YEREL BASIN

Hatırladığım yıllarda yaşadığımız Ovaören köyüne her hafta posta aracılığı ile rahmetli babama Milliyet Gazetesi gelirdi. Babam her hafta gelen bu gazeteyi haberleri köşe yazılarının hiç birini atlamadan okurdu, okuması biten gazeteleri ben elime alır ben de okurdum. Gazete bizim eve geldiği için birkaç insanda eve misafir olarak gelir ya gazeteyi misafirliği süresince okur bazen de evlerine götürürlerdi. Rahmetli babama bu gazetelerin kim tarafından gönderildiğini sordum, yıllardır bu gazeteleri sana kim gönderiyor diye. Şöyle cevap vermişti; bir yolculuk esnasında Ankaralı bir beyefendi ile yolculuk yaptık, yolculuk esnasında konu gazete, kitap okuma konusu açıldı, Ankaralı yol arkadaşıma kitap şehre gittiğim zaman alıyorum okuyorum ama köyde yaşadığım için gazete ancak şehre gelirsem o zaman okuduğumu söyledim. Bunun üzerine yol arkadaşım Ankara da yaşadığı için her hafta okuduğu gazeteleri atmayıp biriktirip her hafta bana posta ile yıllardır gönderir. Bu durum 1980 yılının Ekim ayına kadar devam etti. Babam vefat etmişti, bende gazetelerin üzerindeki gönderi ismine babamın vefatını bildirdim yıllardır gönderdiği gazeteler için teşekkür ettim. Babam hakikaten çok kitap okurdu, siyasi görüşü ise o dönemin Adalet Partilisiydi, iyi biliyorum kitaplarını odamızda bir raf vardı orada muhafaza ederdi hatta bazı kitaplarını evin başka bölümlerinde saklardı ve bana bunun gerekçesini söylerdi, yasak yayınlar bunlar o yüzden saklıyorum yasak da olsa okuyorum.

İnsanoğlunun ilk dönemlerinden itibaren haberleşme eylemi; uygarlığın gelişimine paralel olarak gelişimini tamamlayarak günümüzün basınını ortaya çıkarmıştır. Basının temel işlevi toplumları oluşturan bireyleri bilgilendirmek, olan bitenden haberdar etmektir. İşte bu noktada yerel basın kısıtlı imkanı ile bilgiyi kamuya yansıtma görevini yerine getirmeye çalışır. Yazılı, görsel, dijital yerel basın, yurdun muhtelif yerleşim yerlerinde il, ilçe ve beldelerde, yayınladıkları mahallin haber, havadis sorunlarını dile getirir, halkın istek taleplerini yerine getirilmesinde yetkililere aksettirmeyi hedefler, yani konular genellikle bulunduğu yerel çevreyle ilgilidir. Yine yerel basın, yayınladığı haberler, fotoğraflar, ele aldığı sorunlar, kentin ihtiyaçları, ilişkin aktardığı bilgilerle, bireye yaşadığı yerin bir parçası olduğu düşüncesini kazandırır.Kısacası Türkiye nin diğer illerinde olduğu gibi ilimizde yerel basın kısıtlı imkanlar,maddi yetersizlikler ile baş ederek bölgemize hizmet vermekteler vermeye de devam edeceklerdir.

İlimizde yerel basın bizlerin gözü, kulağı, dili olmakta bizler için görmekte, duymakta, dile getirmektedir. İnanıyorum ki bunu tarafsız ve etik bir şekilde yapmaktalar. Her ne kadar şehrimiz büyük bir şehir olmasa da yaşam kargaşasında bazı durumları haberleri ve olayları görememek duymamak gibi eksikliğimizi yerel basınımız aracılığı ile bilgilendirmesi ile gidermekteyiz. Üstelik hiçbir bedel ödemeden cep telefonumuzdaki bir arama motoru ile yerel basının isminin yazılması ile birlikte güncel tüm haber, olay,vaka köşe yazılarına ulaşmaktayız yani o gün şehrimizde yaşadığımızı varlığımızı birey olduğumuzu bizlere yaşatmaktalar.

Yerel Basınımıza teşekkürler.

24.06.2021

İhsan BİÇKİN