3,5 milyon memur ile 5,5 milyon memur emeklisinin gözü kulağı 1 Ağustos tarihinde başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerine çevrilmiş durumda. 

Kamu çalışanlarının yoksulluk sınırının altında maaş aldığını vurgulayan Türkiye Kamu Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, “Kamu çalışanları açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında sıkışmış durumda. Bir memurun en düşük yoksulluk sınırının üzerinde maaş alması için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Maaş artışları, gerçek enflasyon üzerinden yapılmalı 

Çetin, enflasyona dayalı maaş artışlarının yanlış olduğunu kaydederken, “Maaş artışları hedef enflasyon üzerinden değil, gerçek enflasyon üzerinden yapılmalı ki kamu çalışanları maddi olarak hak kayıpları yaşamasın. Ancak verilmiyorsa refah payı verilmeli. Çünkü hedef enflasyona göre maaş artışları yapıldığında geçmişe dönük hak kayıpları yaşanıyor. Ancak refah payı verilirse bu sorun ortadan kalkmış olacak” değerlendirmesini yaptı. 

Toplu sözleşme hizmet kolu bazında yapılmalı 

Toplu sözleşme konusunda duyarlı bir çalışma içerisinde olduklarını anlatan Çetin, “Elbette maddi konular çok önemli ama maddi konular kadar önemli olan diğer bir konu ise toplu sözleşmenin hizmet kolu bazında yapılmasıdır. Çünkü MEB’deki öğretmenin, maliyede ki veya postanede ki memurun görev tanımları birbirinden çok farklıdır. O nedenle hizmet kolu bazlı toplu sözleşme yapılmasını önemsiyor ve ısrarla vurguluyoruz” şeklinde konuştu.  

Tüm istihdam modelleri ortadan kaldırılmalı 

İl Temsilcisi Çetin, 3600 ek göstergenin bir an evvel çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. “Cumhurbaşkanımız 3-4 yıl önce 3600 ek göstergenin verileceğini söyledi, ancak aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen verilmedi ve halen bekliyoruz. Gelir vergisi matrahının tutarsız olması nedeniyle vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesi gerekiyor. Günümüzde kamu da 6-7 istihdam modeli bulunmaktadır. Tüm istihdam modellerinin ortadan kaldırıp, kamu çalışanlarının kadroya geçirilmesi lazım. Yardımcı hizmetler sınıfındakilerin de kadroya geçirilmesi önemli” açıklamasını yaptı. 

Kamu çalışanların bayram ikramiyesi verilmeli 

Kamu görevlilerine bayram ikramiyesi verilmesini isteyen Türkiye Kamu Sen Nevşehir İl Temsilcisi Turgay Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kamu görevlileri içerisinde bayram ikramiyesi almayan tek kesim aktif çalışan devlet memurlarıdır. Tüm emekliler bayram ikramiyesi alırken, diğer çalışan memurlara verilmemesi adaletsizlik ilkesine ters düşmektedir. Taleplerimizi mücadelemiz ile birleştirebilirsek, taleplerimizin çoğunun kabul göreceğini umuyoruz.”