Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk açıklamasında; "Yarım asırlık bir geleneğimizi Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Kirişçi’nin teşrifleriyle gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz için masalkent Ürgüp’ümüze teşrif eden Sayın Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

Başkan Aktürk açıklamasında; "50. Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivalimizde açılış töreni ve köy stantları gezisi sonrasında Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Vahit Kirişçi ve protokolümüz ile birlikte bağ bozumu geleneğimizi gerçekleştirdik. 

Şehit Şenay Aybüke Yalçın Sosyal Tesisi’miz, Kadın Ve Gençlik Gelişim Merkezi’mizde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Kirişçi ile köftür ve pekmez atölyemizde çalışmalarımız hakkında bilgi vererek sosyal tesisimizde yöresel lezzetlerimizi ikram ettik. Ardından Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Vahit Kirişçi’yi ile  Bakan Yard. Sn. Ebbekir Gizligider’i belediyemizde ağırlamanın onurunu yaşadık.  ifadelerine yer verdi.

Binlerce Yıllık Kavram: Bağ Bozumu Nedir?

Kapadokya’nın merkezinde yer alan Nevşehir, Türkiye’de üzüm yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biridir. Coğrafi şartların da etkisiyle bölgede çeşitli üzüm türleri yetiştirilmektedir. Nevşehir’de geçmişten günümüze kadar ulaşan ve tespit edilebilen üzüm çeşitleri; çavuş, emir, dimrit, parmak, buludu, beyaz büzgülü, kızıl üzüm, razıkı, Kayseri karası, kara burcu, şıradar, kara üzüm, tilki kuyruğu, beyaz üzüm, horoz karası, mor üzüm, İsmailoğlu üzümü, çatal karası, hafızali üzümü, ada karası, Nevşehir karası, Sultaniye, keten gömlek, narenciye, göğcek olarak sıralanabilir.

Bu üzümlerin türlerine göre kullanım alanları değişmektedir. Başta şarap ve pekmez yapımı olmak üzere köftür gibi pekmezle yapılan çeşitli tatlılarda, halk hekimliği ve baytarlığında, halk inanışlarında üzümün kullanımı da söz konusudur.

Bunların dışında üzüm; atasözü, deyim, mâni ve türkü gibi sözlü kültür ürünlerine de yansımış ve halk arasında geçmişten günümüze aktarılarak gelmiştir.

Üzümlerin olgunlaşması ile başlayan toplanma süreci ise bölgede “Bağ bozumu” olarak adlandırılır. Üzüm hasadı zamanı canlanan bölgede, geçmişte imece usulü ile üzümler toplanarak halk arasında geçitli eğlenceler düzenlenmiştir.

Günümüzde bu eğlenceler daha da genişletilmiş ve bağ bozumu, festival havasında kutlanmaya devam etmektedir. Bu kutlamalardan en eskisi ve en köklüsü ise Ürgüp’te düzenlenen bağ bozumu festivalidir.

Kutlamalar, üzümlerin istenen olgunluğa eriştiği, Eylük ayının ikinci haftası düzenlenmektedir. Ürgüp Bağ Bozumu Festivali, 1967 yılından itibaren her yıl eylül ayının ikinci haftası düzenlenmiştir.

Festivalde çeşitli yarışma ve eğlenceler düzenlenmekle birlikte festivalin ikinci günü üzüm güzeli ve en güzel üzüm seçilir.

Festivalin üçüncü günü ise bağlara bağ bozumuna gidilir. Bağ bozumuna gitmek için genellikle bir traktör süslenir ve misafirler traktöre bindirilerek bağ bozumuna gidilir. Gelen misafirlere birer üzüm fidanı dağıtılır ve üzüm toplamak için birer kese verilir. Toplanan üzümler keselere doldurulur ve bağ bozumu gerçekleşmiş olur.