Nevşehir yöresinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan üzümler olgunlaşmaya başladı.

Nevşehir yöresinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan üzümler olgunlaşmaya başladı. Şuan bazı bölgelerimizde yarı koruk dönemi yaşayan üzümlere alaca düştüğü görüldü, çok kısa süre sonra afiyetle sofralarımızı süsleyecek.

Temmuz ayı içerisinde Nevşehir'in özellikle Ürgüp ve Gülşehir ilçelerinde meşhur siyah üzümleri olgunlaşmaya başladı.

İlk önce bahçelerdeki asma üzümleri salkım salkım olgunlaşıp halkın sofralarında ve pazarlardaki tezgahlarda yavaş yavaş yer almağa başlarken diğer cins üzümlerde sırasıyla olgunlaşmağa başladı.

Meşhur Nevşehir Üzümlerinin tam manasıyla Ağustos ayı ve özellikle Eylül ayı içerisinde artık sofralarımızı da süslemeye başlayacak.

Bir çok çeşitleri olan üzümlerden herbirinden ayrı ayrı hoşaflar, üzüm suları, sirke, pekmez, kuru üzümler, pestiller, cevizli sucuklar yapılmaktadır. Daha çok kışlık tüketim için hazırlanan bu malzemeler, yöre insanının ekonomik durumuna göre satış amaçlıda kullanılmaktadır.

İŞTE ÜZÜM'ÜN FAYDALARI

Üzüm, lezzetinin yanı sıra, bir enerji kaynağı olarak yararlarıyla da biliniyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hem kuru üzümün, hem taze üzümün çeşitli kanser türlerinin önlenmesindeki payını ortaya çıkartmış.
KURU ÜZÜMDEKİ İNULİNKuru üzüm, kalsiyum açısından süt, peynir, yoğurt kadar zengin bir meyve. 100 gram kuru üzümde 50-80 mg. kalsiyum bulunuyor. Kuru üzüm, kansızlığı gideren minarelerin doğal olarak bulunduğu en önemli yiyeceklerden. 

Bu nedenle kolon kanserine yakalanma riskini çok düşürdüğü biliniyor. Amerika’da yapılan son araştırmalara göre kuru üzümün içinde kolonları sağlıklı tutan inulin isimli madde bol miktarda bulunuyor. Kuru üzüm ayrıca vücudun lifli gıda ihtiyacını da karşılayabiliyor.
RENKLİ ÜZÜMÜN KABUĞUJaponya’da 1980’li yıllarda yapılan araştırmalar da özellikle renkli (kırmızı ve siyah) üzümün kabuğunda bulunan resveratrol isimli maddenin her türlü kanserin oluşumuna önemli ölçüde engel olduğunu ortaya çıkartmış.

Resveratrol isimli madde dut, yer fıstığı gibi 70 civarında bitkide de var. 

Ancak en doğal ve en yüksek oranda bulunduğu yer, üzüm kabuğu. Aynı maddenin kanseri engellemenin yanı sıra kollestrolü dengeleyerek kalp krizi riskini de azalttığı bildiriliyor. Yine bu madde kılcal damarları açık tutmaya yarıyor.