Genel Müdürlüğümüz Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Kamu, STK Uyum Buluşmaları”nın dördüncüsü 21 Aralık 2020 tarihinde pandemi nedeni ile çevrim içi gerçekleştirildi. 

İç Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren STK’ların katılımı ile gerçekleştirilen etkinlik; Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Daniela CİCCHELLA, ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet TÜRKÖZ’ün açılış konuşmaları ile başladı. 

Türkiye’deki mülteci sayısının 28 olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK: “Biz İç Anadolu Bölgemizde de çok sayıda gayet fedakâr bir şekilde çalışan STK’larımız olduğunu biliyoruz. Bizim Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan beklentimiz, lütfen olguları algılara mahkum etmeyin, aslolan olgulardır.  ” şeklinde konuştu. 

BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Daniela CİCCHELLA: “STK’ların yapılan çalışmalarda önemli bir rol oynadığının unutulmaması gerekir. Devlet kurum ve kuruluşlarının yanında birçok sivil toplum aktörü Türkiye’de ve bölgedeki çalışmalarda kritik rol oynamıştır ve oynamaya devam etmektedir.” dedi. 

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet TÜRKÖZ: “Bu Kamu-STK iş birliği geliştirilmesi gereken bir alan çünkü STK’lar biraz bağımsız yapılar. Yapılan bu gibi işlerin de böyle koordineli bir şekilde yürütülmesi açısından gerekli mercilere ihtiyaç var.” İfadelerinde bulundu. 

Etkinliğin ikinci bölümünde “Türkiye’de Yürütülen Uyum Faaliyetleri” konusunda bir sunum gerçekleştiren Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU: “Türkiye’de göç alanında yapılan çalışmaların en önemli paydaşlarından birisi şüphesiz sivil toplum kuruluşlarımızdır. Yürütülen ve planlanan faaliyetlerde geniş etki alanlarına sahip yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sağlanması büyük bir önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu. 

Program kapsamında Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU moderatörlüğünde soru cevap oturumu gerçekleştirildi. 

Programa ayrıca; İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan TUNCER, Kızılay Göç Hizmetleri Direktörü Bayram SELVİ, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Projeler Koordinatörü Munir TİRELİ, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Sevim BULUT, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Selami İSKENDER, AFAD Suriye Koordinasyon Grup Başkanı Erkan DOĞANAY, BMMYK Politika Geliştirme Bölüm Başkanı Neşe KILINÇOĞLU ve yabancılara yönelik çalışmalar yürüten İç Anadolu Bölgesindeki sivil toplum kuruluşları katıldı. 

Programda, yabancıların toplumsal uyum süreçlerine ilişkin konular değerlendirilirken, STK’lar eliyle yürütülen uyum faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmelere ve uyum politikalarına ilişkin STK’ların tavsiyelere de yer verildi.