beklenenin aksi etkilerinin görülebileceği dikkate alınmalıdır. Oldukça geniş bir hastalık grubunda ve yaygın olarak kullanılan bir folklorik tıp bitkisi olarak çörek otu, etkisi en iyi bilinen bitkilerden biridir. Ülkemizde çörek otu ve yağının tedavide kullanımına ilişkin çalışmalar yok denecek kadar azdır.

Bitkinin tohumları veya yağının şifa verici olması için hem yöntem hem de miktar olarak uygun alınmasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte hangi yaş grubunun hangi rahatsızlıkta ne kadar kullanılacağı konusunda net bilgiler oluşmamıştır.

Çörek otundan fayda bulabilmek için sadece çörek otunu bir kaç kez kullanmak yetmemektedir. Çörek otunu düzenli olarak uzun süre kullanmak gereklidir. Ki bunu Peygamber Efendimiz (sav) çörek otunun ölümden başka her şeye şifa olduğuna işaret ederken "Çörek otuna devam ediniz..." tavsiyesinde bulunarak çörek otunun bu olumlu etkilerinden faydalanabilmek için çörek otu kadar çörek otuna uzun süre ve düzenli olarak devam etmenin de çörek otu kadar önemli olduğunu bildirmişlerdir.

Son olarak böylesine faydalı ve çok kolay ulaşılabilir bir şifa kaynağının herkes tarafından bilinmemesi de gerçekten üzücü ve ilginçtir. Eğer yakınlarınız ile hasta ziyaretlerinde değilde başka sebeplerle bir araya gelmek istiyorsanız bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmanızı öneririz.


DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ


Çörek Otu Yağının Mucizeleri (Kel olmak istemeyenler buraya)

SİNİR BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
1 Çay kaşığı çörek otu yağı bir fincan kahve ile alınırsa siniri tamamen yatıştırır

ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ
Göğüse ve sırta çörek otu yağı sürülür ayrıca bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir ve bir çay kaşığı çörek otu yağı sıcak suya ilave edilerek buharı burna çekilir.

YORGUNLUK İÇİN
10 gün süreyle günde bir çay kaşığı çörek otu yağı bir bardak portakal suyuna katılarak içilir.

ZİHNİ KUVVETLENDİRME
10 gün süreyle günde bir çay kaşığı çörek otu yağı, 100 ml kaynatılmış nane ile içilir.

ŞEKER HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Bir bardak çörek otu,Bir bardak Reşat otu, 
Yarım bardak nar kabuğu,Yarım bardak mura (Aktarlar bilir)
Yukarıdaki maddeler öğütülerek un haline getirilir ve aç karnına günde yarım yemek kaşığı alınır, aynı zamanda aç karnına bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir.. Bu tedaviye bir ay devam edilir..

MESANE VE BÖBREK TAŞLARI TEDAVİSİ
250 Gram çörek otu, 250 Gram saf bal ile güzelce yoğrulur. Bu karışımdan iki yemek kaşığı yarım bardak sıcak suya ilave edilerek aç karnına içilir. Aynı zamanda bir çay kaşığı çörek otu yağı da gene aç karnına içilir.

GÜZELLİK VE YÜZ BAKIMI
Bir yemek kaşığı çörek otu yağı ile bir kaşık zeytin yağı karıştırılır, yüz kısmına sürülür ve bir saat bekletilip sabun ile yıkanır. Farkı göreceksiniz.

İLTİHAP TEDAVİSİ
Bir çay kaşığı döğülmüş karanfil, bir yemek kaşığı çörek otu yağı ile kaynatılmış nane günde iki defa alınır.

BÜTÜN HASTALIKLARDAN KORUNMA
Günde bir çay kaşığı çörek otu yağı ile bir yemek kaşığı bal yenmesi halinde doktora gidilmez.

BACAK ARASI İLTİHAP TEDAVİSİ
(PİŞİKLER İÇİNDE GEÇERLİ)
Bölge sabunlu su ile yıkanıp kurutulur. Kurutulan bölgeye çörek otu yağı sürülür. Bu tedaviye üç gün devam edilmesi halinde netice gözle görülecek şekilde düzelir.

KALP İLTİHABI TEDAVİSİ
Çörek otu yağı ile herhangi bir sıcak içecek içilmesi halinde kalpteki yağlar çözülür, damarlar genişler.

SEDEF TEDAVİSİ
Sedefli bölgeye elma sirkesi sürülür, daha sonra aynı bölgeye çörek otu yağı sürülür ve bu tedaviye 15 gün devam edilir.

ET BENLERİNİN TEDAVİSİ
Bölgeye çörek otu yağı sürülür ve günde bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Bu tedaviye 15 gün devam edilmelidir.

ROMATİZMA TEDAVİSİ
Çörek otu yağı hafif ısıtılarak romatizmalı bölgeye sürülüp masaj yapılır ve günde bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Bu tedaviye 15 gün devam edilmesi halinde, Allahın izniyle romatizma iyileşir.

BAŞ AĞRISI TEDAVİSİ
İki yüze ve iki kulak etrafına çörek otu yağı sürülür ve günde bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Bu tedaviye 3 gün devam edilir.

MİDE AĞRILARI VE EKŞİMELERİ
Günde iki defa aç karnına, bir bardak süt ile bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Bu tedaviye 5 gün devam edilmelidir.

KADIN HASTALIKLARI VE CENİN KORUMA TEDAVİSİ
Kavrulmuş çörek otu ile ballandırılmış anason günde beş defa yutulur veya bir çay kaşığı çörek otu yağı ile kaynatılmış anason suyuna bal eklenerek günde beş defa içilir. Bu tedaviye 40 gün devam edilir.

AŞIRI HALSİZLİK TEDAVİSİ
200 Gram öğütülmüş çörek otu, 100 gram zeytin yağı, 50 gram öğütülmüş çam sakızı, 50 gram çörek otu yağı, 50 gram cercir (ROKA) yağı, 200 gram saf bal karıştırılır, her yemekten sonra bir kaşık alınır.

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ
Kafa limon ile iyice ovulur. 15 dakika beklenerek şampuan ile yıkanıp kurutulur. Saç köklerine çörek otu yağı sürülür. Bu tedaviye bir hafta devam edilmesi halinde saç dökülmesi duracaktır.

GÖRME ZAYIFLIĞI VE GÖZ TEDAVİSİ
Uyumadan yarım saat önce göz bölgesine çörek otu yağı sürülür ve aynı yağdan bir çay kaşığı havuç suyu ile içilir. Bu tedaviye bir ay devam edilmelidir.

TANSİYON 
Her sıcak meşrubat içildiğinde bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Her sabah aç karnına bir diş sarmısak yutulur. Ayrıca bir ay süre içerisinde 3 günde bir vücuda çörek otu yağı sürülerek yarım saat açık tutulmalıdır.

İSHAL TEDAVİSİ
Günde iki defa bir bardak yoğurt yenir ve aynı zamanda bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir. Bu tedaviye 3 gün devam edilmelidir.