Nevşehir'in yer altı şehri ile ünlü ilçesi Derinkuyu'da Osmanlı İmparatoru Abdülmecid Han döneminde yaptırılan ve 15 Mayıs 1858'de hizmete açılan Aziz Theodoros Trion Kilisesi'nin (Üzümlü Kilise) restore edilerek turizme kazandırılması için ilk adım atıldı.

Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy yaptığı açıklamada, "Üzümlü Kilise" olarak bilinen Aziz Theodoros Trion Kilisesi'nin restore edileceğini söyledi.

DERİNKUYU TURİZMİNE BÜYÜK DESTEK

Ahiler Kalkınma Ajansı Turizm Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı Kapsamında restorasyonu yapılacak olan Aziz Theodoros Trion Kilisesi (Üzümlü Kilise) için proje imza işlemleri tamamlandı.

Restorasyon Projesi destek sözleşmesi ise AHİLER Kalkınma Ajansı Yetkilisi Ali Rıza Özmen, Derinkuyu Kaymakamı Muhammed Yılmaz ve Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy’un katılımı ile İlçe Kaymakamlık Makamında imzalandı.

Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy; "AHİKA 2020 Yılı Turizm Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında tarihi kilisemizin restorasyonu projesinin sözleşmesi imzalandı. İmzaların atılmasının ardından ilçemizi Kapadokya bölgesi içerisinde öne çıkaracak bu projenin uygulanmasına en kısa sürede başlanacaktır.  Üzümlü Kilisesinin Kapadokya turizmine kazandırılması adına büyük önem taşıyan proje Derinkuyu'muza hayırlı uğurlu olsun... " dedi.

Kilise inanç turizmi kapsamında restorasyonu tamamlanınca ziyarete açılacak.

Üzümlü Kilisesi Ayastefanos Antlaşması sonrası yapıldı

Nevşehir´in Derinkuyu ilçesinde, 19. yüzyıla ait Kapadokya'nın En Önemli Kiliselerinden bir Rum kilisesi olan Üzümlü (Theodoros Trion) Kilisesi´nin Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz?

Aziz Theodoros Trion Kilisesi (üzümlü Kilisesi)

Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan 19. yüzyıla ait üzümlü Kilise olarak da bilinen, çan kulesi de bulunan Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Ayastefanos Antlaşması gereği Osmanlılar tarafından savaş tazminatı karşılığı olarak Sultan Abdulmecid döneminde yapıldı.

Kilisenin Yunanca kitabesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Agios Theodoros Trion'un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi'nin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi'nin zahmetleriyle inşa edilmiştir.
Agios Theodoros'a ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun (Agios Theodoros) vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlikelerden korusun. âmin.
Sene 1858 Mayıs 15..."

Özellikle yabancı turistlerin daha çok ilgisini çeken Aziz Theodoros Trion Kilisesi, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda, mimari plastik bezemelerinin zenginliği, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite ile de dikkat çekiyor.

Kilisenin yapılışında Selçuklu mimarisinden etkilendiği belirtiliyor.

Üzümlü Kilise, her yıl Mayıs ayında Fener Rum Patriği Bartemelos'un da katıldığı bahar ayinine ev sahipliği yapıyor.