Ülke genelinde yağışlarla birlikte soğuyan havalar ilimiz Nevşehir de de kendisini iyice gösterirken kış hazırlıklarını yoğunlaştırdı.Havaların iyice soğuduğu ilimiz Nevşehir de gaz ve diğer ısıtma sistemlerin den yararlanamayan vatandaşların kış hazırlığı kapsamında evlerine şimdiden soba kurdukları görüldü.

________________________________________

 Nevşehir’de Sobalar Kuruldu

Hava sıcaklığının hissedilir derecede azalmasıyla birlikte Nevşehir de vatandaşlar sobaları yakmaya başladı.

 

Nevşehir de   ticaret yapan esnaflar, doğal gaz ve diğer ısıtma sistemlerinden yararlanamayan vatandaşların kış hazırlığı kapsamında soba ve soba malzemeleri alımlarını yoğunlaştırdıklarını belirttiler.

Özellikle son iki gündür başta soba borusu olmak üzere, soba ve soba malzemeleri talebinin arttığını kaydeden Nevşehirli Soba satıcısı esnafları , “her keseye ve ihtiyaca uygun çeşitlerle vatandaşın isteklerine cevap olmaya çalışıyoruz. Tabi ki talepler daha çok doğal gaz vb. ısıtma sistemine sahip olmayan kesimlerden geliyor. Ancak yoğun kış soğuklarında mevcut ısıtma sistemlerine destek olarak soba kuran vatandaşlarımız da oluyor. Ekim-Kasım ayları biz sobacı esnafının en yoğun çalıştığı dönemdir. Geçen yıl ortalamalarına göre satışların aynı rutinde devam ettiğini söyleyebilirim” dedi.

 

SOBa Keyfi..

Sobalar…

Şimdilerde yaşları 50 ila 55 olan hatırı sayılır kitlenin bellerindeki fıtığın faili olan soba, bir döneme ciddi olarak damgasını vurmuştur.

Yakacak olarak kullanılan odun ve kömürün, eylül ayı itibariyle apartman kapılarının önüne yığılmasıyla başlardı kış telaşı.

Soba kurma işleminin, erkekler için amatör mühendislik denemesi olduğu bir gerçektir.

Soba, kurulduktan tekrar kaldırılana  kadar bir daha evin reisiyle karşılaşmaz. Artık o evin hanımına intikal etmiştir.

Sobada neler yapılmazdı ki… Yıkanan çamaşırlar soba borusuna takılan askıalrda kurutulur,  sobanın üstüne konulan bir çaydanlık suyla sıcak su ihtiyacı giderilirdi. Yemekler soba üstünde ısıtılır, ıhlamur soba üstünden servis yapılır, kestaneler yine sobanın üstünde kebap kıvamına getirilirdi. Tüm bu görevlerin ardından, kış meyvelerinden mandalina kabuğu sobanın üstüne konulmak suretiyle odanın kokusu tazelenirdi.

Sobanın başka fonksiyonları da vardı. Üzerinde ısıtılan tuğla, yatakların ayak ucuna konularak ayakların ısınması sağlanırdı. Ayrıca bu sıcak tuğlalar, vücudun ağrılı bölgelerine konularak bir tür fizik tedavi işlevi de görürdü.

Ah felek vah felek

Kimine kavun kimine kelek

Atalarımız çok yaktı

Sobalarımızda tezek

Ayşenur USLU

 

Soba'nın keyfi

 

Ne güzeldi eskiden...akşam olunca çay suyu koyulurdu sobanın üzerine...çiis sesi gelirdi birde sıcak bastırdı mı insanın iyice uykusu gelirdi...

Uyku kaçırmak için içilen çaylar...edilen sohbetler ne güzeldi...artık eskisi gibi yok o muhabbetler nedendir bilinmez...

Artık kimsede yok soba o tadı almak için köye gitmek gerek işte ben öyle yaptım...bir güzel keyfini çikarttım... bir nevi stres attım...

Önce çay yaptım kendime...sobanın üzerinden gelen çiis sesi demliğin içinden gelen kaynama sesi(tabi insana bunlar ninni gibi geliyor) sonra sobanın arkasındaki mindere uzandım biraz... nedense hem huzur verdi hem hüzünlendirdi...

Eskileri getirdi aklıma...neden hiçbir şey eskisi gibi olmaz...ne kadar tekrarlansa da eski tat bulunmaz...