Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı Karasenir köyünde, daha önce hiç görmediğiniz şekilde, kuş bakışı drone ile çekilen mükemmel görüntülerini izliyoruz. İşte Karasenir köyünden drone ile çekilmiş muhteşem görüntüleri sizlerle...

Nevşehir'in tren istasyonu olan tek yerleşim yeri konumundaki Karasenir’de yaklaşık bir asırdır, hergün trenlerin durak olarak kullandığı istasyon olarak çalışmaya devam ediyor. Karasenir’i de kapsayan yeni projeye göre artık Karasenir'den hızlı trenler de geçiş yapmaya başlayacak.

Çekim: Yusuf Karaca

Karasenir, Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı bir köydür. Karasenir Kasabası'nın tarihi ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır.Kasaba hakkındaki bilgiler kasabanın yaşlılarından edinilmiştir.Ancak bu bilgiler rivayet olmakla birlikte çelişkili bilgilerdir.Bu rivayetlerden birisinde Kasabaya ilk yerleşenlerin Şereflikoçhisar yakınlarındaki Karasenir Dağından göç ettikleri söylenmektedir.Bir diğer söylenti ise Konya'da bulunan Karasenir Köyünden göç ettikleridir.Başka bir rivayet ise Karasenir Kasabası ahalisinin Haremeyn Aşireti mensubu oldukları ve Oğuzların Bozok Kolunun Yıldızhan Oğulları Boyuna bağlı Avşar Türklerinden "Senir" Aşireti mensupları olduklarıdır.Kasabanın isminin ise Kuzey anlamına gelen Kara ve Düz arazideki çıkıntı anlamına gelen Senir kelimelerinin birleşmesinden türediği tahmin edilmektedir. 1964 yılında kasaba olmuştur.2008 yılında,meclis kararı ile nüfus yetersizliğinden dolayı Köy statüsüne geçirilmesine karar verilmiş ancak Karasenir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine kasaba olarak kalmasına karar verilmiştir. 2014 yılında yürürlüğe giren kanunla köy statüsüne düşürülmüştür.

Ekonomi
Halkın en önemli geçim kaynağı tarım dır. Kıraç alanlara Buğday ve Arpa, sulak yerler de ise Bağcılık,Yonca,Şeker Pancarı ekimi yapılmaktadır.Şeker Pancarı ve Yonca üretimi hem yemcilik, hem de tohumculuk olarak yapılmaktadır.Hayvancılık'ta önemli geçim kaynakları arasındadır.

Bağlı Mahalleleri
1 Altınova Mahallesi
2 Bahçeli Mahalle
3 Orta Mahalle
4 Yukarı Mahalle

Coğrafi Konumu
Karasenir, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. 8 km güneyinde Kozaklı ilçesi, doğusunda Kanlıca, batısında Karahasanlı köyleri bulunmaktadır. Yerleşimin içerisinden yerel adı Karasu (Kozanözü veya Boğazlıyan Çayı) olan bir çay geçmektedir. İl merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 80 km olup, çevre iller olan Kayseri,Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı 85 ile 100 km arasında değişmektedir. Yerleşim, Ankara-Kayseri tren yolu üzerinde bulunmakta olup köyde tren istasyonu bulunmaktadır.