Nevşehir'de Çölyak hastaları dernek kurarak dayanışma içinde olmak istiyor. 

Masum Sandığınız Karın Ağrısı ve Şişkinlik Şikayetleriniz Çölyak’a İşaret Ediyor Olabilir.

Ekmek, makarna, bisküvi ve diğer unlu mamüller… En sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durmak zorunda kalmanıza neden olabilecek bu hastalığın adı Çölyak ve ömür boyu devam eden mücadelenin adı.

Kendiside Çölyak hastası olan Adnan Dileri bu hastalığın çok hassas olduğunu belirterek buğday ürünlerinin yenmemesi gerekiyor ancak buğdaysız ürünleri bulmakta zorlanıyoruz bu yüzden kamuoyunda bilinirlik ve farkındalık yaratmak için dernek kurma aşamasındayız dedi.

Nevşehir'de gayri resmi rakamlara göre 150 hasta bulunurken, Türkiye'de her 100 kişiden biri Çölyak hastasıdır dedi. ÇÖLYAK DERNEĞİ için öncülük eden Avanoslu değerli hemşehrimiz Adnan Dileri, TÜM ÇÖLYAK HASTALARINI aynı çatı altında bulunmaya davet etti. Ancak Çoğumuzun bilemediği Çölyak hastasının giderek artıyor olması endişe verici. 

İşte bu manada çölyak hastalarının Nevşehir il genelinde bir araya gelerek dernekleşmesine öncülük eden Adnan Dileri FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında şunları ifade etti;

"Değerli çölyak hastası kader arkadaşlarım, Allah'dan gelen bu sınava eyvallah, bir olalım birlik olalım dayanışma içinde olalım istiyorum. Çölyak hassas bir hastalık...

Çölyak maddi durumu iyi olanların rahat yaşayabileceği bir hastalık ama maddi durumu buna yetmeyen hastalar için de hem Devletimizin hemde Yerel yönetimlerin glutensiz gıda temini konusunda hastalarımıza destek vermesi gerekmektedir. Bunun için de önce Dernek olmamız, dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor.

Bu konuda da beni teşvik eden FİB Haber.Com Genel yayın yönetmeni Fikret Çapacı'ya hem teşviki hemde vereceği destekler için teşekkür ederim. Çölyak hastası ve dernek için birlikte yola çıkmak isteyen hemşehrilerimizin 0 555 248 02 22 numaralı telefonda  Adnan Dileri ile irtibata geçmelerini rica ederim."


Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsağın iç yapısı, bir havluya benzetilebilir. Havludakine benzer şekilde girintiler ve çıkıntılardan oluşan ince bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sistemi ise bu durumu sindirim problemleri, şişkinlik, ciltte bozulmalar, halsizlik, adet düzensizlikleri gibi belirtilerle ifade eder.

Çölyak hastalığında gluteni kesmek, bilinen tek tedavi yöntemidir. Ancak gluten diyetini gıdalarla sınırlamak yeterli değildir. Glutensiz diyette besinler kadar kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinizin de içeriklerini titizlikle incelemelisiniz. Dudak nemlendiricisi, vücut losyonu, güneş kremi, makyaj malzemeleri, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabun gibi günlük bakım ve kozmetik ürünleri de gluten içerikleri kontrol edilerek kullanılmalıdır.

Çölyak Hastaları Ne Yiyebilir?
Çölyak hastasıysanız, diyetinizden gluten içeren gıdaları çıkarmalısınız. Buna karşın marketlerde satılan glutensiz ürünleri diyetinize ekleyebilir, glutensiz doğal sebze ve meyveleri, bakliyatları tüketebilirsiniz. Gluten içermeyen gıdalar konusunda detaylı bilgi almak içinse Glutensiz Beslenme sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz. Hastalarda sık rastlanan durumlardan biri de Çölyak ve diyabet hastalıklarının beraber bulunmasıdır. Bu gibi durumlarda hem glutensiz hem de diyabetik diyet uygulanması gerekir. Glutensiz diyet, diyabet diyetini daha da zorlaştıran bir diyet değildir.

Çölyak Hastalığı Genetik mi?
Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ancak ailede çölyak hastası olmaması, çocukta da olmayacağı anlamına gelmez. Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Duman, daha çok genetik nedenlere bağlı bir hastalık olan çölyak hastalığının, nasıl aktif hale geçtiğine dair bilgilerin henüz yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Hastalığın tanı aşamasında genetik testlere başvurabiliriz. Ne var ki, çölyak hastalığı ile ilişkili genetik değişiklikler sağlıklı insanların yaklaşık üçte birinde mevcuttur. Bu nedenle çölyak hastalığı tanısı için genetik mutasyonların varlığı hastalığı teşhis etmeye yeterli bulunmazken yokluğu hastalığı dışlamada çok yardımcıdır. Ülkemizden yapılan yeni bir araştırmada çölyak hastası çocukların akrabalarının % 4.8’inin ince bağırsaklarında çölyak hastalığı ile uyumlu hasar tespit edilmiştir. (J Pediatr Gastroenterol Nutr.