Nevşehir'in asırlık çınarı eski Bakanlarımızdan ve eski Valilerimizden değerli büyüğümüz Vefa Poyraz 100 yaşında hayatını kaybetti.

Nevşehir'in asırlık çınarı eski Bakanlarımızdan ve eski Valilerimizden, Ayrıca İstanbul Nevşehirliler Derneği ve İlim Yayma Vakfı kurucularından Nevşehirli eski Vali Vefa Poyraz vefat etmiştir. Cenazesi 25 Temmuz Çarşamba günü Öğle Namazına müteakip Şişli Camii'nden kaldırılacaktır.

İstanbul'da Nevşehirlilerin derneğinin kuruluşunda çok büyük emeği desteği olan, Eski İstanbul Valimiz ve Köy İşleri Bakanımız Nevşehirli değerli büyüğümüz Sayın VEFA POYRAZ'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm Nevşehirlilere baş sağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin.

Nevşehir büyük bir değerini kaybetti.

Başımız Sağolsun...

Görev yaptığı sürece bulunduğu illerde önemli hizmetlerde bulunan güler yüzlü, çalışkan, memleket sevdalısı, büyüğümüzü kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Vefa Poyraz’ın gerek kişiliği, gerekse ilimiz için yaptığı başarılı çalışmaları, yıllarda geçse de hafızalardan silinmeyecektir.
Değerli büyüğümüz Merhum Vefa Poyraz'a Allahtan rahmet, ailesi ve yakınları başta olmak üzere bütün Nevşehirli hemşerilerimize başsağlığı diliyoruz.”

Vefa POYRAZ KİMDİR?

(18.01.1966 - 02.06.1973 - 7 yıl 4 ay 14 gün)

1918 yılında Nevşehir’de doğdu. Nalbantoğulları adıyla tanınan Bekir Sıtkı Bey’in oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Nevşehir’de yapan Vefa Poyraz, 1932 yılında İstanbul’daki Maltepe Askeri Lisesi'ne girmiş, 1937’da Harp Okulu'nu, 1939’ da Halıcıoğlu Topçu Okulu'nu bitirmiş, bir süre devam eden kıta hizmetinden sonra, 1948 yılında Harp Akademisi imtihanlarını kazanmış ve 1952 yılında bitirmiştir.

Ordu saflarında Kurmay Subay olarak çeşitli kademelerde Kurmay Başkanlıkları, Harekat Şubesi Müdürlüğü Yıldız Silahlı Kuvvetler Akademisi Harekat Öğretmenliği yaptı.

15 Nisan 1960 tarihinde Bitlis, 1961 tarihinde Trabzon Valisi ve Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1964 yılında Bursa Valiliği'ne, 1966 yılında İstanbul Valiliği'ne atandı. Daha sonra da senatör seçildi. Cumhuriyet Senatosu İstanbul Üyeliği (14 Ekim 1973 - 12 Eylül 1980) ile Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı yaptı. Köy İşleri Bakanlığı'ndan emekli oldu. Emekli yıllarında İstanbul'da yaşamını sürdüren Poyraz, Nevşehirliler derneğinin bir çok çalışmalarına katılarak destek olmuştur.

Evli ve 2 çocuk sahibidir.

Nevşehirli değerli büyüğümüz Vefa Poyraz'ın bir de kitabı bulunmaktadır.

Bir Cumhuriyet Valisinin Anıları
Vefa Poyraz

Nevşehir’de başlayıp Ankara’da Cumhuriyet Senatörlüğüne kadar uzanan başarılı bir yaşam öyküsü. Önce asker, sonra halkın ensevdiği Bitlis, Trabzon, Bursa, İmparatorluk şehri İstanbul Valisi ve ardından siyasetle noktalanan bir serüvenin aktörü Vefa Poyraz. Varlıklı bir ailede yetişip Türk Silahlı Kuvvetleri’nde albaylığa kadar yükselen, tercih etme zamanı geldiğinde atandığı ve çok sevdiği valilik görevini seçen ve halka hizmeti düstur edinen bir kahraman... Bu kitap tarihe tanıklık ediyor. Bu kitabı okurken 27 Mayıs 1960 ihtilalini, Deniz Geçmiş’le yapılan görüşmeyi, ve öğrenci olaylarını, İnsanların acımasızca birbirini katlettiği bir dönemi, 12 Eylül. 1980 darbesini, demokrasinin uğradığı kesintileri, siyasette dönen ayak oyunlarını canlı bir tanıktan dinlemenin keyfine varacaksınız. Bazen gülecek, bazen heyecanlanacak, bazen üzülecek, bazen de isyan edeceksiniz...