23 Ocak 2013 tarihinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) dünyaya geldiği Mevlit Kandili’ni idrak eden Müslümanlar camilere akın etti. Ellerini semaya kaldırıp Allah’a dua eden inananlar, geçmiş günahlarının af edilmesi için Yaradan’a yalvardı. Sohbetlerin yapıldığı, Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu camilerde kadın erkek, genç yaşlı yüzlerce kişi birlikte okunan dualara “Âmin” dedi.


            Merkez Kurşunlu Camii’nde düzenlenen program tüm camilerde canlı olarak dinlendi.

            Mevlit Kandili dolayısıyla, Kurşunlu Camii’nde yatsı namazı sonrası düzenlenen programda ki sohbetinde konuşan, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Mevlit Kandili’nin Hz. Muhammed’in dünyaya geldiği gece olduğunu hatırlatarak, Hz. Muhammed’in (S.A.V.) rahmet ve merhamet Peygamberi olarak geldiğini vurguladı.

            Ayrıca Öztürk; “Bu sene Mevlit Kandili ve Kutlu Doğum Haftası’nın ana teması “İnsanlık Onuru ve Hz. Muhammed” olacaktır. Bu bağlamda İslam’ın ve Hz. Muhammed’in (S:A:V) insanlık onuruna, şeref ve haysiyetine, verdiği değere ve O’nun malının, canının ve ırzının korunmuş olduğuna vurgu yapılacaktır.

            Zira insanların hunharca katledildiği, malının hunharca gasp edildiği, O’nun iftira, dedikodu, alay ve suizanlar gibi yollarla manevi şahsiyetinin yok sayıldığı bir zamanda İslam’ın insan onuruna verdiği önemin gündeme getirilmesine şimdi daha çok ihtiyacımız var” dedi.

            Devamla “Bu gece tüm İslam âleminin tek yürek olduğu bir gecedir. Peygamberimizin bize geldiği, bizi onurlandırdığı gecedir. Vatanımızın birliği, dirliği için dua edip, af dileyeceğiz” dedi.

            Sohbet sonrası Mevlit İlahi Ekibi tarafından Kuran-ı Kerim, İlahiler ve Mevlid-i Şerif okundu.

            Vatandaşlar tarafından okunan onlarca Hatm-i Şeriflerin duasını İl Müftüsü Yakup Öztürk yaptı.

            Dua sonrası Sakal-ı Şerif ziyareti salat-u selamlar eşliğinde yapıldı.

            Mevlit Kandili sebebiyle ziyarete açılan Sakal-ı Şerif’e vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar, camide açılan Sakal-ı Şerif’i görebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Birçok kişinin Sakal-ı Şerif’i cep telefonu ile fotoğrafını çekmek istemesi nedeniyle, cami içinde zor anlar yaşandı.

            Önce erkeklere açılan Sakal-ı Şerif’e yoğun ilgi olunca, din görevlileri izdiham yaşanmaması için cemaatin tek sıraya girmesini istedi. Sakal-ı Şerif daha sonra kadınların ziyaretine açıldı. Ziyaret esnasında cami cemaati gözyaşlarını tutamadı.

            Bunun yanında Nevşehir’de Merkez Gaznevi Camii, Taşlıbel Camii gibi birçok camide, yüz yüze va’z yapılarak mevlit ve ilaheler okunarak, kandil simitleri dağıtılarak çeşitli ikramlar yapılarak Kandil coşkuyla kutlandı.


HZ. ÖMER CAMİİNDE BAYANLARA YÖNELİK

KANDİL ÖZEL PROGRAMI DÜZENLENDİ

 

            Nevşehir il Müftülüğü tarafından merkez Hz. Ömer Camiinde Bayanlara yönelik “Mevlit Kandili” programı düzenlendi.

            Sunuculuğunu Zubeyde Uz’un yaptığı programa İl Vaizi Gülşen Yeni konuşmacı olarak katılırken, Kurs Öğreticisi Şeyma Bedirhan Beyoğlu Kur’an- Kerim Tilaveti, Kurs Öğreticisi Zeynep Nur Demiryürek Meal,  Kursu Öğreticileri Nurtop Aydın ve Nurdagül Seçen İlahi, Kurs Öğreticisi Neziha Çalık Naat-ı Şerif okuyucu ve duayen olarak Kurs Öğreticisi Şükran Kuru katıldı.

 

            Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programda “Sünnet-i Seniyyeyi Hayatımıza Aktarmanın Önemi” konulu konuşmasında, programa katılan misafirlerin kandilini kutlayıp, Mevlit Kandili ve Kutlu Doğum Haftası’nın ne anlama geldiğini ve neden farklı zamanlarda kutlandığını açıklayarak konuşmasına başladı.

 

            Sünnet nedir ve neden önemlidir sorusunu sorup ayet ve hadislerle açıklamada bulunan Vaiz Gülşen Yeni; “Allah’u Teâlâ Kur’an-ı kerimde, Peygamberimize (S.A.V.) hitaben “De ki, eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah’ta sizi sevsin” buyurduğunu belirterek, Allah’a olan sevgimizi göstermenin de Allah tarafından sevilmemizin şartı da Allah Resulüne (S.A.V.) uymamızdır” dedi.

 

            Allah resulünün bize “En Güzel Örnek” olarak gönderildiğini ve hayatımızın her alanında O’nu kendimize rehber alabileceğimize değinen hoca hanım; “O bir insandı. İnsan olarak hepimize örnekti. O ailesinin reisi idi ve eşlerine son derece değer verir, sevdiğini söyler ve sevdiğini hissettirirdi. Biz de eşimize sevdiğimizi gerek sözlerimizle ve gerek davranışlarımızla hissettirmeliyiz. Beylerimiz evlerine geldiği zaman dünya da gidilebilecek en güzel yere gediğini düşünüp huzur duysun ki, bizlere de huzur versin” diyerek konuşmasına devam etti.

            Peygamberimizin aile hayatını anlatan kitaplar okuyarak O’nu tanımalı ve ailemizin mutluluğu için O’nu örnek almalıyız diyen Vaiz Gülşen Yeni; “ O bir babaydı, öyle bir babaydı ki evladı eve geldiğinde kapıda karşılar, giderken kapıda uğurlar, kendi yerine oturtturarak ve onu öperek değer verir ve sevgisini gösterirdi. Ama Allah’ın emirlerini uygulama noktasına geldiğinde hiçbir taviz vermeyeceğini göstermek için “ Eğer Kızım Fatıma dahi hırsızlık yapsa elini keserdim” derdi. Efendimiz aynı zamanda torunları ve sahabelerin çocuklarıyla ilişkilerinde de son derece anlayışlı, hoşgörülü ve sevecen tavırlar sergilerdi.

 

            Gülşen Yeni Peygamber Efendimizin hayatından örnekler verdi ve şöyle devam etti; “O aynı zamanda bir öğretmendi, hâkimdi, savaşlarda ordusunun başında bir komutandı. Savaşa çıkan askerlerini savaş öncesinde sıkı sıkı tembihlerdi ki “savaş anında sakın ha sakın! Çocuklara, yaşlılara, kadınlara, ekili arazilere, imar edilmesi mekânlara, mabetlere dokunmayın, zarar vermeyin” diyerek masumları koruma altına alırdı” dedi.

 

            Kısaca Efendimizin hayatı bütün insanlığa örnekti diyen Gülşen Yeni; Peygamberimizin Güzel Ahlakı tamamlamak için gönderilen bir Peygamber olduğunu ve bunu yapanken de insanlara yaşayarak örnek olduğunu belirtti. O’nun hayatının tamamı edep üzere bina edilmişti. Sünneti terk eden edebi terk etmiştir. Rabbim hepimizi sünnetten nasibi bol olanlardan eylesin” diyerek, konuşmasını cemaatle birlikte Salat-u selamlar getirerek tamamladı.

 

            İlahi ve Naat-ı Şeriflerin okunmanın ardından program sona erdi.