“21-27 Mayıs Türk Mutfağı” haftası kapsamında Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Turizm Fakültesi iş birliğinde “Asırlık Tarihlerle Türk Mutfağı” konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen panele; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, NEVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Aydın, protokol üyeleri, sektör temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin: ‘Türk Mutfağı Haftası’nın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum

“Asırlık Tarihlerle Türk Mutfağı” konulu panelin açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin,  Anadolu ve Orta Asya’nın asırlar öncesine uzanan köklü tarihinden beslenen Türk yemeklerinin, Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluk saraylarında üretilen tatlarla bugünkü Türk mutfak kültürünü oluşturduğunu belirterek bereketli coğrafyanın ve iklim çeşitliliğinin verdiği zengin flora ve faunanın Türk mutfağının yapısında belirleyici unsurlar olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, “Türk mutfak kültürünün tanıtımının daha etkin olması, ulusal ve uluslararası arenada ses getirebilmesi hem zaman hem de kaynak israfının engellenmesi açısından 21-27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı Haftası olarak ilan edilmiştir. T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası, 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada dikkat çekecek düzeydeki etkinliklerle kutlanmaya başlamıştır.

Bu bağlamda himayelerinde gerçekleştirilen bu panelin özelinde, başta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Nevşehir Valisi Sayın İnci Sezer Becel’e, Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Savran’a şükranlarımı sunuyorum. Başta konuklarımız olmak üzere, böylesine değerli bir organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen Üniversitemiz Turizm Fakültesi öğretim elemanlarına ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, Türk Mutfağı Haftasının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Vali Becel: Bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklerle bu değerlerimizi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel konuşmasında “Cumhurbaşkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından zengin mutfak kültürümüzün hak ettiği yeri ve değeri bulması için geçtiğimiz yıl itibariyle kutlanmaya başlanan bu anlamlı günde emeği geçen herkese, Valiliğimiz himayelerinde, hafta boyunca devem edecek etkinliklere destekleri olan başta Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin olmak üzere Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine,  Nevşehir Belediyesine, Ürgüp ve Uçhisar Belediyelerimize ve KAPTİD’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi olarak bizde bu kültürel zenginliğin tamda ortasında yaşamaktayız. Gerek tarihi turistik mekânları, gerekse de yöresel yemekleri ve el sanatları ürünleri ile oldukça geleneksel değerlere sahibiz. Hem Türkiye hem de dünya turizmi açısından çok önemli bir misyona sahip olan Bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklerle bu değerlerimizi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde geçtiğimiz yıl itibariyle kutlanmaya başlanan Türk Mutfağı haftasında, mutfağımızın dünya mutfakları arasında öncü bir yer edineceğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda da daha güzel organizasyonlara ev sahipliği yapabilmek dileği ile programımızın hayırlı olmasını temenni ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde ifadelerde bulundu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından NEVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Aydın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi. 

“Türk Mutfağı reçetelerini uluslararası sisteme entegre etmeliyiz”

Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Esat Özata uluslararası alanda Türk Mutfağı’nın önündeki engeller, tüketilmemesi ve çözüm önerileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Küreselleşme ve buna bağlı olarak bir değişim yaşandığını ifade eden Dr. Esat Özata, Türk Mutfağı reçetelerini bu sisteme entegre etmek gerektiğini söyledi.

“Mutfak kültürü anadilimizdir”

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz, mutfağın kültür kavramının en önemli ögelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Mutfak Kültürü Anadilimizdir, anadili öğrenmeden yeni diller, yeni mutfaklar öğrenilmez” dedi. Gastro Diplomasi kavramına değinen Doç. Dr. Hakan Yılmaz, ulusların yemek kültürlerini, resmi makamlar aracılığıyla ya da film ve dizi sektörleri aracılığıyla yaydığını ifade etti.

“Gıda kayıpları tarladan başlıyor”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ümit Sormaz ise Gıda İsrafı başlığı altında çeşitli bilgiler paylaştı. Gıda kaybının tarladan başlayıp tabağa kadar sürdüğünün altını çizen Doç. Dr. Ümit Sormaz, gelişmiş ülkelerde israfın hazırlık aşamasında başladığını, birinci sırada meyve ve sebzelerin israf edildiğini belirtti.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin panelistler Doç. Dr. Hakan Yılmaz, Doç. Ümit Solmaz, Dr. Esat Özata ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Aydın’a plaket verdi.

Panel sonunda ayrıca “21-27 Mayıs Türk Mutfağı” haftası kapsamında katılımcılara aşure ikramında bulunuldu.